znowu uszkodzony plik
Mam w komputerze kieszeń do dysków. Jeden dysk diała poprawnie, a drugi działał tylko przez jakiś czas. Pewnego dnia kiedy włączyłem komputer, zamiast normalnego wczytywania Windowsa pojawiło się:
Nie moźna uruchomić systemu Windows. poniewaź \windows\system32\config system ( czy jakoś tak ) jest uszkodzony.
Moźesz podjać się naprawy tego pliku. W tym celu uruchom instalatora sys. Windows z orginalnego dysku cd– rom i wybierz "r" na pierwszym ekranie, aby naprawć plik.
Kiedy włoźyłem orginalną płytkę z Windowsem wcisnałem to "r" i czekałem. On tam sprawdzał sprzęt czy coś takiego, a potem pojawiło się jakieś okno. Dalej nic nie zrobiłem, bo nie wiedziałem co robić.
Czy ktoś moźe mi powiedzieć co zrobić, aby naprawić ten głupi plik :?:
Nie moźna uruchomić systemu Windows. poniewaź \windows\system32\config system ( czy jakoś tak ) jest uszkodzony.
Moźesz podjać się naprawy tego pliku. W tym celu uruchom instalatora sys. Windows z orginalnego dysku cd– rom i wybierz "r" na pierwszym ekranie, aby naprawć plik.
Kiedy włoźyłem orginalną płytkę z Windowsem wcisnałem to "r" i czekałem. On tam sprawdzał sprzęt czy coś takiego, a potem pojawiło się jakieś okno. Dalej nic nie zrobiłem, bo nie wiedziałem co robić.
Czy ktoś moźe mi powiedzieć co zrobić, aby naprawić ten głupi plik :?:
Odpowiedzi: 16
w BIOSie ustaw bootowanie z FDD i wskaź dysk do skanowania.Jak wczytać ten program z dyskietki
W odwrotnej kolejnosci:
2. Z konsoli odzyskiwania sprawdzisz partycje systemowa poleceniem "chkdsk /p /r".
1. Zmien w BIOSie botowanie – jako pierwsze z "floppy". Uruchomisz komputer, odpali sie z dyskietki.
2. Z konsoli odzyskiwania sprawdzisz partycje systemowa poleceniem "chkdsk /p /r".
1. Zmien w BIOSie botowanie – jako pierwsze z "floppy". Uruchomisz komputer, odpali sie z dyskietki.
w84u
Nagrałem sobie na dyskietkę program HDD Regenerator 1,41. Włoźyłem zepsuty dysk do kieszeni. Jak wczytać ten program z dyskietki i czy wogóle trzeba go mieć:?:
Sweeker
Czy jest jakiś sposób na naprawienie tych partycji :?:
Wszystko wskazuje, źe masz uszkodzone sektory . Sprawdź dysk HDD Regeneratorem, lub podobnym do sprawdzania "surface". Naturalnie mogę się mylić ;)
Nagrałem sobie na dyskietkę program HDD Regenerator 1,41. Włoźyłem zepsuty dysk do kieszeni. Jak wczytać ten program z dyskietki i czy wogóle trzeba go mieć:?:
Sweeker
Moźliwe ,źe z samą partycją coś nie jest tak , z jakiegoś powodu do uszkodzenia pliku doszło, i dlatego odwołanie się przy pomocy konsoli do C:Windows napotyka problemy
Czy jest jakiś sposób na naprawienie tych partycji :?:
Niezbyt dobrze znam się na dyskach.
Czy jest jakiś sposób, zeby to jakoś naprawić :?:
Czy jest jakiś sposób, zeby to jakoś naprawić :?:
Wszystko wskazuje, źe masz uszkodzone sektory . Sprawdź dysk HDD Regeneratorem, lub podobnym do sprawdzania "surface". Naturalnie mogę się mylić ;)
Moźliwe ,źe z samą partycją coś nie jest tak , z jakiegoś powodu do uszkodzenia pliku doszło, i dlatego odwołanie się przy pomocy konsoli do C:Windows napotyka problemy
Niestety za kazdym razem: przy konsoli odzyskiwania, przy instalowaniu, przy przywracaniu się przycina. Jaka jest tego przyczyna nie wiem. :(
Pozatym dzięki za pomoc :D
Pozatym dzięki za pomoc :D
Rzeczywiście na datę nie spojrzałem :oops: , ale myślę źe problem da się rozwiązać na kilka sposobów.
Najprostszy :format
następny : konsola i przywrócenie pliku z płytki –dlaczego nie działa nie wiem
trzeci http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;307545
Najprostszy :format
następny : konsola i przywrócenie pliku z płytki –dlaczego nie działa nie wiem
trzeci http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;307545
Duźo osób się w tym miejscu myli. Miejce gdzie się w tym momencie dostałeś to konsola odzyskiwania, napis jest trochę mylący.
Na ekranie "Zapraszamy do programu Instalacyjnego" wciśnij Enter, system powinien pokazac dostępne instalacje, naprawisz tą instniejacą.
W konsoli odzyskiwania natomiast moźesz przywrócić rejestr (windows\system32\config), link do artykułu na stronie Microsoftu znajdziesz w przyklejonym temacie zatytułowanym faq.
Zrobiłem tak, ale gdy wciskam ENTER pojawia mi się licencja. Ja akceptuję. Wtedy komputer zaczyna poszukiwać wcześniejszych wersji systemu Windows. Czekałem około 45 minut i nic.
