zmulenie kompa przy sciaganiu w sieci
witam
mam maly problem w sieci przy sciaganiu plikow pod winda w sieci
siec: 4 kompy z XP(3 z SP1 i 1 z SP2)
co sie dzieje:
gdy ktos odemnie sciaga z dysku totalnie muli mi kompa
gdy ja cos wrzucam na kogos dysk to jemu muli kompa
przy graniu w sieci wszystko jest ok
takie cos mielismy we wczesniejszej sieci ale byly mieszane systemy(XP ME 98 )i sie dowiedzialem ze za to otpowiada zarcie sie ME z XP
znalazlem na forum cos takiego:
ale to nie pomoglo i po tym zabiegu zniknal mi komp i udostepnione foldery z otoczenia sieciowego:/
moze ktos wie co mozna z tym malym problemem zrobic?
z gory dzieki:)
co sie dzieje:
takie cos mielismy we wczesniejszej sieci ale byly mieszane systemy(XP ME 98 )i sie dowiedzialem ze za to otpowiada zarcie sie ME z XP
znalazlem na forum cos takiego:
Szymon Grabiński:po wykonaniu ponizszych czynnosci nalezy zrestartowac komputer.
1. HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServiceslanmanserverparametrs
2. dodaj albo zmien wartosc typu DWORD o nazwie MaxWorkItems.
w przypadku intensywnie wykorzystywanego serwera ustaw te wartosc na 65535, przydzielajac max. liczbe buforow (ok.4mb) do niestronicowanej puli pamieci systemowej. w przypadku zauwazenia zmniejszenia stabilnosci systemu zmniejsz to wartosc.
3. dodaj lub zmien wartosc typu DWORD o nazwie MaxRawWorkItems. wskazuje ona na max. liczbe buforow odbioru bezposredniego, ktore serwer ten moze alokowac. najlepsze ustawienie to 512 lub wiecej.
4. dodaj lub zmien wartosc typu DWORD o nazwie MaxFreeConnections.
Ustaw ja na 100. Ustawienie jest to tym bardziej konieczne jezeli w dzienniku zdarzen masz wpisy Event ID 2022.
5. dodaj lub zmien wartosc typu DWORD o nazwie MaxMpxCt. Ustaw ja najwyzej na 125.
6. dodaj lub zmien wartosc typu DWORD o nazwie MaxCmds. Domyslnie jest 50.
ale to nie pomoglo i po tym zabiegu zniknal mi komp i udostepnione foldery z otoczenia sieciowego:/
moze ktos wie co mozna z tym malym problemem zrobic?
z gory dzieki:)
Odpowiedzi: 9
ech i nici z tego
wszystko przegrzebalem jeszcze raz i dalej tak samo
Probowalem nawet na innych sieciowkach.
Mam prosbe taką: jakby ktos znal taki problem to niech da znać.
Mogę dokladnie opisac jak to u mnie wyglada w konfiguracji, ale chyba szkoda czasu. POwiem tylko, źe wcześniej na róznych systemach wszystko chodzilo dobrze, nawet na XP bez serviece packa lub z jedynka. Dopiero od dwójki tak zgon ma moja siec :/
wszystko przegrzebalem jeszcze raz i dalej tak samo
Probowalem nawet na innych sieciowkach.
Mam prosbe taką: jakby ktos znal taki problem to niech da znać.
Mogę dokladnie opisac jak to u mnie wyglada w konfiguracji, ale chyba szkoda czasu. POwiem tylko, źe wcześniej na róznych systemach wszystko chodzilo dobrze, nawet na XP bez serviece packa lub z jedynka. Dopiero od dwójki tak zgon ma moja siec :/
Mani78:witam
co sie dzieje:
U siebie w kompie będąc w sieci lokalnej teź miałem ten sam problem. Dopiero dokupienie drugiego dysku, było dla mnie zbawieniem – pliki, które najczęściej ludzie ode mnie ściągają, są umieszczone na starym dysku, a winda i programy na których najczęściej pracuje na nowym.
ech czyli nie jest to znany problem :/ w takim razie zaczynam miec watpliwosci. Lepiej sprawdze na innej sieciowce i pokombinuje jeszcze. Jeszcze raz trzeba wszystko przejrzec.
Co to jest SS2 ? Jaki masz system ? Probowales juz usuwac cale polaczenie ? Probowales przeinstalowac sterowniki sieciowki ?SonicAL:Wszstko zaczelo sie od SS2 i jego firewalla.
takze mam taki problem
i zreszta juz odchodze od zmyslow :/
transfer zalezy tak jakby od rytualow chyba jakis bo nic nie dziala logicznie.
Przy ściąganiu czy wysylaniu transfer mam zerowy praktycznie. Czasami zaczie działać jak po wylaczam / wlaczam firewalla, powylaczam / wlaczam rozne sieciowki – nie wiem od czego to zalezy. Wszstko zaczelo sie od SS2 i jego firewalla.
