Zrobiłem zbyt mała partcje dla XP(z SP2) i co teraz?
Nie dawno kupiłem sobie większy dysk 80GB, źle zapanowałem partycje dla windowa(7GB)a juź po drugim dnu instalacji oprogramowania zostało mi 1.26GB,tylko źe nie instalowałem zbędnych programów, tylko na innej partycji. Moje załoźenie było takie źeby system był oddzielnie od innych rzeczy bo zauwaźyłem źe wirusy atakowały partycje z windowsem a inne były zdrowe,proszę o wskazówki.
Odpowiedzi: 8
Juź sobie poradził, miejsce było mi potrzebne bo jak miałem 7gb to 6 było zajęte po dłuźsym czasie, dodatkowo miałem sp2 i programiki ktore wymagają program files albo systemu
Ja mam 7GB na partycji systemowej zaintalowane sterowniki,antywirusa,office i kilka niewielkich programów i zostaje mi ponad 3GB wolnego miejsca więc nie rozumiem po co chcesz zwiększać tą partycje a jeśli juz byś bardzo chciał wykonać tę czynność to polecam Acronis.Disk.Director.Suite tym programem nie da się uszkodzić partycji stosowałem go juź duźo razy i zawsze się sprawdził
Ja na partycje systemową mam 5GB i w zupełności mi wystarcza,a programy instaluje na D:\. Troche dziwne wydaje mi się źe nie wystarcza ci 7GB.
Salio:Bałem sie uźy Partition Menagera uzyłem parition Magic 8.0
Ja bałbym się uźyć tego drugiego. Instrukcji niestety nie mam ,ale spróbuj pogooglować , moźe trafisz na stronę z opisem
Bałem sie uźy Partition Menagera uzyłem parition Magic 8.0 Mam proźbe moźe ktoś poda link do instrukcji obsługi Partition Menagera i partition magic chciałbym pozna inne funkcje, w goglach nie znalazłem
Programy do zmiany wielkości partycji poszukaj/kup.
Osobiście uźywam Partition Menagera z pakietu Paragon Disk Menager.
Choć z lekkim niepokojem robiłem zmianę wielkości partycji i wszystko dobrze się skończyło.
Wielkość dokonuje się suwaczkiem w prosty sposób
Część pracy program wykonuje w środowisku graficznym systemu, a pozostałą chyba najwaźniejszą , po restarcie , wtedy porządkuje wszystko dokładnie – trochę to trwa , ale u mnie skończyło się dobrze.
Bardzo dobrze cała operacja jest opisana w "Pomocy " Program był dostępny za 9.90 w którymś wydaniu Eksperta KS
Osobiście uźywam Partition Menagera z pakietu Paragon Disk Menager.
Choć z lekkim niepokojem robiłem zmianę wielkości partycji i wszystko dobrze się skończyło.
Wielkość dokonuje się suwaczkiem w prosty sposób
Część pracy program wykonuje w środowisku graficznym systemu, a pozostałą chyba najwaźniejszą , po restarcie , wtedy porządkuje wszystko dokładnie – trochę to trwa , ale u mnie skończyło się dobrze.
Bardzo dobrze cała operacja jest opisana w "Pomocy " Program był dostępny za 9.90 w którymś wydaniu Eksperta KS
Przenieś plik wymiany, tempy, cache na inną partycję, wyłącz hibernację, zyskasz ok. 2Gb, Documents&Setting teź moźna spróbować.
To 1,2 GB na partycji systemowej powinno w zupełności wystarczyć do normalnej pracy na systemie, w dodatku źe oprogramowanie instalujesz na innym dysku.
Jeźeli jednak nadal brakuj Ci miejsca to masz w zasadzie dwa wyjścia:
– zaopatrzyć się w program do "powiększania" partycji (w tym systemowej) bez utraty danych np. produkty Symanteca (PM) czy Acronisa mogą byc pomocne.
– wziaść sie za "odchudzanie" systemu o pliki potrzebne do usuwania SP2, poprawek. Więcej w archiwalnych postach.
Jeźeli jednak nadal brakuj Ci miejsca to masz w zasadzie dwa wyjścia:
– zaopatrzyć się w program do "powiększania" partycji (w tym systemowej) bez utraty danych np. produkty Symanteca (PM) czy Acronisa mogą byc pomocne.
– wziaść sie za "odchudzanie" systemu o pliki potrzebne do usuwania SP2, poprawek. Więcej w archiwalnych postach.
Strona 1 / 1