Znikający "kabel sieciowy"!
Mam dość powaźny i nasilający się problem. Kolega ma net z telwizji kablowej, ja jestem połączony do niego poprzez hub. Z tym, źe coraz częściej komp odłącza mi kabel sieciowy i w konsekwencji net znika. Wystarczy poruszać kablem, tzn. włączyć i wyłączyć pare razy i juź jest połączenie. Na chwile..
Sprawdziłem juź:
– kabel którym jestem podłączony – nie jest uszkodzony.
– wtyczke od kabla do karty sieciowej – zmieniał je gość z kablówki dwa razy – nie pomogło.
– nowa karta sieciowa – teź nie działa nadal to samo.
– zmiana slota na płycie głównej – teź nie pomogła.
Ktoś ma jakiś pomysł?
Sprawdziłem juź:
– kabel którym jestem podłączony – nie jest uszkodzony.
– wtyczke od kabla do karty sieciowej – zmieniał je gość z kablówki dwa razy – nie pomogło.
– nowa karta sieciowa – teź nie działa nadal to samo.
– zmiana slota na płycie głównej – teź nie pomogła.
Ktoś ma jakiś pomysł?
Odpowiedzi: 20
dir, przecieź masz płytę ECS'a, problemy z kompem to musi byc twój źywioł 8)
Ja mam podobny problem tyle, ze na SDI. Przedtem tego nie mialem dzieje sie tak od kilku dni. Wyskakuje ikonka ze kabel sieciowy jest odlaczony i za dwie sec ze jest wlaczony i tak w kolko. Czasami uspokaja sie na kilka godzin. Jak biore wlasciwosci polaczenia to widze, ze pakiety:odebrano i wyslano sie bardzo roznia. Mianowicie skoro wyskakuje, ze kabel sieciowy jest odlaczony to dlaczego jest np: wyslano 6500 odebrano 9700, a moze to jest normalne nie wiem. Dzieje sie tak tylko na xp bo mam zainstalowane dwa sys i na drugim jak siedze w necie godzinami to nic nawet nie przerwie polaczenia ani razu nie zobaczylem "nie mozna wyswietlic strony" nawet ustawilem pliki na sciaganie na jakies 6 h i sciagnelo sie bez problemu, a wxp nie moze sciagac bo nonstop kabel sieciowy jest odlaczony i DAP wariuje. Pomaga ale na krotko wyciagniecie kabla z karty i wlozenie ponownie. Mamy siec na trzy osoby i poszedlem nawet z kompen do saisada zeby zobaczyc czy u niego bedzie tak samo i niestety jest tak samo :( na xp kiszka a na Me wszystko ok. Nawet przez neta pograc nie moge :x :x
Pozdrawiam!!!!
Pozdrawiam!!!!
Ja mam podobny problem tyle, ze na SDI. Przedtem tego nie mialem dzieje sie tak od kilku dni. Wyskakuje ikonka ze kabel sieciowy jest odlaczony i za dwie sec ze jest wlaczony i tak w kolko. Czasami uspokaja sie na kilka godzin. Jak biore wlasciwosci polaczenia to widze, ze pakiety:odebrano i wyslano sie bardzo roznia. Mianowicie skoro wyskakuje, ze kabel sieciowy jest odlaczony to dlaczego jest np: wyslano 6500 odebrano 9700, a moze to jest normalne nie wiem. Dzieje sie tak tylko na xp bo mam zainstalowane dwa sys i na drugim jak siedze w necie godzinami to nic nawet nie przerwie polaczenia ani razu nie zobaczylem "nie mozna wyswietlic strony" nawet ustawilem pliki na sciaganie na jakies 6 h i sciagnelo sie bez problemu, a wxp nie moze sciagac bo nonstop kabel sieciowy jest odlaczony i DAP wariuje. Pomaga ale na krotko wyciagniecie kabla z karty i wlozenie ponownie. Mamy siec na trzy osoby i poszedlem nawet z kompen do saisada zeby zobaczyc czy u niego bedzie tak samo i niestety jest tak samo :( na xp kiszka a na Me wszystko ok. Nawet przez neta pograc nie moge :x :x
Pozdrawiam!!!!
Pozdrawiam!!!!
Pozdrawiam!!!!
Pozdrawiam!!!!
Pozdrawiam!!!!
Pozdrawiam!!!!
Obstawiam kabel.
Wyjmij sieciówkę i wsadź do innego kompa. Moźe przejdzie :)
Tez próbowałem – nie pomogło.
kubak,
sprobuj jeszcze odinstalowac ta sieciowke i zresetuj komputer. Byc moze cos sie pieprzy ze sterownikami.
sprobuj jeszcze odinstalowac ta sieciowke i zresetuj komputer. Byc moze cos sie pieprzy ze sterownikami.
Poddaję się w takim razie widać źe było wszystko próbowane nic to nie dało. Przykro mi .
Ale zaniosłem komputer do kolegi podpiąłem jego kabel z modemu i nie zareagował. Mój kabel idzie przez jakieś 60 metrów po dachu bloku – więc zmiana jest dość kosztowna.
W poprzednich postach wypisałeś czasy dostępu niektóre są dosyć długie moze byś sobie włączył ping XXX.XXX.XXX.XXXX –t i obsrewował do roźłaczenia czasy moze tak by się coś wyjaśniło.
Ano nie zauwazyl, bo pisal posta gdy pisaliscie i Wy 8) .Teletransmita:Czy szanowny kolega El NiNo nie zauwaźył, źe rozmawiamy teraz o hub–ie a nie MAC–u.
Karta sieciowa nie moze byc zintegrowana – wymienial :lol: . Teraz tez pisze w momencie gdy to juz wiesz.Teletransmita:albo rzeczywiście płyty gł. jeźeli ma zintegrowaną kartę sieciową.
Czytajmy posty dokladnie :wink: .
Więć jedyną wspólną rzeczę w tym momencie jest kabel, nie masz innego na próbe ??
Krta sieciowa jest wpięta przez slot. Wymieniałem ją w piątek. Dzieje się to samo co ze starą. Choć np teraz (jakieś 30 minut) net chodzi normalnie. Ale pewnie za chwile mi znów kabel odłączy.
Czy szanowny kolega El NiNo nie zauwaźył, źe rozmawiamy teraz o hub–ie a nie MAC–u. I pierwszy raz muszę się z tobą zgodzić trzeba się czepić hub–a, albo rzeczywiście płyty gł. jeźeli ma zintegrowaną kartę sieciową.
Jezeli pojawia Ci sie ten komunikat, to klopoty masz na odcinku: karta sieciowa – hub. I nie wchodzi tu w gre zaden MAC kolego Teletransmita.kubak:Znika net i pojawia sie komunikat – kabel sieciowy jest odłączony...
Sprobuj wlaczyc sie do gniazda w ktorym jest kabel uzytkownika bez problemow z netem. Byc moze te wolne trzy gniazda ktore sprawdzales sa walniete. Jesli nie, to zostaje tylko kabel – nic innego.
Teletransmita:Próbowałeś resztę kolegów wypiąć z hub–a i korzystać sam ??
Nie bo hub jest u kolegi.
Zaniosłem komputer i podłaczenie bez huba do modemu teź nic nie dało.
Tak mi powiedział. Pza tym zewnętrzne IP jest do zakupienia ale jest drogie w kablówce.
Próbowałeś resztę kolegów wypiąć z hub–a i korzystać sam ??