Zniknelo 20GB HDD
Witam
Do tej dziwnej sytuacji doszlo juz dosyc dawno temu ale dopiero teraz naszlo mnie zeby to opisac, otoz:
Mam 2 dyski: 40GB i 160GB. Na dysku 160GB chcialem utworzyc 3 partycje (120GB,10GB,20GB), byla tylko jedna maxymalna ale doszedlem do wniosku ze zrobie jeszcze jedna. Uzylem ParticionMagica.
Jakos 2 dni przed tym zabiegiem skasowalem z dysku C plik ntldr (nie wiem dlaczego to zrobilem). Po stworzeniu partycji komp wymagal restartu a od dnia skasowania pliku do dnia tworzenia partycji nie robilem zadnych restartow. Jaki efekt? Restartuje kompa aby zmiany dotyczace HDD sie zapisaly a tu ZONK. System oczywiscie nie startuje, brak pliku ntldr.
1. Moj pierwszy krok.
Podlaczam dysk z systemem u kumpla zeby przywrocic plik z mojego kosza, otwieram u niego kosz, plik jest ale nagle znika.
2. Drugi krok
Kopiuje kumpla plik ntldr na swoj dysk i odpalam system ze swojego dysku. Efekt – lipa.
3. Trzeci krok
Naprawa systemu. Efekt – nie da rady nawet rozpoczac naprawiania.
4. Krok numer 4
Odpalenie instalatora systemu spod jakiegos innego windowsa......przekopiowanie jakis plikow i... . Efekt – system zyje, dziala idealnie, zero bledow wszystko cacy, wszystko smiga.
Skutki:
1. W systemie widoczna jedna partycja 120GB – tyle mialo byc.
2. Pozostal niewykorzystany obszar dysku 10GB.
3. Mam 2 partycje, jedna 120GB, druga 10.
4. Okroilem HDD ze skutecznych ok. 150GB do 130GB.
5. Skutki takie same jesli podpinam dysk do innego kompa wiec wina nie lezy po stronie systemu.
Wszystko przez to ze po podzieleniu na partycje ParticionMagickiem, w systemie zapisaly sie jakies ustawienia ktore po padzie systemu szlag trafil.
Co z tym zrobic? Te 20GB nie jest widoczne ani przez zarzadce dyskow ani przez ParticionMagica.
Pozdrawiam
Do tej dziwnej sytuacji doszlo juz dosyc dawno temu ale dopiero teraz naszlo mnie zeby to opisac, otoz:
Mam 2 dyski: 40GB i 160GB. Na dysku 160GB chcialem utworzyc 3 partycje (120GB,10GB,20GB), byla tylko jedna maxymalna ale doszedlem do wniosku ze zrobie jeszcze jedna. Uzylem ParticionMagica.
Jakos 2 dni przed tym zabiegiem skasowalem z dysku C plik ntldr (nie wiem dlaczego to zrobilem). Po stworzeniu partycji komp wymagal restartu a od dnia skasowania pliku do dnia tworzenia partycji nie robilem zadnych restartow. Jaki efekt? Restartuje kompa aby zmiany dotyczace HDD sie zapisaly a tu ZONK. System oczywiscie nie startuje, brak pliku ntldr.
1. Moj pierwszy krok.
Podlaczam dysk z systemem u kumpla zeby przywrocic plik z mojego kosza, otwieram u niego kosz, plik jest ale nagle znika.
2. Drugi krok
Kopiuje kumpla plik ntldr na swoj dysk i odpalam system ze swojego dysku. Efekt – lipa.
3. Trzeci krok
Naprawa systemu. Efekt – nie da rady nawet rozpoczac naprawiania.
4. Krok numer 4
Odpalenie instalatora systemu spod jakiegos innego windowsa......przekopiowanie jakis plikow i... . Efekt – system zyje, dziala idealnie, zero bledow wszystko cacy, wszystko smiga.
Skutki:
1. W systemie widoczna jedna partycja 120GB – tyle mialo byc.
2. Pozostal niewykorzystany obszar dysku 10GB.
3. Mam 2 partycje, jedna 120GB, druga 10.
4. Okroilem HDD ze skutecznych ok. 150GB do 130GB.
5. Skutki takie same jesli podpinam dysk do innego kompa wiec wina nie lezy po stronie systemu.
Wszystko przez to ze po podzieleniu na partycje ParticionMagickiem, w systemie zapisaly sie jakies ustawienia ktore po padzie systemu szlag trafil.
Co z tym zrobic? Te 20GB nie jest widoczne ani przez zarzadce dyskow ani przez ParticionMagica.
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 20
EL NINO:kamaa, po to wskazuje "kierunek", aby kolega przy okazji nauczyl sie korzystac z wyszukiwarki, a nie po to, zebys mnie wyreczal w podawaniu na tacy rozwiazania.
OKI, Przepraszam EL NINO
Sklep Proline.
Mam pytanie mam 300zł jaki dysk sobie kupic i gdzie jest tanio na necie? :)
Nie ma za co.
