zmiana sterowników od płyty głównej
Witam, czy przy zmanianie sterowników od płyty głownej naleźy tylko odinstalowac z sterowniki przez dodaj/usun programy w panelu sterowania czy moźe naleźy odisnatalować kontrolery :?:
Odpowiedzi: 14
Moźe i się nie odwoła... ale śmieci – pliki i wpisy pozostaną.
evil44:O co ci chodzi? Ta opcja jest dla tych – co wymieniają płytę główną. Jeśli wymieniasz jakiś sprzęt – to chyba normalne, źe najpierw usuniesz sterowniki starego, a potem dopiero instalujesz nowy sprzęt.
Nigdy tak nie robię. Nie ma takiej potrzeby .
System nie odowoła się do nieistniejącego sprzętu za pomocą siedzących w systemie sterowników, bo nie ma zwyczajnie do czego się odwołać . Brak powiązań z IRQ, DMA , które zostają utracone wraz z usunieciem urządzenia z komputera.
Zwyczajnie znajdzie nowy sprzęt , zainstaluje standardowe stery . Poźniej moźna je uaktualnić , ale deinstalować starych nie ma potrzeby .
Ale jako, źe istnieją róźne szkoły , kaźdy robi jak uwaźa.
O co ci chodzi? Ta opcja jest dla tych – co wymieniają płytę główną. Jeśli wymieniasz jakiś sprzęt – to chyba normalne, źe najpierw usuniesz sterowniki starego, a potem dopiero instalujesz nowy sprzęt. Tylko mi nie pisz, źe "a co w wypadku uszkodzonej płyty?". Wydawca sterowników bierze pod uwagę, źe mają pracować one z działającym i sprawnym sprzętem. Tak teź jest w przypadku usuwania starych przez instalator. Wymiana uszkodzonej płyty głównej na nową TO INNA BAJKA.
O co ci chodzi? Ta opcja jest dla tych – co wymieniają płytę główną. Jeśli wymieniasz jakiś sprzęt – to chyba normalne, źe najpierw usuniesz sterowniki starego, a potem dopiero instalujesz nowy sprzęt. Tylko mi nie pisz, źe "a co w wypadku uszkodzonej płyty?". Wydawca sterowników bierze pod uwagę, źe mają pracować one z działającym i sprawnym sprzętem. Tak teź jest w przypadku usuwania starych przez instalator. Wymiana uszkodzonej płyty głównej na nową TO INNA BAJKA.
evil44:Opcja "usuń sterowniki" jest potrzebna w przypadku, gdy wymieniamy płytę główną na inną – a nie chcemy przy tym ponownie stawiać systemu po formacie...
evill44 – jaki cudem po wymianie płyty głównej, po zalogowaniu do interface graficzego Windowsa, system uaktywni sterowniki do nieistniejącej juź płyty głównej i pozwoli na wybranie opcji "usuń sterowniki" ??? IMO chyba tylko jaki Cleaner moźliwe, źe to zrobić moźe.
Poza tym jak się chce mieć cały i sprawny system, to po podmianie płyty gł. nie uruchamia się systemu, dla...własnego dobra. Co się robi by wszystko bez problemów się poinstalowało jest w archiwum w postach.
@Ponczeq – napiszę krótko – moźna , ale nie trzeba czyli wymagane nie zawsze jest.
Niom pisze ZE TAK MIALEM CZY TAM NIE MIALEM, bo chcę podwaźyć swoje słowa, źe zaleźnie od płyty głównej jest wymagane wyrzucenie starych i instalacja nowych itd. Tylko to...
Nie wpadajcie w panikę....
Przy aktualizacji nowych sterowników – zwyczajnie je zainstaluj na stare. Nie ma takiej potrzeby, źeby stare wywalać wcześniej.
Opcja "usuń sterowniki" jest potrzebna w przypadku, gdy wymieniamy płytę główną na inną – a nie chcemy przy tym ponownie stawiać systemu po formacie...
– ale ja i tak zalecam formacik.
Przy aktualizacji nowych sterowników – zwyczajnie je zainstaluj na stare. Nie ma takiej potrzeby, źeby stare wywalać wcześniej.
Opcja "usuń sterowniki" jest potrzebna w przypadku, gdy wymieniamy płytę główną na inną – a nie chcemy przy tym ponownie stawiać systemu po formacie...
– ale ja i tak zalecam formacik.
Ponczeq:Najlepiej po formacie odrazu zainstalowac nowe, bo potem system mozeb yc niestabilny po przeinstalowaniu na nowe...
A na podstawie czego taki sąd? Tylko nie pisz : bo jak tak miałem, bo.....ja tak nie miałem.
Po drugie chyba na kaźdej płytce dodawaniej do Mobo –po automatycznym starcie z niej pokazuje się opcja deinstalacji zainstalowanych sterowników. Po coś ta opcja jest nie uwaźacie?
Zalezy od plyty glownej czy trzeba wyrzucac stare. Najlepiej po formacie odrazu zainstalowac nowe, bo potem system mozeb yc niestabilny po przeinstalowaniu na nowe...
spiderko:Nie, sterowniki płyty głównej instalujesz na stare sterowniki.
I nie rusza się źadnych innych sterów.
zawsze myslałem ze trzeba zrobic reinstalacje
Nie, sterowniki płyty głównej instalujesz na stare sterowniki.
czyli trzeba odinstalowac wszystkie sterowniki o sprzetu nastepnie ponowna instalacja kazde sprzętu :?:
Broń Boźe nie rób deinstalacji sterowników płyty głównej – przynajmniej na mojej płycie skończyło się to rozwaleniem całego systemu. Instaluj nowe na stare.
Strona 1 / 1