Zmienne IP,zewnętrzne IP,lowID(???)
Na swojej stronie firma Multimedia obiecuje wszystkim zewnętrzne IP.Co to znaczy?Z tego co czytałem(piąte przez dziesiąte),jak ktoś ma zewnętrzne to nie korzysta z routera,więc nie powinno być problemów z zablokowanymi portami.Ja jednak mam lowID w eMule, więc mam zablokowane porty.Jak to moźliwe przy zewnętrznym IP??
PS.Nie polecam nikomu internetu w Multimediach.Jak masz jakiś problem,to do konsultanta wiecznie są kolejki,a na maila nie odpowiadają :( :x
PS.Nie polecam nikomu internetu w Multimediach.Jak masz jakiś problem,to do konsultanta wiecznie są kolejki,a na maila nie odpowiadają :( :x
Odpowiedzi: 20
Najwyrazniej masz poblokowane p2p (porty i/lub pakiety).
Jak provider ma slabe lacze dostepowe (dsl/neo) to walsnie tak sie broni przd zapychaniem lacza.
Sproboj jednak skontaktowac sie z administartorem i zapytac – byc moze w nocy nie ma tych ograniczeń.
Jak provider ma slabe lacze dostepowe (dsl/neo) to walsnie tak sie broni przd zapychaniem lacza.
Sproboj jednak skontaktowac sie z administartorem i zapytac – byc moze w nocy nie ma tych ograniczeń.
Witam Mam takie nietypowe pytanie odnośnie IP komputera, poniewaz jestem w sieci osiedlowej prowadzonej przez właściciela cafei internetowej. Mam problem z dostępem i ściąganiem roznych zeczy poprzez kazaa i emule. problem polega na tym iz wogule nieda sie nic ściągnąć. Dla pewności ze kazaa dziala zainstalowałem kaze na komputerze w mojej pracy i tam niemam zadnego problemu ze ściąganiem. Czy potrafiłbyś mi to wytłumaczyć i z jakim pytaniem powinienem sie zwrucic do operatora mojej sieci ? Czy wykupienie zewnętrznego IP rozwiąźe ten problem ?
widać co miasto to inne zasady tak jak z kablówką i cenami jeszcze dzisiaj sprawdzałem na kablu 172 a na usb 80 stały numer no nic pozdrawiam narka :D
próbowałem :P ,ciągle mam 172.xxx:(
bawiłem się tak juź kilka razy i zawsz jak powróce do usb mam ten sam adres IP 80 ijestem widoczny na stronach torrentowych lecz mam czasem problemy z GG ostatnio niemogłem przez kilka dni wysłać sms do plusa zaznaczam źe niemiałem wykorzystanego limitu ,jak podłączyłem się przez kabelek to problem znikł ale adres odrazu 172 i oczyeiście niewidoczny na torrentach .to chyba nie zbieg okoliczności tylko kolega ma racje źe sieciunia po.....a :?: :!: :D
dan74:teź mam multimedia i mam wybór albo 172 albo 80 niewiem czy uciebie będzie działać ja wgrałem stery do modemu i podłączyłem się przez USB wtedy mam stałe IP 80
to jest czysty zbieg okoliczności.Twój sprzęt nie ma źadnego wpływu na adres IP,który przydzielany jest przez serwer,niezaleźnie w jaki sposób łączysz się z internetem.
teź mam multimedia i mam wybór albo 172 albo 80 niewiem czy uciebie będzie działać ja wgrałem stery do modemu i podłączyłem się przez USB wtedy mam stałe IP 80
z tą bramą to chyba tak nie jest,bo czasem zdarza mi si mieć adres zewnętrzny(bo mam zmienne IP),chodź rzadko,ale jak juź mam ten zewnętrzny(80...)to bramę teź mam i róźni się od IP,więc brama chyba nic nie robi w tym przypadku.no a mając zewnętrzne oczywiście zawsze mam high,ale znacznie częściej mam 172:(
adrino:więc pani konsultat Multimediów mnie OKŁAMAŁA mówiąc źe mam zewnętrzny??(pani konsultant napisała mi teź źe pytała o to admina sieci,więc oboje kłamią?)
Tak okłamała/li Cię...
Jakbyś miał publiczny, to by Ci teź brama nie była potrzebna.
więc pani konsultat Multimediów mnie OKŁAMAŁA mówiąc źe mam zewnętrzny??(pani konsultant napisała mi teź źe pytała o to admina sieci,więc oboje kłamią?)
