Zmiana płyty
Mam w planie zmienić płytę z prockiem. Chciałem zapytać, czy ktoś wie, czy będę musiał na świeźo instalować XPka, czy rozwiąźe do reinstalacja lub konsola. Bardzo zaleźy mi na ustawieniach i programach wgranych.
Odpowiedzi: 4
SLAY3R:Będziesz musiał zreinstalować system. Stary poprostu na nowej płycie nie wstanie.
Z tym, źe nie na pewno. Znane mi są wypadki gdy zmiana płyty na b. podobną – ten sam chipset – powodowała koniecnzość stawiania systemu od nowa. Widywąłem jednak ówniez i sytuacje, gdy cąłkowita zmiana platformy – Intel – AMD nie powodowąła takich perturbacji. System prosił co prawda czasem o płytę ,ale wstawał.
Inną natomiast sprawą jest sensowność takiego dziąłania. Jeźlei ingerencja jest głaboka to lepiej jednak postawić system nowy niź "naprawiać" stary – szkoda by smieci zostały.
Natomiast przy zmianach o stosunkowo małym zasięgu nie tylko istnieje szansa na podniesienie się systemu, ale órwnieź na to, źe po tej operacji nie bedzie ono zbyt zasmiecony pozostąlościami po poprzednich sterownikach dla sprzetu.
Nawet mimo zrobienia obrazu system raczej nie wstanie. XPek jest pod tym wzgledem bardzo drazliwy w przrciwienstwoe do w98. Na 90% musisz sobie postawic nowy sysyem
moźesz zawsze spróbować zrobić Ghostem zdjęcie systemu, a potem je tylko przywrócić na nowym kompie.
Jednakźe nie zawsze taki system będzie działać –> ale warto spróbować
Jednakźe nie zawsze taki system będzie działać –> ale warto spróbować
Będziesz musiał zreinstalować system. Stary poprostu na nowej płycie nie wstanie.
Strona 1 / 1