Zwisy XP
Chciałem spytać czy ktoś miał moźe kompletne zawieszenie winxp tzn. bez niebieskiego ekranu,bez restartu kompa–system wisi i pozostaje tylko twardy reset. Od razu dodam,źe wypróbowałem juź wszystkie moźliwe wersje sterowników karty graficznej/włącznie ze stabilnymi ponoć 28.32/,mam SP1. Aha winxp wiesza się czasami nawet przy zwykłym przeglądaniu stron www. Czy ktoś zna antidotum inne niź zmiana sterowników karty graficznej?
Odpowiedzi: 18
No.i po problemie.Ale u mnie w podobnych warunkach,było kiepsko z RAM–em. 8)
Znalazlem problem :)
Zle docisnieta karta graficzna, lekkie dotkniecie kabla powodowalo zwis kompa...
Zle docisnieta karta graficzna, lekkie dotkniecie kabla powodowalo zwis kompa...
aha co do totalnego zwisu , to mialem ostatnio jak gralem w rally championship extreme – tootalny zwiech , ale wyczailem co bylo powodem – motherboard monitor....
ja bym naciskal na pamiec, mialem podobne objawy, przetestowalem wiele kostek pamieci, po wybraniu tych wlasciwych nie pamietam kiedy x sie powiesilo, a dawniej bywalo kilka razy dziennie (lub kilkanascie).
athlon1600+
plyta gigabyte 7va
chipset kt400
ddr 256pc2100 + 128pc2100
radeon9000pro gigabyte
barracuda iv 80gb
2, czasami 3 rozne napedy optyczne
karta tv philips
modem analogowy
karta sieciowa 2 szt 3comC905tx
wixp pro corp + sp1
konfiguracja hula bez zadnych zastrzezen i zwisow
athlon1600+
plyta gigabyte 7va
chipset kt400
ddr 256pc2100 + 128pc2100
radeon9000pro gigabyte
barracuda iv 80gb
2, czasami 3 rozne napedy optyczne
karta tv philips
modem analogowy
karta sieciowa 2 szt 3comC905tx
wixp pro corp + sp1
konfiguracja hula bez zadnych zastrzezen i zwisow
Mam ten sam problem co Alexk
Hardware odpada wszystko raczej sprawdzone,
Jest mozliwosc zainstalowania directx mniejszej od tej ktora znajduje sie w XP ? Moze to w tym problem ?
Hardware odpada wszystko raczej sprawdzone,
Jest mozliwosc zainstalowania directx mniejszej od tej ktora znajduje sie w XP ? Moze to w tym problem ?
no to nie pozostaje mu jak przeszukac np via arene
http://forums.viaarena.com/categories.cfm?catid=13
na problemy z haslami np. freeze lub loop
http://forums.viaarena.com/categories.cfm?catid=13
na problemy z haslami np. freeze lub loop
Rejestr odpada, to nic nie da :D
Ja jeszcze opowiadałbym się za Rejestrem.Sprawdź.. 8)
Jelis masz KT266 to sprobuj via latency patch
http://www.networking.tzo.com/net/software/readmes/faqvl019.htm
Poza tym chyba mozesz pogrzebac w ustawieniach PCI (programem wprcedit) – kiedys na www.viahardware.com byl artykul o zamrozeniach systemow z plytami via, niestety gdzies sie to stracilo, znalazlem tylko turecka :D strone
http://www.networking.tzo.com/net/software/readmes/faqvl019.htm
Poza tym chyba mozesz pogrzebac w ustawieniach PCI (programem wprcedit) – kiedys na www.viahardware.com byl artykul o zamrozeniach systemow z plytami via, niestety gdzies sie to stracilo, znalazlem tylko turecka :D strone
Instalowalem service packi do plyty /zgadza sie ecs "elitegroup"yeaaa/ rozne stery do dzwieku i grafy. Problem w tym źe nawet po zainstalowaniu xp "na czysto" czesto wystepuje zrzut pamieci i blue komunikat–problem z nvidia itd... Thnx za linki bedę próbował–moźe kiedyś wygram:) Aha mam 256 RAM DDR to info dla oponki :) thnx
Nigdy XP nie będzie dobrze pracował z małą ilością pamięci.Zazwyczaj pomaga 256 . 8)
domyslam sie ze jak jest VIA KT 266 (nieudany chipset) – (moja plyta tesz go ma ) to jest ECS!! z ecs'ami jest wiele problemow , sprobuj zainstalowac VIA service pack........ jak na razie to tyle moze byc , a jezeli karte muzyczna masz AC 97 to zainstaluj pewne do niej stery (mialem zwisy przez wlasnie muzyczna lecz te stery wszystko rozwiazaly)
ftp://adax.krosno.pl/adax/ftp.adax.pl/VIA/Chipsety/Audio/74mu160a.zip
ftp://212.160.233.151/adax/ftp.adax.pl/VIA/Chipsety/Audio/74mu160a.zip
ftp://212.160.233.152/adax/ftp.adax.pl/VIA/Chipsety/Audio/74mu160a.zip
ftp://ftp.activenet.pl/pub/drivers/Plyty_Glowne/VIA/74mu160a.zip
ftp://activenet.punkt.pl/pub/drivers/Plyty_Glowne/VIA/74mu160a.zip
ftp://adax.krosno.pl/adax/ftp.adax.pl/VIA/Chipsety/Audio/74mu160a.zip
ftp://212.160.233.151/adax/ftp.adax.pl/VIA/Chipsety/Audio/74mu160a.zip
ftp://212.160.233.152/adax/ftp.adax.pl/VIA/Chipsety/Audio/74mu160a.zip
ftp://ftp.activenet.pl/pub/drivers/Plyty_Glowne/VIA/74mu160a.zip
ftp://activenet.punkt.pl/pub/drivers/Plyty_Glowne/VIA/74mu160a.zip
Tak via ale kt266
Alexk:Chciałem spytać czy ktoś miał moźe kompletne zawieszenie winxp tzn. bez niebieskiego ekranu,bez restartu kompa–system wisi i pozostaje tylko twardy reset.
Jaki masz chipset (plyta)? VIA KT133?
Czasem Pod 98 RAM chodzi OK., a pod XP się wiesza. XP lepiej sprawdza sprzęt i musi mieć komponenty lepszej jakości niź 98 (to taka pamiątka po NT).
Dzięki tylko źe pod Win98SE nie miałem źadnych problemów,ale spróbuję z hardware`em jak radzisz.
Thnx.
Thnx.
Jedyne co przychodzi mi na myśl to pamięć. Kiedyś teź przez pamięć miałem sporo kłopotów (jeszcze na win98), totalny zwis i nic, tona błędów etc.
Sprawdź pamięć, najlepiej zapodać na dzień–dwa inny układ.
Sprawdź teź czy np. procesor się nie przegrzewa, podociskaj wszystkie karty, taśmy, kable.
Moźesz spróbować wyjąć np, kartę muzyczną lub sieciową, modem, i sprawdź jak wtedy będzie chodził.
Sprawdź teź czy np. procesor się nie przegrzewa, podociskaj wszystkie karty, taśmy, kable.
Moźesz spróbować wyjąć np, kartę muzyczną lub sieciową, modem, i sprawdź jak wtedy będzie chodził.
Jedyne co przychodzi mi na myśl to pamięć. Kiedyś teź przez pamięć miałem sporo kłopotów (jeszcze na win98), totalny zwis i nic, tona błędów etc.
Strona 1 / 1