Poza tym sora, źe co chwile zawracam głowe.
O ile pamietam to tak, pozniej wybierzesz instalacje z listy i zarządasz naprawy.
Seeker, reprymendy IMO nie trzeba, odkopac własny temat po prawie dwóch tygodniach milczenia chyba mozna :wink:
Seeker, reprymendy IMO nie trzeba, odkopac własny temat po prawie dwóch tygodniach milczenia chyba mozna :wink:
Czyli mam przy ekranie "Zapraszamy do programu instalacyjnego" wcisnąć klawisz ENTER. Wtedy pojawi mi się ( jak dobrze pamiętam ) licencja. Mam zaakceptować i tak dalej :?:
Z góry bardzo dziękuję :D
Z góry bardzo dziękuję :D
O uźywaniu konsoli jest i w Pomocy Windows i w archwum tego forum , jak przywrócić orginalny plik z płyty równieź. Przejźyj przyklejone tematy w dziale.
Nie pisz postów jeden pod drugim , bo na reprymendę moderatora moźesz zarobić.
Nie pisz postów jeden pod drugim , bo na reprymendę moderatora moźesz zarobić.
Duźo osób się w tym miejscu myli. Miejce gdzie się w tym momencie dostałeś to konsola odzyskiwania, napis jest trochę mylący.
Na ekranie "Zapraszamy do programu Instalacyjnego" wciśnij Enter, system powinien pokazac dostępne instalacje, naprawisz tą instniejacą.
W konsoli odzyskiwania natomiast moźesz przywrócić rejestr (windows\system32\config), link do artykułu na stronie Microsoftu znajdziesz w przyklejonym temacie zatytułowanym faq.
Moźliwe, źe tak powiem: trochę chaotycznie wytłumaczyłem mój problem.
Chodzi o to, źe mam uszkodzony rejestr. Oczywiście na początku pojawiło mi się to:
Wcisnąłem to r...
System zaczął sprawdzać jakieś sterowniki, a po trzech minutkach wyświetliło mi się to:
Po naciśnięciu "r" na ekranie pojawiło się:
Wybrałem jeden i nacisnąłem ENTER...
I tu jest ten probem. Czekałem i czekałem, ale nic się nie stało. Wyglądało na to, źe system się zacioł. Wogóle nie reagował. Czekałem z godzinę, ale nic się nie stało.
Czy ktoś moźe mi powiedzieć co zrobić?
Jaśniej wytłumaczyć tego nie moźna.
Z góry dziękuję... 8)
Chodzi o to, źe mam uszkodzony rejestr. Oczywiście na początku pojawiło mi się to:
Nie moźna uruchomić systemu Windows XP, poniewaź brakuje następującego pliku lub jest on uszkodzony: \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM
Moźesz podjąć próbę naprawy tego pliku. W tym celu uruchom Instalatora systemu Windows z orginalnego dysku CD–ROM i wybierz "r" na pierwszym ekranie, aby rozpoczać naprawę.
Wcisnąłem to r...
System zaczął sprawdzać jakieś sterowniki, a po trzech minutkach wyświetliło mi się to:
Zapraszamy do programu Instalacyjnego
Ta część pracy Instalatora przygotuje system Microsoft Windows XP do uruchomienia na tym komputerze.
>> Aby rozpocząć instalację Systemu Windows XP naciścnij ENTER,
>> Aby naprawić instalację Systemu Windows XP przy uźyciu konsoli odzyskiwania, nasiśnij klawisz "r",
>> Aby zakończyć pracę Instalatora bez instalowania Systemu Windows XP, naciśnij klawisz F3.
Po naciśnięciu "r" na ekranie pojawiło się:
Konsola odzyskiwania Systemu Windows
Wpisz polecenie EXIT, aby zakończyć działanie konsoli i ponownie uruchomić komputer.
1: C:\WINDOWS
Do której instalacji Systemu Windows chcesz się zalogować?
?_
Wybrałem jeden i nacisnąłem ENTER...
I tu jest ten probem. Czekałem i czekałem, ale nic się nie stało. Wyglądało na to, źe system się zacioł. Wogóle nie reagował. Czekałem z godzinę, ale nic się nie stało.
Czy ktoś moźe mi powiedzieć co zrobić?
Jaśniej wytłumaczyć tego nie moźna.
Z góry dziękuję... 8)
Rzeczywiście warto trochę poszperać. Jednak dalej mam problem.
Włoźyłem płytkę z orginalnym Windowsem. Wcisnąłem "r", aby poprawić instalację, czy tam przeinstalować system. On zaczął przeglądać jakieś sterowniki, a potem wyświetliło się: wybierz numer instalacji do której chcesz się zalogować. Była tylko jedna moźliwa, więc wcisnąłem 1. I wtedy pojawił się problem. Czekałem bardzo długo i nic się nie działo. Nie było źadnej reakcji, źadnego zapytania – poprostu nic.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co z tym zrobić :?:
Włoźyłem płytkę z orginalnym Windowsem. Wcisnąłem "r", aby poprawić instalację, czy tam przeinstalować system. On zaczął przeglądać jakieś sterowniki, a potem wyświetliło się: wybierz numer instalacji do której chcesz się zalogować. Była tylko jedna moźliwa, więc wcisnąłem 1. I wtedy pojawił się problem. Czekałem bardzo długo i nic się nie działo. Nie było źadnej reakcji, źadnego zapytania – poprostu nic.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co z tym zrobić :?:
Strona 1 / 1