Zmniejszanie partycji systemowej.
[color=red]Witam,
Kupiłem notebooka z dyskiem 250GB z systemem Vista Home Premium. Fabrycznie dysk został podzielony na 2 partycje:
C: 224,10 GB (zajęte około 30 GB)
D: 8,78 GB (recovery partition)
Za pomocą narzędzia do partycjonowania wbudowanego w Vistę chciałem uzyskać:
C: 50 GB
D: 174,10 GB
E: 8,78 GB (recovery partition)
Chciałem to zrobić w nastepujacy sposób:
1. Defragmentacja dysków,
2. Zmniejszyć partycję C do 50 GB tworząc tym samym nieprzydzielone miejsce do żadnej partycji miejsce na dysku,
3. Zmienić literę dysku D na E
4. Z nieprzydzielonego miejsca utworzyć partycję D.
Problem pojawia się w punkcie drugim. Narzedzie pozwala mi na zmniejszenie partycji C jedynie do około 122 GB pomimo zajętych jednynie 30GB.
Wczesniej używałem w Windowsie XP programu Partition Magic i nigdy nie miałem takich problemów.
Boję się użyć innych narzędzi niż to wbudowane w Viste, gdyż obawiam sie, że Vista ma jakiś powod na niezmniejszenie tej partycji.
Jeżeli komuś udalo się rozwikłać podobny problem, prosze o pomoc[/color]
Odpowiedzi: 2
[color=red]Temat owszem był poruszany ale nie został rozwiązany. Ostatecznie użyłem GParted. Nie wystapiły po nim żadne problemy z systemem ani uszkodzenia systemu:)[/color]
Wbudowane w Vistę narzędzie partycjonowania dysków ma takie przypadłości. Proponuję użyć innych narzędzi (wg mnie najlepiej pod tym względem wypada Acronis Partition Manager). Poza tym temat o ile się nie mylę był już na forum.
Strona 1 / 1
malinowy - ja wiem, że hołdujesz zasadzie "noblesse oblige", ale miej wzgląd na słabsze patrzałki niektórych userów i zmień farbkę na mniej "oczojebną" np. czarną :mryellow: