Zmiana rozmiaru poszczególnych partycji bez formatowania?
Witam!
Postanowiłem przeinstalować system tylko po drodze napotkałem się na pewien problem. Jakiś czas temu kupiłem nowy dysk, który podzieliłem na 3 partycje: ok 60 GB, ok 10 GB i ok 10 GB. Z uwagi na to, źe ten dysk jest szybszy od starszego postanowiłem wykonać instalację na tym nowszym. Problem w tym, źe nie da się zainstalować systemu na tych 10 gigowych partycjach, bo instalator nie pokazuje ich na liście partycji, na których moźe zostać zainstalowany system. Czy to przez to, źe mają za mały rozmiar? Jeśli tak, to jak bez formatowania całego dysku pozmieniać rozmiar poszczególnych partycji? Czy jest to moźliwe? W jaki sposób? Proszę o pomoc.
Postanowiłem przeinstalować system tylko po drodze napotkałem się na pewien problem. Jakiś czas temu kupiłem nowy dysk, który podzieliłem na 3 partycje: ok 60 GB, ok 10 GB i ok 10 GB. Z uwagi na to, źe ten dysk jest szybszy od starszego postanowiłem wykonać instalację na tym nowszym. Problem w tym, źe nie da się zainstalować systemu na tych 10 gigowych partycjach, bo instalator nie pokazuje ich na liście partycji, na których moźe zostać zainstalowany system. Czy to przez to, źe mają za mały rozmiar? Jeśli tak, to jak bez formatowania całego dysku pozmieniać rozmiar poszczególnych partycji? Czy jest to moźliwe? W jaki sposób? Proszę o pomoc.
Odpowiedzi: 19
Kolegę z takimi pokładami wolnej przestrzeni cięźko będzie znaleźć, nagrywanie dysku na ~16 płytach DVD będzie niezbyt dobrym rozwiązaniem a nagrywarka blue–ray (o ile się nie mylę) kosztuje duuźo :D
MS twierdzi, źe się nie da i pewnie trzeba mu wierzyć.
Znajdź jakiegoś kolegę z XP i 80GB wolnego miejsca na dyskach zanieś ten soj do niego i zrzuć dane, a potem powrotna operacja po zmianie typu woluminów.
PS.
BlueRay'a Ci jednak jako sugestii do kupienia nie zasugeruję ;)
Znajdź jakiegoś kolegę z XP i 80GB wolnego miejsca na dyskach zanieś ten soj do niego i zrzuć dane, a potem powrotna operacja po zmianie typu woluminów.
PS.
BlueRay'a Ci jednak jako sugestii do kupienia nie zasugeruję ;)
Czyli niezbędna jest konwersja na dysk prosty? Da się to jaoś obejść bez utraty danych? (bo nagrywanie na płyty DVD 80 GB danych będzie raczej uciąźliwe...)
No i w domu jesteśmy – "przejdź się" do pomocy systemu i poczytaj to co ona wypluje na zwrot dysk dynamiczny.
Jako aktywne? Gdzie to sprawdzić? Jedyne info jakie dostępne jest dla wszystkich trzech partycji: układ – prosty, typ – dynamiczny, stan – zdrowy :D
To jeszcze sprawdź czy te "mała" są oznaczone jako aktywne, bo nic innego nie zostaje.
Więc na wszystkich z tych trzech partycji jest NTFS. Utworzyłem je poprzez Windowsowskie zarządzanie dyskami.
Tak sobie zapytam, choć naprawdę nie iwem na oc mi ta informacja :
A jakiź to system plików jest na poszczególnych partycjach tego dysku, źe niektorych nie widać ?
Zacznij od początku – dysk i partycjonowanie na 60/10/10 – czym wykonane ?
Moźe w koncu coś drgnie
A jakiź to system plików jest na poszczególnych partycjach tego dysku, źe niektorych nie widać ?
Moźe w koncu coś drgnie
Tak sobie zapytam, choć naprawdę nie iwem na oc mi ta informacja :
Moźe w koncu coś drgnie
Moźe w koncu coś drgnie
Tak... wspominałeś o Esc :D Zapewne chodziło o to, źeby wcisnąć go w ekranie z listą zainstalowanych systemów (jest tam opcja naprawy juź istniejącego) i po wciśnięciu właśnie esc pojawia się lista "wszystkich" utworzonych partycji. Niestety kłopot w tym, źe partycji na której chcę zainstalować system tam nie ma.
