Znikający "kabel sieciowy"!

Mam dość powaźny i nasilający się problem. Kolega ma net z telwizji kablowej, ja jestem połączony do niego poprzez hub. Z tym, źe coraz częściej komp odłącza mi kabel sieciowy i w konsekwencji net znika. Wystarczy poruszać kablem, tzn. włączyć i wyłączyć pare razy i juź jest połączenie. Na chwile..

Sprawdziłem juź:
– kabel którym jestem podłączony – nie jest uszkodzony.
– wtyczke od kabla do karty sieciowej – zmieniał je gość z kablówki dwa razy – nie pomogło.
– nowa karta sieciowa – teź nie działa nadal to samo.
– zmiana slota na płycie głównej – teź nie pomogła.

Ktoś ma jakiś pomysł?

Odpowiedzi: 20

dir, przecieź masz płytę ECS'a, problemy z kompem to musi byc twój źywioł 8)
konrad_vme
Dodano
17.07.2003 01:29:37
Ja mam podobny problem tyle, ze na SDI. Przedtem tego nie mialem dzieje sie tak od kilku dni. Wyskakuje ikonka ze kabel sieciowy jest odlaczony i za dwie sec ze jest wlaczony i tak w kolko. Czasami uspokaja sie na kilka godzin. Jak biore wlasciwosci polaczenia to widze, ze pakiety:odebrano i wyslano sie bardzo roznia. Mianowicie skoro wyskakuje, ze kabel sieciowy jest odlaczony to dlaczego jest np: wyslano 6500 odebrano 9700, a moze to jest normalne nie wiem. Dzieje sie tak tylko na xp bo mam zainstalowane dwa sys i na drugim jak siedze w necie godzinami to nic nawet nie przerwie polaczenia ani razu nie zobaczylem "nie mozna wyswietlic strony" nawet ustawilem pliki na sciaganie na jakies 6 h i sciagnelo sie bez problemu, a wxp nie moze sciagac bo nonstop kabel sieciowy jest odlaczony i DAP wariuje. Pomaga ale na krotko wyciagniecie kabla z karty i wlozenie ponownie. Mamy siec na trzy osoby i poszedlem nawet z kompen do saisada zeby zobaczyc czy u niego bedzie tak samo i niestety jest tak samo :( na xp kiszka a na Me wszystko ok. Nawet przez neta pograc nie moge :x :x

Pozdrawiam!!!!
dir
Dodano
04.07.2003 15:55:41
Ja mam podobny problem tyle, ze na SDI. Przedtem tego nie mialem dzieje sie tak od kilku dni. Wyskakuje ikonka ze kabel sieciowy jest odlaczony i za dwie sec ze jest wlaczony i tak w kolko. Czasami uspokaja sie na kilka godzin. Jak biore wlasciwosci polaczenia to widze, ze pakiety:odebrano i wyslano sie bardzo roznia. Mianowicie skoro wyskakuje, ze kabel sieciowy jest odlaczony to dlaczego jest np: wyslano 6500 odebrano 9700, a moze to jest normalne nie wiem. Dzieje sie tak tylko na xp bo mam zainstalowane dwa sys i na drugim jak siedze w necie godzinami to nic nawet nie przerwie polaczenia ani razu nie zobaczylem "nie mozna wyswietlic strony" nawet ustawilem pliki na sciaganie na jakies 6 h i sciagnelo sie bez problemu, a wxp nie moze sciagac bo nonstop kabel sieciowy jest odlaczony i DAP wariuje. Pomaga ale na krotko wyciagniecie kabla z karty i wlozenie ponownie. Mamy siec na trzy osoby i poszedlem nawet z kompen do saisada zeby zobaczyc czy u niego bedzie tak samo i niestety jest tak samo :( na xp kiszka a na Me wszystko ok. Nawet przez neta pograc nie moge :x :x

