znikly napedy cd–dvd
System XP Prof. nie widzi napedow optycznych, podaje komunikat ze sterwniki zaladowal poprawnie a ma problem ze znalezieniem sprzetu (kod bledu 41). Napedy sa sprawne. Mam zainstalowane jeszcze dwa systemy: XP Prof. i W98 SE, i tu wszystko jest ok. Probowalem naprawic system z plyty instal. ale nic to nie pomoglo. Czy da sie jeszcze uratowac ten system? Bede wdzieczny za podpowiedz jak z tego wybrnac. Przeglądalem forum ale nic nie znalazlem (sorry jezeli przeoczylem).
Odpowiedzi: 17
zastosowalem sie do tego cvo na początku ale nie podzialalo :( tez nie mam tego pliku co wyzej
Mam pc Athlon 2000+, 256 MB RAM, Geforce FX 5200 128 bit i pamięć, 80 GB, FDD, LCD Sync Master 152 V, Mam XP z SP2, Sterowniki ASPI zainstalowane, Mam dvd i kilka wirtualnych napędów CD. Nie wykrywa mi nagrywarki... Lite on
???
Dziex i pozdro :idea:
???
Dziex i pozdro :idea:
ATC:Nie mam Upperfilters. Dlaczego?
Dzięki i pozdro
Bo to nie jest.....przymusowe by mieć .
Zwaźywszy na podaną przez ciebie konfigurację, to jaki masz system, zainstalowane stery do płyty, ASPI nie wspominając, moźna by odpowiedzieć – zaczynając od –
"bo nie masz komputera", a skończywszy na tym źe "poszukaj tego drugiego wpisu – Lowerfiters lub przestań się bawić ...Linuksem "
usun wartości Upperfilters i Lowerfilters z klucza
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMcurrentcontrolsetcontrolclass{4d36E965–E325–11CE–BFC1–08002BE10318}
Nie mam Upperfilters. Dlaczego?
Dzięki i pozdro
Seeker:skfarkozasysacz:... i zapadła krępująca cisza .......................
PS:
a szkoda, bo teź ciekaw byłem (a nawet jestem)
Nic nie zapadło, ale tak sobie myślę źe o ile ciekawość z Twojej strony jest jak najbardziej cechą pozytywną, to juź lenistwo w tej parze jakoś sie kłóci.
Nie wiem po co powielać definicje i znane rzeczy skoro mozna je znaleźć
tu:
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php
i tu:
http://cdrlab.pl/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=3&pid=7
np.
:oops: niby racja, ale jeźeli zostało to juź poruszone w temacie, to myślałem, źe poprostu zapomniałeś odpowiedzieć.
Sorry, źe odwaźyłem się zapytać o coś co juz gdzieś jest. Tyle źe jakby tak na wszystko patrzeć, to odpowiedzia na większoć pytań powinien być link do Google.
Mimo to dzięki za wyczerpujące linki 8)
skfarkozasysacz:... i zapadła krępująca cisza .......................
PS:
Nic nie zapadło, ale tak sobie myślę źe o ile ciekawość z Twojej strony jest jak najbardziej cechą pozytywną, to juź lenistwo w tej parze jakoś sie kłóci.
Nie wiem po co powielać definicje i znane rzeczy skoro mozna je znaleźć
tu:
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php
i tu:
http://cdrlab.pl/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=3&pid=7
np.
... i zapadła krępująca cisza .......................
PS:
PS:
Brnijmy więc falej Seeker;
Jak mają się te filtry do sterowników Aspi?
Przyznam źe do tej pory jakiekolwiek problemy z napędami optycznymi radzono mi rozwiązywać właśnie instalując "Aspi".
Co zresztą z reguły problem rozwiązywało :wink:
Pozdrawiam!
Jak mają się te filtry do sterowników Aspi?
Przyznam źe do tej pory jakiekolwiek problemy z napędami optycznymi radzono mi rozwiązywać właśnie instalując "Aspi".
Co zresztą z reguły problem rozwiązywało :wink:
Pozdrawiam!
MarcinK.:Aź dziw bierze źe nikt nie zapyta: "A za co te wpisy odpowiadają, skąd się wzięły, generalnie – co to są te FILTERS???????
Pozdrawiam!