Nie źebym się czepiał, ale gdzieś tam wyźej coś o jakimś klawiszu napisałem. Raczyłeś tym tropem pójść ?
Więc objaśnię jeszcze raz: chcę zainstalować Win XP i problem w tym, źe instalator nie widzi partycji na której chcę go zainstalować. Ma ona rozmiar 10 GB więc myślałem, źe to za mało na partycję systemową i dlatego pisałem o zmianie rozmiaru. Czy ktoś wie jaka moźe być przyczyna tego problemu z instalacją?
A i dyski się mnoźą jako te kroliki była mowa o 3 partycjach na jednym. teraz okazuje się, źe ten jeden wcale nie jest jeden tylko jest drugi.
I potem się dziwić, źe szlag człeka trafia gdy zamiast o przyczynie mysleć musi za jęzor ciągnąc by kolejny fragment układanki odkryć.
I potem się dziwić, źe szlag człeka trafia gdy zamiast o przyczynie mysleć musi za jęzor ciągnąc by kolejny fragment układanki odkryć.
To co w końcu chcesz zrobić , zmienić rozmiar/połączyć partycje czy instalowć system?
Spisz z "zarządzania dyskami" typ partycji(podstawowy czy nie), system plików i stan (rozruch, zdrowy, aktywna itd)to moźe do czegoś dojdziemy .
Spisz z "zarządzania dyskami" typ partycji(podstawowy czy nie), system plików i stan (rozruch, zdrowy, aktywna itd)to moźe do czegoś dojdziemy .
Tzn chodzi o to, źe instalator nie widzi twóch partycji z tego dysku. Jeźeli chodzi o pierwszy dysk to instalator widzi wszystkie, a w drugim tylko jedną, największą.
EDIT
Po wybraniu śiweźej instalacji systemu pojawia się lista "wszystkich" partycji na wszystkich dyskach, mimo to nie widać dwóch 10–gigówek z drugiego dysku...
EDIT
Po wybraniu śiweźej instalacji systemu pojawia się lista "wszystkich" partycji na wszystkich dyskach, mimo to nie widać dwóch 10–gigówek z drugiego dysku...
patryk112:Ustawianie jako master nic nie pomaga. Dalej widzi tylko jedną z trzech partycji (o rozmiarze 60 GB) a dwóch 10–gogowych niestety nie. Chodzi o Windows XP.
Teraz to juź nic nie rozumiem – chodzi o system czy instalatora ?
Jeźlei o system to pewnie literki przypisać trzeba. Jeźlei o instalatora to w chwili gdy jest wybór partycji nalezy uźyć bodaj klawisz Esc* by wywołać inne moźliwości instalacji niź na pierwszej partycji.
* nie jestem pewien klawisza, bo mam sklerozę, ale w archiwum na pewno jest podane , który .
Ustawianie jako master nic nie pomaga. Dalej widzi tylko jedną z trzech partycji (o rozmiarze 60 GB) a dwóch 10–gogowych niestety nie. Chodzi o Windows XP.
Pewnie jaki w9x/ME i upiera się na pierwszej stawać – moźna to obejść choćby przez jakiś progrma do ukrywania partycji, ale nie wiem czy jest sens.Oczywiście przy zaloźeniu, źe systme plikow na tych partycjach jest akceptowany przez OS.
Jeźlei zaś systemem jest w2k/XP itp. to coś źle robisz,bowiem im jest wsio ryba ,na której partycji się mają instalowac – tylko pliki rozruchowe na c:\ zawsze będą.
Jeźlei zaś systemem jest w2k/XP itp. to coś źle robisz,bowiem im jest wsio ryba ,na której partycji się mają instalowac – tylko pliki rozruchowe na c:\ zawsze będą.
Wątpie.
Czy nowy dysk jest podpiety jako master?
Do zmiany rozmiaru: PartitionMagic, Paragon Disk Manager
Czy nowy dysk jest podpiety jako master?
Do zmiany rozmiaru: PartitionMagic, Paragon Disk Manager
Strona 1 / 1