Zmienne IP,zewnętrzne IP,lowID(???)

Na swojej stronie firma Multimedia obiecuje wszystkim zewnętrzne IP.Co to znaczy?Z tego co czytałem(piąte przez dziesiąte),jak ktoś ma zewnętrzne to nie korzysta z routera,więc nie powinno być problemów z zablokowanymi portami.Ja jednak mam lowID w eMule, więc mam zablokowane porty.Jak to moźliwe przy zewnętrznym IP??
PS.Nie polecam nikomu internetu w Multimediach.Jak masz jakiś problem,to do konsultanta wiecznie są kolejki,a na maila nie odpowiadają :( :x

Odpowiedzi: 18

Jak masz Windows XP SP2 to zobacz Start=>Wszystkie programy=>Akcesoria=>Narzędzia systemowe=>Centrum zabezpieczeń=>Zapora i poczytaj co pisze..a jak nie masz win xp to nie wiem...
adrino
Dodano
23.12.2005 12:10:25
Sory ze pytam, ale jestem w tym zielony. Jak mogę sprawdzić tego firweala?
Z góry dzięki za odpowiedź.
sz–Adi
Dodano
20.12.2005 23:43:44
sz–Adi:
Ja mam neostradę :D zewnętrzny adres IP 83... :D lączę się bez routera :D , a mam low ID w eMule :cry: .
POMÓŻCIE!!!

A firewall jakiś masz? On moźe blokować port emula i masz lowID.
btw. po co tyle mordek?
SLAY3R
Dodano
20.12.2005 23:13:33
Ja mam neostradę :D zewnętrzny adres IP 83... :D lączę się bez routera :D , a mam low ID w eMule :cry: .
POMÓŻCIE!!!
sz–Adi
Dodano
20.12.2005 21:25:34
Nie jest to Multimedia ani jakas inna znana firma. Nie ma swojej strony internetowej. Jest to siec obejmujaca tylko najblizszą okolice. Łącze jest wykupione od telekomuny DSL, podzielone serwerem, postawiony nadajnik, u kaźdego odbiorcy antena, access point i dalej kabelkiem do kompa.
Zusto
Dodano
12.12.2005 20:30:53
Czy twoim ISP jest teź Multimedia czy ktos inny? Jak ktos inny to napisz kto?
wojtt
Dodano
11.12.2005 11:37:10
Dzieki za odpowiedz ale nie o taką mi chodziło, to źe trzeba je przekierować to wiem. Ale w jaki sposób i czy ja to moge zrobić na access pointcie?
Zusto
Dodano
10.12.2005 22:47:32
Jak masz prywatne IP to bedziesz miał low id na Emule, chyba ze przekierujesz odpowiednie porty na swój komputer.
wojtt
Dodano
10.12.2005 19:14:43
Mam ten sam problem z emule czyli Low ID. Śledzę ten temat lecz nadal nie wiem gdzie leźy wina. Posiadam prywatne IP, łącze się drogą radiową poprzez access pointa (OvisLink WL–1120AP), nie wiem co powinienem zrobić by otworzyć porty emule, czy access point działa w ten sposób jak router i emule widzi jego IP, czy teź jest to wina administratora–on blokuje te porty? Loguje sie do access pointa lecz nie moge tam znalezc opcji przekierowania.
Wina na pewno nie leźy po stronie transferu czy teź systemowego firewalla.
Zusto
Dodano
10.12.2005 18:22:25
Wydaje się to niewiarygodne ale po wielu godzinach i wielu próbach udało mi się wreszcie porozmawiać z Panią konsultant z Multimediów.Zapytałem dlaczego od pewnego czasu dostaję prywatne IP,Pani konsultant odpowiedziała źe Multimedia nie gwarantują zewnętrznego IP.W tym momencie zapraszam wszystkich do obejrzenia strony:
http://www.multimedia.pl/d4de213a3cea2c66cb4a405154d114d7/pid/f595f606ed39d51db776bbc5fa2afc12/aid/834ac7213b2904a25ac00346d2d0dfd6 gdzie wyraźnie jest napisane źe adresy IP w Multimediach są zewnętrzne.Oczywiście zapytałem dlaczego co innego piszą na stronie a co innego jest naprawdę,ale Pani konsultant nie potrafiła odpowiedzieć mi na to pytanie.Pani konsultant obiecała źe odda sprawę do administratora(chodź nie wiem po co bo według niej wszystko jest w porządku:mam prywatne IP i...tak ma być).Zapytałem równieź dlaczego nie odpowiadają na maile.Dostałem odpowiedź źe odpowiadają na maile "na bieźąco",a dlaczego mi nie odpowiadaą od tygodnia??Na to pytanie Pani konsultant teź nie potrafiła udzielić mi odpowiedzi.Według mnie ta firma jest niepowaźna,naprawdę nie polecam.
adrino
Dodano
07.12.2005 18:53:37
wojtt:
10.0.0.0 – 10.255.255.255
172.16.0.0 – 172.31.255.255
192.168.0.0 – 192.168.255.255
Jeśli twoje IP mieści sie w jednym z tych powyźszych zakresów to masz prywatny adres IP. Z tego co piszesz, to masz obecnie 172... czyli własnie prywatny. Wczesniej miałes 80... to był adres z puli adresów publicznych i daltego miałeś ID Hihg na Emule. Na stronie Multimedia informuje ze kaźdy jej klient otrzymuje publiczny adres IP. Dlatego zadzwon do swojego ISP i zapytaj dlaczego masz teraz adres prywatny.

