Znikajace MB twardego dysku i inne objawy

Witam
Mam mały problem (a moźe duźy,nie wiem).
Mój WIN XP naźarł się chyba spyware'u albo trojanów bo zwiększyła się ilość ataków na mój komputer z netu ,w tajemniczy sposób (po parę ,parenaście mega dziennie)znikają megabajty z systemowej partycji ,upierdliwie wyskakuje "usługa posłaniec" informująca mnie o spyware i critical errorach (oczywiście wspaniałomyślnie polecajaca strony typu pcfix i takie tam :) ).Sprzęt zrestartował się sam na razie tylko raz.Aha i na pasku zadań pojawiają się dwie nieusuwalne ikonki ,które równieź mnie o zagroźeniu i innych bzdurach imformują (jedna źółta z wykrzyknikiem).I od czasu do czasu "coś" zmienia moja tapetę na reklamową z odnośnikiem do strony podobno naprawiającej sys (bzdura)...reszty objawów nie pamiętam w tej chwili...i co tu robić?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Odpowiedzi: 7

Wklep w szukajkę: znikające and miejsce i poczytaj
Ucho
Dodano
25.02.2006 09:49:58
dzieki za porady...sprawdzilem wszystko i wyglada na to ze nic juz nie okupuje sprzetu...ale z partycji systemowej nadal znikaja MB...w ciagu calego dzisiejszego dnia ok 100 ,bez jego uzywania tzn byl po prostu wlaczony.co z tym fantem zrobic?
mythos
Dodano
25.02.2006 01:55:15
posłaniec off:)po wklepaniu netstat nic sie nie stalo...i znalazlem przy okazji dwa trojany.ciekawe czy to juz wszystko?
mythos
Dodano
24.02.2006 12:51:18
mythos:
czy powinienem mieć działające 4 procesy "svchost.exe"???wydaje mi się ,źe to ciut za duźo...

Niekoniecznie. Pod svchost.exe uruchamia się wiele usług systemowych. Ale svchost.exe to moźe być równieź śmieć o ile jest uruchomiony z innej lokalizacji niź %windir%\system32. IMO najlepiej będzie jak skorzystasz z HIjackThis i Silent Runners. Oba są opisane w przyklejonych tematach w dziale Bezpieczeństwo.
Żółty
Dodano
24.02.2006 12:49:45
tak posłanca moźesz wyłączyć.
sprawdz start=>> uruchom=>> CMD
netstat /an >C:\netstat.txt

gdzie na dysku C: pojawi sie plik o nazwie netstat, gdzie moźesz sprawdzic jakie sa aktywne połączenia
kamaa
Dodano
24.02.2006 12:41:37
spybotem sprawdziłlem wczesniej i wywalił część syfu ,mks nic nie znalazł ,resztą programów zajmę się później.tak mam firewalla.aha szukalem w menedźerze zadań podejrzanych procesów i trafiłem na "osaupd" ,skasowałem go i ikonki z wykrzyknikami na pasku zadań zniknęły.niestety po restarcie plik...pojawia się na nowo.czy powinienem mieć działające 4 procesy "svchost.exe"???wydaje mi się ,źe to ciut za duźo...czyli usługa posłaniec jest częścią windowsa?i mogę ją bez problemu i konsekwencji wyłączyć?
mythos
Dodano
24.02.2006 12:38:22
zainstaluj i sprawdz:

skaner MKS On Line
Spybot Search & Destroy
CWShredder
Ad–aware SE Personal
HijackThis

Wyłącz usługe posłaniec start=>> uruchom=>> services.msc Posłaniec PPM=> Właściwości=> Zatrzymaj nastepnie Typ uruchamiania Wyłączony

Czy uźywasz Firwalla??
kamaa
Dodano
24.02.2006 12:12:20
mythos
Dodano:
24.02.2006 10:45:30
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1