Pozdrawiam!!!!
dir
Dodano

Pozdrawiam!!!!
dir
Dodano

Pozdrawiam!!!!
dir
Dodano
Obstawiam kabel.
Anonymous
Dodano
02.07.2003 00:17:16
Wyjmij sieciówkę i wsadź do innego kompa. Moźe przejdzie :)
Lezio111
Dodano
23.06.2003 00:42:55
Tez próbowałem – nie pomogło.
kubak
Dodano
22.06.2003 21:41:41
kubak,
sprobuj jeszcze odinstalowac ta sieciowke i zresetuj komputer. Byc moze cos sie pieprzy ze sterownikami.
EL NINO
Dodano
22.06.2003 21:09:47
Poddaję się w takim razie widać źe było wszystko próbowane nic to nie dało. Przykro mi .
Teletransmita
Dodano
22.06.2003 21:04:21
Ale zaniosłem komputer do kolegi podpiąłem jego kabel z modemu i nie zareagował. Mój kabel idzie przez jakieś 60 metrów po dachu bloku – więc zmiana jest dość kosztowna.
kubak
Dodano
22.06.2003 21:01:28
W poprzednich postach wypisałeś czasy dostępu niektóre są dosyć długie moze byś sobie włączył ping XXX.XXX.XXX.XXXX –t i obsrewował do roźłaczenia czasy moze tak by się coś wyjaśniło.
Teletransmita
Dodano
22.06.2003 21:00:07
Teletransmita:
Czy szanowny kolega El NiNo nie zauwaźył, źe rozmawiamy teraz o hub–ie a nie MAC–u.
Ano nie zauwazyl, bo pisal posta gdy pisaliscie i Wy 8) .
Teletransmita:
albo rzeczywiście płyty gł. jeźeli ma zintegrowaną kartę sieciową.
Karta sieciowa nie moze byc zintegrowana – wymienial :lol: . Teraz tez pisze w momencie gdy to juz wiesz.

Czytajmy posty dokladnie :wink: .
EL NINO
Dodano
22.06.2003 20:58:48
Więć jedyną wspólną rzeczę w tym momencie jest kabel, nie masz innego na próbe ??
Teletransmita
Dodano
22.06.2003 20:57:03
Krta sieciowa jest wpięta przez slot. Wymieniałem ją w piątek. Dzieje się to samo co ze starą. Choć np teraz (jakieś 30 minut) net chodzi normalnie. Ale pewnie za chwile mi znów kabel odłączy.
kubak
Dodano
22.06.2003 20:54:30
Czy szanowny kolega El NiNo nie zauwaźył, źe rozmawiamy teraz o hub–ie a nie MAC–u. I pierwszy raz muszę się z tobą zgodzić trzeba się czepić hub–a, albo rzeczywiście płyty gł. jeźeli ma zintegrowaną kartę sieciową.
Teletransmita
Dodano
22.06.2003 20:51:48
kubak:
Znika net i pojawia sie komunikat – kabel sieciowy jest odłączony...
Jezeli pojawia Ci sie ten komunikat, to klopoty masz na odcinku: karta sieciowa – hub. I nie wchodzi tu w gre zaden MAC kolego Teletransmita.
Sprobuj wlaczyc sie do gniazda w ktorym jest kabel uzytkownika bez problemow z netem. Byc moze te wolne trzy gniazda ktore sprawdzales sa walniete. Jesli nie, to zostaje tylko kabel – nic innego.
EL NINO
Dodano
22.06.2003 20:46:28
Teletransmita:
Próbowałeś resztę kolegów wypiąć z hub–a i korzystać sam ??

Nie bo hub jest u kolegi.
Zaniosłem komputer i podłaczenie bez huba do modemu teź nic nie dało.
kubak
Dodano
22.06.2003 20:46:27
Tak mi powiedział. Pza tym zewnętrzne IP jest do zakupienia ale jest drogie w kablówce.
kubak
Dodano
22.06.2003 20:45:30
Próbowałeś resztę kolegów wypiąć z hub–a i korzystać sam ??
Teletransmita
Dodano
22.06.2003 20:45:20
kubak
Dodano:
21.06.2003 17:33:34
Komentarzy:
20
Strona 1 / 3