Znów Spowolnienie sytemu...

Witam!
Ostatnio, mój komputer (AMD Athlon 2000 XP, 512RAM (256 266MHz + 256 400MHz, Win XP SP2) bardzo się spowolnił (programy otwierały się strasznie powoli itp, prawie nic się juź nie dało robić nawet z filmami był kłopot). Sformatowałem go (jakieś 3 tyg temu), utworzyłem nowe partycje itd. Po formacie z czasem, znów zaczęło robić się gorzej. Obecnie nie jest źle, ale coś nie gra. Gdy mam otwartego Winampa i otwieram inny program, muzyka się spowalnia i kursor równieź dopóki program się nie otworzy. I ogólnie czasem ma jakieś dziwne zawiechy. Uźywam Antywisusa i Firewall`a Kaspersky). Szukałem tu na forum, były podobne tematy, ale w źadnym nie było do końca tego o co mi chodziło. Będę wdzięczny z kaźdą wskazówkę. Dziękuję z góry!

Odpowiedzi: 6

Jak narazie nie zaobserwowałem, źadnych niepokojących objawów, więc myślę, źe podziałało... Dziękuję serdecznie za pomoc! Jak by się jednak coś działo to pozwolę sobię jeszcze coś napisać. :)
pavlic
Dodano
30.03.2006 17:05:06
pavlic:
Czy teraz jest dobrze?
Jeźeli DMA jest wybrane(ustawione) i system nie zwalnia to tak :wink:
damiancore
Dodano
30.03.2006 16:29:31
Postąpiłem zgodnie ze wskazówkami (odinstalowałem Podstawowy kanał IDE). I teraz teraz w Podstawowym kanale IDE w Urządzeniu głównym, Tryb transferu "DMA jeźeli dostępne" (do wyboru jeszcze Tylko PIO) A w bierzącym trybie transferu jest teraz Ultra DMA tryb 5. A więc się zmieniło. Czy teraz jest dobrze?[/img][/url]
pavlic
Dodano
30.03.2006 16:23:48
pavlic:
Bieźący tryb transferu ustawione jest "Tryb PIO".
Zmień na DMA, bądź (w razie nie moźności zmiany) usuń kontroler i zresetuj Windowsa.

PS.
Tych DMA nie moźesz ustawić na wyźej??
damiancore
Dodano
30.03.2006 16:06:53
Sprawdziłem i podstawowy kanał IDE (Urządzenie główne) w Trybie transferu ustawione jest na "DMA jeźeli dostępne".Poniźej w Bieźący tryb transferu ustawione jest "Tryb PIO". W pomocniczym kanale IDE w bieźącym trybie jest napisane Ultra DMA tryb 2. Czy to oznacza, źe jest ok?
pavlic
Dodano
30.03.2006 15:56:31
Zobacz czy tryb pracy dysku to DMA – ustaw ewentualnie.
damiancore
Dodano
29.03.2006 21:36:12
pavlic
Dodano:
29.03.2006 19:27:30
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1