Zmiana dysku na laptopie a Vista

Witam, Mam pytanie. Mam laptopa. Potrzebuję zmienić dysk twardy na większy. Mam w tej chiwilii Vistę bussines. Czy jest możliwość migracji wszystkich moich ustawień (programy, maile itp) w sposób automatyczny. Nie mam ochoty wszystkiego kopiować robić backupów itp. Przy instalacji miałem możliwość przeniesienia wszelkich ustawień z innego notebooka (z czego skorzystalem i wyszło to nawet dobrze). Ale zastanawiam sie czy jest taka możliwosć po zainstalowaniu nowego dysku (stary będzie w kieszeni USB). Z gory dziękuję za pomoc i wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam Maciek

Odpowiedzi: 4

Jestem już po zmienie. Nowy dysk, "swieża" instalacja systemu. Na razie nie widzę jakiejś powalającej różnicy. W menadżerze widać info o dysku hybrydowym, ale nic po za to. Popracuję trochę i zobaczę. Pozdrawiam.
kola78
Dodano
20.04.2008 22:28:25
mam oryginalny system, zwykła instalacja. Sterowniki ze strony producenta, są do Visty. Co do dysku to koszty niegrają roli (laptop firmowy). Używam w tej chwili pendrive'a 8GB A-Data z ReadyBoost. Faktycznie widać różnicę w pracy. Ale zmartwiłeś mnie że niedziała to razem. Mam co prawda SP1 (wersja Beta), ale dowiem się pewnie jak to chodzi dopiero po zmianie dysku i reinstalacji systemu. Dysk będzie jutro, ale przesiadkę planuję na weekend. W tej chwili w klasyfikacji systemu mam wydajność na poziomie 4,7 (szybkość transferu dla danych) oraz 4,8 dla pamięci RAM. zobaczymy na ile się to zmieni po zmianie dysku. Może masz jakiś rzetelny program aby to zmierzyć przed i po wymianie?
kola78
Dodano
15.04.2008 12:03:46
Dziękuje za odpowiedź. Faktycznie, jest takie narzędzie. Z opisu nie wynika nic na temat przygotowania starego dysku - czy muszę go jakosprzygotować (zainstalować coś itp)? Swoją drogą planuję wymienić dysk na Seagate ST91208220AS (120GB 256MB hybrydowy), czy są jakieś znane problemy z takim dyskiem i Vistą?
kola78
Dodano
14.04.2008 21:54:51
  • Anathema 14.04.2008 23:15:48

[quote=kola78]Dziękuje za odpowiedź. Faktycznie, jest takie narzędzie. Z opisu nie wynika nic na temat przygotowania starego dysku - czy muszę go jakosprzygotować (zainstalować coś itp)?[/quote] W sumie podstawowe pytanie to takie mam: system masz na recovery czy dołączonej płytce. To w sumie może mieć tutaj znaczenie (jeśli na recovery to poszukaj jakiegoś narzędzia, które umożliwi Ci wypalenie płytki z systemem). [quote=kola78]Swoją drogą planuję wymienić dysk na Seagate ST91208220AS (120GB 256MB hybrydowy), czy są jakieś znane problemy z takim dyskiem i Vistą?[/quote] Wręcz przeciwnie, w Vista została zaimplementowana funkcja umożliwiająca korzystanie z tego typu napędów (niestety nie możesz wtedy korzystać z ReadyBoost - miało się to zmienić wraz z SP1 dla systemu - czy tak się stało to nie wiem). Powiem więc tak - nie inwestuj w taki dysk - jeśli naprawdę zależy Ci na tym rozwiązaniu to zakup lepiej szybki pendrive - będzie taniej, a wyjdzie na to samo ;-)

Jasne, że tak. Skorzystaj choćby z systemowego Łatwego transferu w systemie Windows.
Anathema
Dodano
14.04.2008 19:26:14
kola78
Dodano:
14.04.2008 16:56:24
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1