W skrócie bo mnie pili :roll:
filtry – np. instalują programy nagrywające, ich zadanie to integracja ze strukturą sterowników, a to po to, by aplikacje mogły się komunikować z napędami CD/DVD/RW – tworzą ciąg/strukturę która przerwana przez np jakis instalator (źle napisany) powoduje takie jak w temacie problemy z napędami.
Aź dziw bierze źe nikt nie zapyta: "A za co te wpisy odpowiadają, skąd się wzięły, generalnie – co to są te FILTERS???????
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Siemka
Jesteście wspaniali. Miałem bardzo podobny problem. Tylko, źe u mnie pojawił się wtedy, gdy podłączyłem dodatkowy dysk. Potem jak go odłączyłem to juź CD–ROMu nie zobaczyłem w XP–ku. Nie miałem tego: upperfilters, natomiast usunąłem wartości z lowerfilters i jest OK, dzięki i pozdrówki.
HooB
Jesteście wspaniali. Miałem bardzo podobny problem. Tylko, źe u mnie pojawił się wtedy, gdy podłączyłem dodatkowy dysk. Potem jak go odłączyłem to juź CD–ROMu nie zobaczyłem w XP–ku. Nie miałem tego: upperfilters, natomiast usunąłem wartości z lowerfilters i jest OK, dzięki i pozdrówki.
HooB
Moze miec, ale sam to musisz sprawdzic. Nie mam jeszcze zdolnosci telepatycznych :wink: . Wytnij te wartosci i zobacz jak sie bedzie zachowywac.
EL NINO:Albo usun cdromy z menedzera urzadzen i niech system wykryje ponownie, albo przeinstaluj ASPI (http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php ), albo usun wartości Upperfilters i Lowerfilters z klucza
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMcurrentcontrolsetcontrolclass{4d36E965–E325–11CE–BFC1–08002BE10318} i zrestartuj komputer.
Witaj przeczytałem tą porade ale czy to ma teź związek z nagrywarką tica której uzywam równiaz jako CD –ROM–u od jakiegoś czasu przy instalacji jakiejs płytki obojetnie jakiej znika.
Dzieki za natychmiastowa odpowiedz. Oczywiscie kopie zrobilem przed usunieciem poprzednich wpisow, ale skoro uwazasz ze nie jest konieczne usuniecie tego wpisu, to w takim razie jesli wszyskto bedzie dzialalo ok, nie bede go ruszal.
Pozdrowienia dla Ciebie EL NINO, i dla wszystich ktorzy na tym forum pomagaja nie calkiem wtajemniczonym, doslownie we wszyskich problemach. :)
Pozdrowienia dla Ciebie EL NINO, i dla wszystich ktorzy na tym forum pomagaja nie calkiem wtajemniczonym, doslownie we wszyskich problemach. :)
Ciesze sie, ze pomoglo.
Nie uzywam tego programu, wiec nie moge nic na ten temat powiedziec. Byc moze i tak, ale z reguly problemy z napedami CD powodowane sa przez soft do nagrywania. Jesli chodzi o ten wpis o ktorym piszesz, to mozesz sprobowac usunac, ale wczesniej zrob oczywiscie kopie rejestru.
Nie uzywam tego programu, wiec nie moge nic na ten temat powiedziec. Byc moze i tak, ale z reguly problemy z napedami CD powodowane sa przez soft do nagrywania. Jesli chodzi o ten wpis o ktorym piszesz, to mozesz sprobowac usunac, ale wczesniej zrob oczywiscie kopie rejestru.
Dzieki bardzo!!! Jestem CI bardzo wdzieczny za pomoc. Udalo sie. Pierwsza wskazowka nie zadzialala, a poniewaz przed wyslaniem prosby o pomoc instalowalem ponownie ASPI to zastosowalem sie do trzeciej porady i to pomoglo. Chcialbym jeszcze spytac, czy te problemy mogl spowodowac pakiet Deamon Tools, choc mialem go zainstalowanego od dosc dawna, oraz czy wartosc LowerFilters_1 z podanego klucza o danych "ElbyCDFL Pfc" tez mozna (czy moze trzeba) usunac? Jeszcze raz Bardzo dziekuje i pozdawiam. :D
Albo usun cdromy z menedzera urzadzen i niech system wykryje ponownie, albo przeinstaluj ASPI (http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php ), albo usun wartości Upperfilters i Lowerfilters z klucza
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMcurrentcontrolsetcontrolclass{4d36E965–E325–11CE–BFC1–08002BE10318} i zrestartuj komputer.
Strona 1 / 1