Wydaje mi sie jednak, ze to bylo okolo 137 megabajtow :wink: .onekamel:...i na 100% mialem do dyspozycji ok. 150GB.
Tak, system caly czas stal na dysku 40GB i na 100% mialem do dyspozycji ok. 150GB. A ze bylem przekonany ze moj problem z HDD byl spowodowany przez padniecie systemu w trakcie kiedy mial stworzyc nowa partycje to nie korzystalem z wyszukiwarki, myslalem ze moj problem jest na tyle unikalny ze nie ma sensu tego robic. Teraz wszystko smiga, wielkie dzieki za pomoc.
Nie mnie snuc na ten temat przypuszczenia, o ile rzeczywiscie na poczatku miales do dyspozycji calosc dysku, a nie, ze tylko wydawalo Ci sie, ze nie patrzyles dokladniej.
Przy dzieleniu system stal na dysku 40GB ?
kamaa, po to wskazuje "kierunek", aby kolega przy okazji nauczyl sie korzystac z wyszukiwarki, a nie po to, zebys mnie wyreczal w podawaniu na tacy rozwiazania.
Przy dzieleniu system stal na dysku 40GB ?
kamaa, po to wskazuje "kierunek", aby kolega przy okazji nauczyl sie korzystac z wyszukiwarki, a nie po to, zebys mnie wyreczal w podawaniu na tacy rozwiazania.
Zastanawiam sie tylko dlaczego dopoki nie zaczelem dzielic dysku na partycje to byl widoczny caly dysk 160GB i bez dodawania zadnych wpisow w rejestrze. Potrafi ktos to wytlumaczyc?
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters
i dodaj wartosc DWORD o nazwie EnableBigLba i wartosci 1
No i co sie dziwic, ze pokazuje "tylko" ~130GB ?onekamel:System smiga na SP1, SP2 nie chce mi sie instalowac.
Wez no chlopie kliknij w SZUKAJ, wpisz "EnableBigLBA" i dowiedz sie w ktore miejsce rejestru masz dodac taki wpis, zeby system zobaczyl calosc przestrzeni.
BTW, kamaa, powiedz koledze, zeby zmienil branze. Masarzy w Holandii potrzebuja.
System smiga na SP1, SP2 nie chce mi sie instalowac. Biosa jeszcze nie probowalem resetowac a zarzadzanie dyskami pokazuje 2 partycje: 118,23GB oraz 9,77GB. Zadnej wolnej przestrzeni nie ma.
System smiga na SP1, SP2 nie chce mi sie instalowac. Biosa jeszcze nie probowalem resetowac a zarzadzanie dyskami pokazuje 2 partycje: 118,23GB oraz 9,77GB. Zadnej wolnej przestrzeni nie ma.
onekamel, system masz z SP2 ? Zarzadzanie dyskami naprawde nic nie pokazuje ?
dzis pytałem sie kolegi który parcuje w sklepie komputerowym, powiedział ze naleźy zresetować BIOS lub wgrac nowszą wersje BOSIa
Wyniki testu pamieci w MemTest86:
czas trwania: 5h
Cached: 255M
RsvdMem: 816K
MemMap: e820–Std
Cache: on
ECC: off
Test: Std
Pass: 17
Errors: 0
ECC Errs: –––
Nie ciagnelem testu do konca bo po 5 godzinach doszedlem do wniosku ze test chyba sie nie skonczy;)
czas trwania: 5h
Cached: 255M
RsvdMem: 816K
MemMap: e820–Std
Cache: on
ECC: off
Test: Std
Pass: 17
Errors: 0
ECC Errs: –––
Nie ciagnelem testu do konca bo po 5 godzinach doszedlem do wniosku ze test chyba sie nie skonczy;)
sprawdz pamieć Memtest86
1. Tasma jest podlaczona dobrze, dysk twardy jest widoczny i 2 partycje na nim rowniez, a efekt jest taki sam po podlaczeniu dysku do innego sprzetu.
2. Sprzet nie byl podkrecany.
2. Sprzet nie byl podkrecany.
Konsola Odzyskiwania:
1. chkdsk /p /r
2. FIXMBR
3. FIXBOOT
Sprawdz
1. czy dociśnieta jest taśma sygnałowa
2. podmień taśme sygnałową
3. czy podkrecany był Twój sprzęt??
1. chkdsk /p /r
2. FIXMBR
3. FIXBOOT
Sprawdz
1. czy dociśnieta jest taśma sygnałowa
2. podmień taśme sygnałową
3. czy podkrecany był Twój sprzęt??
Poza tym system znajduje sie na partycji C dysku 40GB a problem dotyczy dysku 160GB, czy polecenie FIXMBR pomoze i z jakimi parametrami je wywolac? Prosze o pomoc.
Czy ta czynnosc nie spowoduje znikniecia danych ktore obecnie sa na obu partycjach?
Bobi:kamaa:załaduj nowego MBR komendą MBRFIX
Raczej fixmbr.
tak