Zmiana xp na 98

Przypuszczam, ze temat ten juz sie pojawil na forum ale niestety go nie znalazlem. Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem laptopa na, ktorym zainstalowany jest xp, a poniewaz na tym systemie sie praktycznie nie znam a wiem ze pracuje w trybie ntfs to zastanawiam sie jak go wywalic by potem wgrac windows 98. Za pomoc z gory dziekuje.

Odpowiedzi: 6

Alkir:
Dzieki za pomoc, choc to co piszecie nie nasrawia mnie zbyt optymistycznie. Zmienic system chce dlatego, bo xp zrzera mi duzo pamieci i ogolnie cos kiepsko mi chodzi (choc jest to celeron 1,3 Ghz i 256 ramu. Jeszcze raz dziekuje.

Zajmij się optymalizacją usług – linki podawane na forum, ew tu:
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=38687

Moźesz teź skorzystać z programu nLite do przygotowania sobie "zuboźonej" instalki XP – przystosowanej od razu do Twoich potrzeb.
Choć przy Twojej konfiguracji i tak iwększych problemów z XP nie powinno być – ew. dbałość o klucze "run" w rejestrze – czyli msconfig.
Rebe
Dodano
18.08.2004 13:17:48
Dzieki za pomoc, choc to co piszecie nie nasrawia mnie zbyt optymistycznie. Zmienic system chce dlatego, bo xp zrzera mi duzo pamieci i ogolnie cos kiepsko mi chodzi (choc jest to celeron 1,3 Ghz i 256 ramu. Jeszcze raz dziekuje.
Alkir
Dodano
18.08.2004 12:03:13
Ja takźe nie polecał bym zmiany windy na starszą...

A jeźeli wygląd "nowego" sysa nie odpowiada to zawsze moźna przywrócić stary wygląd:

Prawoklik na pulpit > właściwości > zakładka wygląd > i tam zamiast "styl systemu windows xp" "styl klasyczny windows"
BAJA
Dodano
17.08.2004 10:29:54
DonWuja:
Witam!

Po co zdejmowac partycje?
Przeciez mozna przekonwertowac NTFS–>FAT32 za pomoca np. Partition Magic'a, a potem wlozyc plyte WinXP i sformatowac dysk, nastepnie dyskietke startowa od Win98 wzglednie WinME, a jeszcze lepiej bootable 98 jak ktos ma i zainstalowac Win98.

A komara mozna z armaty zabic.
Jeźeli zaś nie zauwaźyłeś to najpierw tego PM trzeba by miec, nastepnie go zainstalowac, potem uźyć, na koniec i tak wszystko wykasowac podczas instalacji w9x, podobnie rzecz ma się z uźyciem płyty XP.

Ergonomia się kłania, ekonomia , BTW, teź.
Rebe
Dodano
17.08.2004 09:53:34
Witam!

Po co zdejmowac partycje?
Przeciez mozna przekonwertowac NTFS–>FAT32 za pomoca np. Partition Magic'a, a potem wlozyc plyte WinXP i sformatowac dysk, nastepnie dyskietke startowa od Win98 wzglednie WinME, a jeszcze lepiej bootable 98 jak ktos ma i zainstalowac Win98.
DonWuja
Dodano
16.08.2004 23:35:09
fdisk – zdjęcie partycji, ząłoźenie jej ponownie ( wszystko z dyskietki w98 ) potem płyta z w98 i formatowanie oraz instalacja systemu. Po tej operacji okaźe isę, źe znaczna cźęść urządzeń nie pracuje, karta graficzna jest źle wykryta, brak dźwięku itp.
Moźe jednak łatwiej bedzie torchę się z XP doksztąłvcić niz potem długo kląć na problemy z w98 na tym laptopie?
Rebe
Dodano
16.08.2004 12:36:30
Alkir
Dodano:
16.08.2004 12:16:03
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1