wielkie dzięki.to właśnie chciałem wiedzieć.trzeba zadzwonić bo te nieroby na maila nie odpowiadają a do konsultanta na czacie wiecznie jest kolejka(chyba pseudo–kolejka).
adrino
Dodano
06.12.2005 17:31:07
10.0.0.0 – 10.255.255.255
172.16.0.0 – 172.31.255.255
192.168.0.0 – 192.168.255.255
Jeśli twoje IP mieści sie w jednym z tych powyźszych zakresów to masz prywatny adres IP. Z tego co piszesz, to masz obecnie 172... czyli własnie prywatny. Wczesniej miałes 80... to był adres z puli adresów publicznych i daltego miałeś ID Hihg na Emule. Na stronie Multimedia informuje ze kaźdy jej klient otrzymuje publiczny adres IP. Dlatego zadzwon do swojego ISP i zapytaj dlaczego masz teraz adres prywatny.
wojtt
Dodano
06.12.2005 16:09:04
kogucik77:
adrino:
Czy moźna mieć zewnętrzny adres IP przydzielany dynamicznie i jednocześnie korzystać z routera?albo inaczej:czy korzystając z routera moźna mieć zewnętrzne IP?

Moźna mieć zewnętrzny adres IP przydzielany dynamicznie (np neostrada) i korzystać z routera. Mama tak w domu neo dzielę routerem na 3 kompy i wszystkie mają zewnętrzne IP (to samo). Router ma firewall i źeby mieć HighID w emule trzeba otworzyć odpowiednie porty.
Co do firmy Mutltimedia Polska Sp. z o.o. to pragnę zauwaźyć, źe filtr IP wbudowany w Emule blokuje adresy IP tej firmy. Takźe moźesz mieć problemy z korzystaniem z emule z IP tego dostawcy.

Ok w takim razie jeszcze jedna sprawa:czy z routera korzystają osoby za porozumieniem i w bliskim sąsiedztwie czy mój dostawca (Multimedia) równierz moźe bez poinformowania mnie o tym rozdzielać internet do kilku osób przez router?Bo ja z tego co wiem nie korzystam z internetu na spółkę z kimś innym,ale nie wiem jakie zwyczaje czy prawa mają providery.Poza tym nie zawsze miałem low.To zaleźy jaki w danym czasie mam IP.Teraz na moje nieszczęście mam 172... i mam low.Kiedyś zdarzało mi się mieć IP 80... i z takim IP zawsze miałem high.
adrino
Dodano
06.12.2005 13:50:11
kogucik77:

Moźna mieć zewnętrzny adres IP przydzielany dynamicznie (np neostrada) i korzystać z routera. Mama tak w domu neo dzielę routerem na 3 kompy i wszystkie mają zewnętrzne IP (to samo).

Jesteś pewien?? Sprawdz to wpisując ipconfig /all w manu start–>uruchom! Te trzy komputery mają wewnętrzyny(prywatny) adres IP, a zewnętrzy ma router. A ze wszystkie komputery łączą sie z netem przez router to na zewnątrz (w internecie) maja zewnętrzny adres IP
michas888
Dodano
06.12.2005 12:20:53
adrino:
Czy moźna mieć zewnętrzny adres IP przydzielany dynamicznie i jednocześnie korzystać z routera?albo inaczej:czy korzystając z routera moźna mieć zewnętrzne IP?

Moźna mieć zewnętrzny adres IP przydzielany dynamicznie (np neostrada) i korzystać z routera. Mama tak w domu neo dzielę routerem na 3 kompy i wszystkie mają zewnętrzne IP (to samo). Router ma firewall i źeby mieć HighID w emule trzeba otworzyć odpowiednie porty.
Co do firmy Mutltimedia Polska Sp. z o.o. to pragnę zauwaźyć, źe filtr IP wbudowany w Emule blokuje adresy IP tej firmy. Takźe moźesz mieć problemy z korzystaniem z emule z IP tego dostawcy.
kogucik77
Dodano
05.12.2005 23:45:43
Na razie znajduję sprzeczne informacje na temat routera i zewnętrznego IP,więc mam pytanie do Was:czy moźna mieć zewnętrzny adres IP przydzielany dynamicznie i jednocześnie korzystać z routera?albo inaczej:czy korzystając z routera moźna mieć zewnętrzne IP?(to by oznaczało źe nic nie moźna zrobić z moim lowID bo usługodawca obiecuje zewnętrzny IP ale nie wspomina o routerze:( )
adrino
Dodano
02.12.2005 01:58:29
Więc problem rzeczywiście moźe być po stronie twojego ISP.
Anathema
Dodano
01.12.2005 12:47:15
Z zaporą nie ma problemu.Mam poprawnie skonfigurowaną(tak myślę),ale nawet przy wyłączonej nic się nie zmienia:(
adrino
Dodano
01.12.2005 12:37:04
adrino
Dodano:
01.12.2005 12:26:53
Komentarzy:
18
Strona 2 / 2