Znikajaca partycja
Witam.
Problem zaczal sie od zainstalowania Partition Magic 8.0 - wtedy jeszcze nie wiedzialem, ze pod Vista nie dziala. Podczas instalacji wyswietlil sie komunikat o nieprawidlowej dlugosci (chyba sektora), po czym program zapronowal naprawienie bledu. Gdy sie zgodzilem, pojawil sie drugi, prawie identyczyny komunikat (roznica dotyczyla samych wartosci), po tym odrzucilem, instalacja nie dobiegla do konca.
Jednak gdy zobaczylem pozniej, zniknela mi jedna z partycji - dysk ma pojemnosc 250gb, pozostala systemowa 120gb, a druga partycja zniknela, na ktorej byly pliki instalacyjne PM8 oraz niedoinstalowany program. Gdy chcialem otworzyc jakikolwiek plik z tamtej partycji, wyswietla sie komunikat, iz nie ma takiej lokalizacji. Probowalem naprawic poprzez Przywracanie Systemu, ale to nic nie dalo.
Czy jest mozliwosc odzyskania utraconych 130gb?
Odpowiedzi: 7
Megan - sprawdź czy testdisk sobie rady nie da z odzyskaniem calej partycji. Na forum jakieś instrukcje na temat uzywania testdiska znaleźć powinnaś - wpisz testdisk do wyszukiwarki forumowej.
Ja mam wlasnie doklanie taki sam problem jak opisany powyzej i z takze z powodu tego samego programu. Po zainstalowaniu i potem odinstalowaniu Partition Magic 8.0 zniknela mi jedna partycja.
Poniewaz nie jestem az tak biegla w uzyciu Ranish Partition Manager wiec nie wiem jak teraz odzyskac ta partycje, a zwlaszcza dane z niej.
W czesci "zarzadzanie dyskami" widac tylko zakreskowany obszar i rozmiar bylej partycji.
Bede wdzieczna za pomoc.
Ja miałem podobny problem ale ja usunąłem partycje pod Vistą. Miałem sporo partycji tj 3 podstawowe i na 4tej rozszerzonej miałem 4 logiczne. Wywaliłem drugą podstawową i po restarcie vista wykrywała mi tą rozszerzoną jako podstawową tą którą usunąłem a efekt był taki że nie miałem do niej dostępu i pozostało tylko sformatowanie na nowo ale ponieważ cwaniak jestem to nie zachowałem się jak typowa lama. Rozwiązaniem było uruchomienie z Hiren's Boot CD programu Ranish Partition Manager i tam zmieniłem numeracje poartycji i po restarcie wszystko śmigało. Polecam moją metodę w razie czego ;)
Zrób podział Partition Magic ale z dyskietek.
[b][i][color=red]Ot, link poleciał[/color][/i][/b]
Wypal obraz ISO na płytce CD lub CD-RW i dziel dyski.
Emuluje dyskietkę startową w napedzie CD lub DVD
Jak to wygląda w menedżerze dysków?
-
[quote=Anathema]Jak to wygląda w menedżerze dysków?[/quote] [url]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3ce7993693cce96e.html[/url] Tej czesci po prawej stronie nie da sie sformatowac ani przydzielic woluminu. I nie wiem czemu, ale zjadlo mi 10gb. EDIT Udalo mi sie ponownie przydzielic wolumin. Na poczatku usunalem go, potem kreator przydzielania wol., gdzie: bez formatowania, jesli dobrze pamietam to z przydzialem woluminu. Po tym od razu pokazuje sie komunikat o formatowaniu. Tylko teraz nie wiem, czym podzielic dysk - 120gb na system to troche za duzo.
Niestety chkdsk nic nie pomogl. Moglem go jedynie odpalic dla dysku C - dysku I (partycja zaginiona) nie moglem ustawic do skanowania, poniewaz wyswietlalo sie polecenie, iz takowa nie istnieje. Jednak co zauwazylem, skanowane bylo 250gb, a nie jak wyswietla sie w Windowsie 120gb. Czy da sie cos jeszcze zrobic?
Moze dodam, ze jest to Vista Home Basic.
EDIT
Jeszcze jedna sprawa, wszystkie pozostale (C - systemowy, D,E,F,G,H - CD/DVD/wejscia na karty) pokazuja sie, zaginionej I nie ma, ale po wlozeniu pendrive'a wyswietla sie, ze jest na part. J - I jest ominiete. Jednak nie mam pojecia co zrobic, by sie "ujawnil". Zaden program tam zainstalowany nie chce sie uruchomic.
Odpal chdiska dla tej partycji, być może problem zostanie rozwiązany.
Strona 1 / 1