zmniejszone taktowanie Durona 800MHz
Witam problem polega na tym ze od niedawna jak wlaczylem komputer to taktowanie procesora spadla z 800 do 533 i nie wiem co zrobic zeby powrocic so poprzedniego stanu ps. dodam ze dokladalem ram ale teraz nie mam go tylko ten swoj stary nie wiem moze to tego wina...
Z gory dzieki za pomoc Marcin
Odpowiedzi: 1
Sprawdź w jaki sposób jest teraz taktowany procesor, czyli jaki ma mnożnik i jaką szyne FSB. Sprawdzić to możesz w biosie lub programem CPU-Z, następnie w biosie musisz zmienić te paremtry (FSB lub mnożnik) na prawidłowe. Jeszcze można bez kombinacji spróbować opcji w biosie LOAD DEFAULTS SETTINGS (nazwa może być inna, zależnie od biosu)
Strona 1 / 1
<P>W biosie nic nie dalo powrocenie do optymalnych ustawien...a FPS nie znalazlem, program pokazal mnoznik 8,5. Dalej jestem w kropce i nie wiem co zrobic moze jakies inne propozycje...</P>
<p>Może bateryjkę masz słabą i nie trzyma ustawień BIOSu. </p><p>Te optymalne ustawienia to mogą być z niższymi parametrami FSB i mnożnika (u mnie tak jest). Spróbuj dać "PERFORMANCE DEFAULTS" czy coś podobnego co znajdziesz w BIOSie.<br></p>
Nie FPS, a FSB - poszukaj raz jeszcze - opcja ,w której - dla CPU - masz wartość 66MHz i przestaw ją na 100MHz ( tajemnicę tego dlaczego mnożnik jest 8,5 a nie 8 pozostawiam innym ).
moge zmienic ze 100 na 133 ale to nic nie daje i wszystkei opcje przywracania ustawien domyslnych i najlepszych nie dzialaja zapisuje ustawienia nie wiem co sie dzieje.....
Jesteś pewien, że to CPU, a nie pamięci dotyczy ? - To raz, a dwa - podaj model płyty, bo ciut ze ślepymi o kolorach rozmawiasz w tej chwili.
Plyta k7s5a
Zakładk CPU PnP Setup i tak w wierszu dot taktowania ustaw 100/100
mam tak jak mowisz 100/100 i dalej to samo probowalem rowniez 133/133 100/133 rozne kombinacje i daja ten sam efekt... poddaje sie nie wiem co sie dzieje<br>