Zmiana uprawnien dla konta (ukrytego) w Xp home edition
Witam. Mam znowu problem ze swoim systemem. Zrobilem w laptopie konto dla mojej dziewczyny, konto administracyjne. Jest to wersja Xp Home, probowalem ustawic jej konto jako uzytkownika zaawansowanego niestety w momencie zatwierdzania ustawien pojawil sie jakis blad, ze operacja jest niedozwolona. System automatycznie ustawil to konto jako uzytkownika ograniczonego. Gdy chcialem wrocic do porzednich ustawien czyli dac jej admina (z konta Administrator) nie moglem gdyz jej konta nie widac w panelu Uzytkownicy ani w "control userpasswords2". Co dziwniejsze, na konto mozna sie bez problemy zalogowac i je uzytkowac. Teraz nie mam pojecia jak dac jej admina skoro w Xp Home nei ma przystawki mmc, w control userpasswords2 ani w panelu sterowania/konta uzytkownikow nie widac jej konta. Probowalem z komenda net user ale udalo mi sie tylko zmienic haslo. Prosze, doradzcie mi jak mam sobie z tym poradzic.
tutaj jest podobny watek
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=65793
niestety probowalem i tego, nie pomoglo.. konta dalej nie widac..
tutaj jest podobny watek
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=65793
niestety probowalem i tego, nie pomoglo.. konta dalej nie widac..
D:\Dane aplikacji\Skróty\MENU\9.Security>net user anna /add
To konto juź istnieje.
Dostępne są dalsze informacje Pomocy; aby je uzyskać, wpisz NET HELPMSG 2224.
D:\Dane aplikacji\Skróty\MENU\9.Security>control userpasswords2
D:\Dane aplikacji\Skróty\MENU\9.Security>net user anna
Nazwa uźytkownika Anna
Pełna nazwa Anna
Komentarz
Komentarz uźytkownika
Kod kraju 000 (Domyślne ustawienia systemu)
Konto jest aktywne Tak
Wygasanie konta Nigdy
Hasło ostatnio ustawiano 4/13/2006 9:06 PM
Waźność hasła wygasa Nigdy
Hasło moźe być zmieniane 4/13/2006 9:06 PM
Wymagane jest hasło Tak
Uźytkownik moźe zmieniać hasło Tak
Dozwolone stacje robocze Wszystkie
Skrypt logowania
Profil uźytkownika
Katalog macierzysty
Ostatnie logowanie 4/18/2006 10:53 AM
Dozwolone godziny logowania Wszystkie
Członkostwa grup lokalnych
Członkostwa grup globalnych *Brak
Polecenie zostało wykonane pomyślnie.
Odpowiedzi: 5
po problemie, znajomy ze stanow polaczyl sie zdalnie i wykonal robote za mnie, zajelo mu to niecala godzinke. cale szczescie znalazlem gdzies stara kopie rejestru i udalo sie porownac i podmienic bledne wpisy tak, ze zadzialalo..
próbowałem i tego niestety nie na wiele sie to zdalo, tak samo przywracanie sytemu do wczesniejszego ( duzo wczesniejszego ) stanu...
endrju napisal:
spróbuj w rejestrze stworzyć taki wpis
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts\UserList
dodajesz wartość typu DWORD o nazwie takiej jaką ma konto i nadajesz jej wartość 1 (szesnastkową)...
próbowałem i tego niestety nie na wiele sie to zdalo, tak samo przywracanie sytemu do wczesniejszego ( duzo wczesniejszego ) stanu...
spróbuj w rejestrze stworzyć taki wpis
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts\UserList
dodajesz wartość typu DWORD o nazwie takiej jaką ma konto i nadajesz jej wartość 1 (szesnastkową)
UPDATE:
jeśli wartość DWORD o takiej nazwie istnieje wówczas tylko zmodyfikuj wartość z 0 na 1
dodajesz wartość typu DWORD o nazwie takiej jaką ma konto i nadajesz jej wartość 1 (szesnastkową)
UPDATE:
jeśli wartość DWORD o takiej nazwie istnieje wówczas tylko zmodyfikuj wartość z 0 na 1
dzwonilem w tej sprawie do microsoftu ale oni nie udzialaja wsparacia technicznego klientom oem–owym... dzwonilem do toshiba serwis i tam niestety nie znaja odpowiedzi na takie pytanie, poradzili mi przywocic system z recovery dvdrom :) w zyciu bym na to nie wpadl... :)
dzieki za szybka odpowiedz. niestety nie chce usowac tego konta, jest ono juz ostatecznie skonfigurowane i przywrocenie wszystkich ustawien zajeloby mi duzo czasu a na to pozwolic sobie nie moge.. chce zmienic tylko uprawnienia dla tego konta. mecze sie z tym od wczoraj, przed chwila uzywalem dosowych programow z plyty hirens`boot do zmiany hasel niestety nie pomoglo. w poprzednim poscie nastapila mala pomylka, napisalem ze system zmienil konto na konto uzytkownika ograniczonego, teraz patrze i jest to konto goscia a wiec jest gorzej niz myslalem... probowalem juz wszystkich komend ale niestety nie pomoglo nic.. w miedzy czasie dowiedzialem sie ze xp home nie posiada kont uzytkownikow zaawnasowanych a jedynie administratora, ogranicznone i goscia...jak mowie, usuniecie konta nie wchodzi wogole w gre, za duzo przy tym siedzialem i mam za malo czasu na ewentualne przywrocenie jego sprawnosci. jesli to ma jeszcze jakies znaczenie to dodam ze katalog documents and settings mam przeniesiony na inna partycje a dokladnie na dysk d:
w dalszym ciagu czekam na pomoc i propzycje jak zmienic uprawnienia tego konta na wyzsze...
w dalszym ciagu czekam na pomoc i propzycje jak zmienic uprawnienia tego konta na wyzsze...
jeśli znasz nazwę uźytkownika tego konta to zaloguj się do swojego profilu lub innego z prawami admina i w linii lub wierszu poleceń wpisz:
net user nazwa_uzytkownika /delete
i sprawdź czy zniknęło poprzez próbę zalogowania się na nie. jeśłi nie będzie moźna się zalogować znaczy, źe się usunęło.
net user nazwa_uzytkownika /delete
i sprawdź czy zniknęło poprzez próbę zalogowania się na nie. jeśłi nie będzie moźna się zalogować znaczy, źe się usunęło.
Strona 1 / 1