Prywatne adresy IP, czyli "wewnetrzne:
10.0.0.0 – 10.255.255.255 – klasa A
172.16.0.0 – 172.31.255.255 – klasa B
192.168.0.0 – 192.168.255.255 – klasa C
Tak wiec Twoj jest z zakresu prywatnego, "wewnetrznego".
10.0.0.0 – 10.255.255.255 – klasa A
172.16.0.0 – 172.31.255.255 – klasa B
192.168.0.0 – 192.168.255.255 – klasa C
Tak wiec Twoj jest z zakresu prywatnego, "wewnetrznego".
mój dokladny adres IP to:172.19.179.67 brama domyslna:172.19.176.1.To w koncu jest zewnetrzny czy nie??
172.x.x.x moźe być zewnętrzny... waźne teź są pozostałe cyferki (a dokładniej druga, bo trzecia i czwarta w tym przypadku juź nie)
adrino:wojtt:10.0.0.0 – 10.255.255.255
172.16.0.0 – 172.31.255.255
192.168.0.0 – 192.168.255.255
Jeśli twoje IP mieści sie w jednym z tych powyźszych zakresów to masz prywatny adres IP. Z tego co piszesz, to masz obecnie 172... czyli własnie prywatny. Wczesniej miałes 80... to był adres z puli adresów publicznych i daltego miałeś ID Hihg na Emule. Na stronie Multimedia informuje ze kaźdy jej klient otrzymuje publiczny adres IP. Dlatego zadzwon do swojego ISP i zapytaj dlaczego masz teraz adres prywatny.
rozmawiałem znowu dziś z Panią konsultant Multimediów i zapytałem dlaczego mam adres wewnętrzny(172)a na stronie internetowej obiecują adres zewnętrzny.pani konsultant stwierdziła źe mój adres 172... JEST ADRESEM ZEWNĘTRZNYM więc ktoś tu mówi nieprawdę.mam więc pytanie czy ma ktoś 100% pewności źe 172 jest adresem wewnętrznym?
Na Wikipedii pewnie kłamią?:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Adres_ip
wojtt:10.0.0.0 – 10.255.255.255
172.16.0.0 – 172.31.255.255
192.168.0.0 – 192.168.255.255
Jeśli twoje IP mieści sie w jednym z tych powyźszych zakresów to masz prywatny adres IP. Z tego co piszesz, to masz obecnie 172... czyli własnie prywatny. Wczesniej miałes 80... to był adres z puli adresów publicznych i daltego miałeś ID Hihg na Emule. Na stronie Multimedia informuje ze kaźdy jej klient otrzymuje publiczny adres IP. Dlatego zadzwon do swojego ISP i zapytaj dlaczego masz teraz adres prywatny.
rozmawiałem znowu dziś z Panią konsultant Multimediów i zapytałem dlaczego mam adres wewnętrzny(172)a na stronie internetowej obiecują adres zewnętrzny.pani konsultant stwierdziła źe mój adres 172... JEST ADRESEM ZEWNĘTRZNYM więc ktoś tu mówi nieprawdę.mam więc pytanie czy ma ktoś 100% pewności źe 172 jest adresem wewnętrznym?
Włącz ognika ale zrób tak:
Firewall :arrow: opcje :arrow: zaawansowane :arrow: dodaj w prawym dolnym rogu :arrow: przepuszczaj :arrow: pojedynczy port :arrow: wpisujesz 7446 :arrow: zatwierdzasz
potem to samo tylko klikasz na połączenie przychodzące
Firewall :arrow: opcje :arrow: zaawansowane :arrow: dodaj w prawym dolnym rogu :arrow: przepuszczaj :arrow: pojedynczy port :arrow: wpisujesz 7446 :arrow: zatwierdzasz
potem to samo tylko klikasz na połączenie przychodzące
Ale w moim programie antyeirusowym ArcaVir oprócz firewala jest teź monitor, skaner poczty i monitor rejestru.
No jest na to duźa szansa. Ale teraz chociaź wiesz co było przyczyną twojego problemu. Lepiej włącz tego firewalla i poszukaj jak go poprawnie skonfigurować.
DZIĘKI!!! Wyłączyłem firewal w moim programie antywirusowym i chodzi!!! :D Tylko czy przez to źe wyłączyłem ten firewal w moim programie antywirusowym nie wedrze sie do mnie jakiś wirus :?:
Jak nie masz Win XP to albo masz jakiś zewnętrzy firewall albo nie masz wogóle. A czy masz jakiś zewnętrzy to musisz ty wiedziec, przecieź to twój komputer i wiesz co instalujesz.