Zwisy w grach 3D podczas pracy dysku twardego
Witam serdecznie.
Natrafilem na problem, ktory polega na tym, ze w grach 3d obraz skacze i nie jest to wina karty graficznej.
W momencie, gdy gra doczytuje jakies tekstury itp. z dysku twardego, gra sie zawiesza (zatrzymuje sie obraz i dzwiek) do momentu, gdy hdd przestaje pracowac.
Co moźe być przyczyną?
Konfig: AthlonXP 2000+, 512RAM DDR400, ABIT NF7–S, SEAGATE 160GB SATA2, Radeon 9800
Bardzo proszę o szybką odp. bo w takich warunkach pomimo dobrej konfiguracji sprzetu poprostu nie da sie grac.
Pozdrawiam.
Natrafilem na problem, ktory polega na tym, ze w grach 3d obraz skacze i nie jest to wina karty graficznej.
W momencie, gdy gra doczytuje jakies tekstury itp. z dysku twardego, gra sie zawiesza (zatrzymuje sie obraz i dzwiek) do momentu, gdy hdd przestaje pracowac.
Co moźe być przyczyną?
Konfig: AthlonXP 2000+, 512RAM DDR400, ABIT NF7–S, SEAGATE 160GB SATA2, Radeon 9800
Bardzo proszę o szybką odp. bo w takich warunkach pomimo dobrej konfiguracji sprzetu poprostu nie da sie grac.
Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 5
a próbowałes z tą sieciówką?? Przed wejsciem w grę spróbuj powyłączać wszystkie zbvędne procesy, programy p2p pracujące w tle itd.
Stery najnowsze, BIOS najnowszy, na innych dyskach to samo ;/ Juz nie wiem co robic ;/
Konflikt byłby widoczny, ale juź nie chciałem opisywac gdzie i jak... najprosciej byłoby wyjac z pci wszystko i sprawdzić, no ale to nie to.
Sterowniki do płyty głownej wgrane najnowsze? Próbowałeś zmienić bios na nowszy?? testowałes na innym dysku ??
Edit:
a spróbuj przed wejściem do gry wyłączyć w menadźerze urządzeń twoją karte sieciową.
Sterowniki do płyty głownej wgrane najnowsze? Próbowałeś zmienić bios na nowszy?? testowałes na innym dysku ??
Edit:
a spróbuj przed wejściem do gry wyłączyć w menadźerze urządzeń twoją karte sieciową.
Nie ma nic na PCI. Konflikt IRQ chyba bylby widoczny w menedzeze urzadzen? Dysk na sata wiec chyba nie ma co z nim kombinowac, poza tym na ata bylo to samo. Jakies sugestie?
kiedyś juźbył podobny przypadek na tym forum ( nawet niejeden :roll: ). Wtedy konflikt przerwań wchodził w gre. Spróbuj powyjmowac wszystkie karty z portów PCI i wtedy spróbuj zagrać. Jeśli przestanie się ciąć to będziemy drąźyc temat dalej, jeśli jednak nie to poszukamy gdzie indziej.
(tylko to mi na myśl przychodzi)
(tylko to mi na myśl przychodzi)
Strona 1 / 1