złożony problem! pomocy!
Witam wszystkich! Jestem posiadaczem legalnej wersji Vista Ultimate x64 i od pewnego czasu mam problem z jej użytkowaniem. Otóż po instalacji produktu wszystko przebiegało sprawnie, testy na wydajność komputera wypadły ok i przez okres jakiegoś 1,5 miesiąca nigdy nie miałem większych problemów z użytkowaniem aż niestety do dzisiaj. System po prostu wariuje! Normalnie się uruchamia, działa sprawnie jakieś 5-10 minut po czym bez uruchamiania żadnych aplikacji nawet zaczynają się cyrki... wykorzystywana ilość pamięci ram zmienia się z 30% do 95%, wszystko przymula, ilość wolnego miejsca na dysku systemowym waha się (dosłownie waha się, bo raz jest tak, za 5 minut inaczej) z 6 GB do 700 MB, a programy zacinają się dając brak odpowiedzi po czym wszystko wraca do normy aby za 10 minut znowu zacząć świrować:/... próbowałem już paru sposobów na zdiagnozowanie problemu ale bez skutku... skanowałem dyski najnowszym Kasperskym, robiłem scandiska dysku c, sprawdzałem stabilność pamięci ram w trybie awaryjnym, szukałem jakiegoś "winowajcy" w menadżerze zadań - bez skutku ;/ wszystko pokazuję, że system jest sprawny ale problem nadal istnieje... uchrońcie mnie, więc przed reinstalką systemu i doradźcie coś!
sprzęt:
procesor: amd athlon 64 x2 3800+
pamięć ram: 2047 MB
wyniki wydajności sprzętu: ogólnie 4,2
procek: 4,8
ram: 4,2
grafika: 5,5
grafika w grach: 4,7
podstawowy dysk twardy: 5,1
pozdrawiam,
selvagem
Odpowiedzi: 1
teraz już nic mi nie muli oprócz tego, że cały dysk systemowy (25 GB) mam zawalony ale łączna ilość danych razem z ukrytymi wynosi raptem 14 GB... POMOCY!
zlokalizowałem źródło tych dodatkowych danych. okazało się, że wszystko było w C:\windows\temp jakiś program (chyba zapora sieciowa windowsa) tworzył tam pliki *.tmp, które zapychały dysk i ciągle zmieniały swoją objętość raz automatycznie się usuwając, raz zostając na dysku. nie wiem tylko dlaczego tak sie stało i obawiam się, że to się będzie powtarzać choć jak na razie muszę przeczekać, bo zmieniłem firewall'a z windowsowego na kasperskego
edit:
nie wiem jaki ale jakiś program i to chyba jednak nie jest firewall tworzy mi w tym katalogu temp pliki o nazwach typu PR3505.tmp o wielkościach typu 1,5 GB. jak mogę zorientować się co to za program?