Podejrzewałem ze to on jest przyczyną, ale po jego wylaczeniu (wawaleniu z msconfig) i tak dalej nic z tego.
Po wlaczeniu trybu awaryjnego z obsluga sieci, siec dziala. Jednak wykorzystanie siesiówki jest na poziomie 25% ;/
Moze ktos zna taki problem z transferem , albo moze byl juz opisany i go przeoczylem?
i zreszta juz odchodze od zmyslow :/
transfer zalezy tak jakby od rytualow chyba jakis bo nic nie dziala logicznie.
Przy ściąganiu czy wysylaniu transfer mam zerowy praktycznie. Czasami zaczie działać jak po wylaczam / wlaczam firewalla, powylaczam / wlaczam rozne sieciowki – nie wiem od czego to zalezy. Wszstko zaczelo sie od SS2 i jego firewalla.
Podejrzewałem ze to on jest przyczyną, ale po jego wylaczeniu (wawaleniu z msconfig) i tak dalej nic z tego.
Po wlaczeniu trybu awaryjnego z obsluga sieci, siec dziala. Jednak wykorzystanie siesiówki jest na poziomie 25% ;/
Moze ktos zna taki problem z transferem , albo moze byl juz opisany i go przeoczylem?
Oczywiscie ze mozesz pokombinowac z ustawieniem duplexu takiego czy innego. To przeciez nic nie kosztuje.
Z drugiej jednak strony moze byc i tak, ze karty po protu sie "nie lubia", chociaz tutaj wszystko "leci" przez router. A moze jakies ustawienia routera trzeba zmienic ? Sprawdz rowniez w jego ustawieniach.
Z drugiej jednak strony moze byc i tak, ze karty po protu sie "nie lubia", chociaz tutaj wszystko "leci" przez router. A moze jakies ustawienia routera trzeba zmienic ? Sprawdz rowniez w jego ustawieniach.
Oczywiscie ze mozesz pokombinowac z ustawieniem duplexu takiego czy innego. To przeciez nic nie kosztuje.
witam
sorka ze po czasie ale lepiej puzniej niz wcale :wink:
Dodalem wartosc rejestru tak jaki bylo podane na dole strony co podales do niej linka i pomoglo ale w nieznacznym stopniu :(
otwierajac fildery i poruszanie sie pomiedzy otwartymi programami idzie bez problemu ale podczos zasysania odemnie moge zapomniec o otwieraniu IE i jakichkolwiek programach bo momentalnie czas kopiowania z dwuch minut skacze na czterdziesci
moze ustawienia duplexowania cos pomoga?
podam rodzaje kart sieciowych bo byc moze cos komus to przyblizy
moje:oczywiscie nie chodza razem :wink:
1)wpinana do slota: REALTEK RTL8139
2)na plycie glownej: VIA VT6306 IEEE1394 controller
Realtek Ethernet 10/100Mb LAN chip
kumpla:
na plycie glownej: L802.3u, 10/100 Ethernet LAN, WOL supported(wyciagniete ze stron producenta)
polaczone routerem D–Link 504T
sorka ze po czasie ale lepiej puzniej niz wcale :wink:
Dodalem wartosc rejestru tak jaki bylo podane na dole strony co podales do niej linka i pomoglo ale w nieznacznym stopniu :(
otwierajac fildery i poruszanie sie pomiedzy otwartymi programami idzie bez problemu ale podczos zasysania odemnie moge zapomniec o otwieraniu IE i jakichkolwiek programach bo momentalnie czas kopiowania z dwuch minut skacze na czterdziesci
moze ustawienia duplexowania cos pomoga?
podam rodzaje kart sieciowych bo byc moze cos komus to przyblizy
moje:oczywiscie nie chodza razem :wink:
1)wpinana do slota: REALTEK RTL8139
2)na plycie glownej: VIA VT6306 IEEE1394 controller
Realtek Ethernet 10/100Mb LAN chip
kumpla:
na plycie glownej: L802.3u, 10/100 Ethernet LAN, WOL supported(wyciagniete ze stron producenta)
polaczone routerem D–Link 504T
Przywolana przez Ciebie wskazowka dotyczaca zmian w rejestrze nie ma IMO nic wspolnego z Twoim klopotem. To rozwiazanie dotyczace serwerow w2k i uslug terminalowych.
Sprawdz sobie takie rozwiazanie –> http://support.microsoft.com/?id=315237
To zadne "zarcie" sie systemu takiego czy innego. Nie sluchaj bajek.
Sprawdz sobie takie rozwiazanie –> http://support.microsoft.com/?id=315237
To zadne "zarcie" sie systemu takiego czy innego. Nie sluchaj bajek.
Strona 1 / 1