zintegrowana karta dźwiękowa Conexant High Definition Audio w XP'ku
Dzień dobry. Mam taki problem. W starym (ok. 7 lat) laptopie Dell'a (Lattitude D 600) miałem XP'ka i (chyba) zintegrowaną kartę dźwiękową. Jednak po zainstalowaniu do niej odpowiednich sterowników gdy w "Volume Control" (niestety był to Windows eng., więc nie wiem, jak by się to po polsku nazywało... może "regulacja siły głośności", czy coś takiego) klikałem na "opcje", a następnie "właściwości", to pokazywało mi się kolejne okno dialogowe, w którym miałem takie możliwości do zaznaczenia:
1. "Playback" (chyba "Odtwarzanie")
2. "Recording" ("Nagrywanie")
3. "Other" ("Inne")
Mogłem zatem zaznaczyć czy to "odtwarzanie", czy to "nagrywanie" po czym w głównym panelu sterującym dla głośności pojawiały mi się odpowiednie suwaki do regulowania natężem dźwięku. To sprawiało, że gdy np. uruchamiałem jakiś program do nagrywania dźwięku, np. [b]"FreeSounRecorder"[/b], to w rozwijaniej liście "[u]Recording Mixer[/u]" mogłem wskazać np. "[b]mikrofon[/b]" lub też "[b]stereo mix[/b]" i przy tej drugiej opcji mogłem nagrywać BEZPOŚREDNIO z karty dźwiękowej (zintegrowanej).
Ostatnio kupiłem nowego laptopa "Lenovo SL500" z Windows'em "7". Niestety w "7"'emce nie było już można wskazać w opcjach okienek dotyczących urządzeń dźwiękowych karty dźwiękowej, więc w oprogramoweniu typu "[u]sound recorder[/u]" również nie było w rozwijanej liście "[b]stereo mix[/b]", czy "[b]what U Hear[/b]", czy czegoś w tym rodzaju, aby można było nagrywać bezpośrednio z karty dźwiękowej, a nie pośrednio z głośników na przykład. (Długo ćwiczyłem ten temat na forach i rozwiązania nie znalazłem).
W końcu zdecydowałem się na "downgrade" mojego nowego laptopa z "Wind 7" do "Wind XP". I tu niespodzianka...:-& Oto w moim nowym "Lenovo SL500" po zainstalowaniu Wind XP i zainstalowaniu ORYGINALNYCH sterowników ze strony "Lenovo" we wspomnianym wcześniej panelu "[u]właściwości[/u]" jest wprawdzie opcja "[b]Recording[/b]" (nagrywanie), ale... [b]JEST ONA NIEAKTYWNA[/b] (jasno szara), wiec nie ma możliwości jej zaznaczenia. To z kolei powoduje, że nie pojawia się w programach do nagrywania dźwięku w liście urządzeń źródłowych opcja "[b]stereo mix[/b]", czy podobna, która umożliwiałaby nagrywanie dźwięku bezpośrednio z karty dźwiękowej komputera, a jest jedynie opcja "[b]mikrofon[/b]"...#-o
No i moje oczywiste pytanie: CO MAM ZROBIĆ, żebym mógł "ujawnić" moją zintegrowaą kartę dźwiękową - "Conexant High Definition Audio" w oprogramowaniu do nagrywania dźwięku tak, jak to miało miejsce w moim poprzednim starym laptopie również z Wind XP...?
Z góry dziękuję za uwagę i pomoc
Pozdrawiam szaroczek
Odpowiedzi: 2
Nie mówię o "nagrywaniu z [b]urządzeń zewnętrzych[/b]" tylko o nagrywanimu z [u]MOJEJ KARTY DŹWIĘKOWEJ[/u], czyli, jeśli wolisz, z "[b]urządzenia wewnętrznego[/b]". :neutral: Chcę np. sprawić, żeby tak, jak w starym laptopie, funkcja "recording" stała się aktywna, podczas, gdy teraz jest NIEaktywna.
Nie wiem, jak wygląda Lenovo, mogę się jednak tylko domyślać, że z karty dźwiękowej wychodzą dwa gniazdka: na mikrofon i na słuchawki.
Zakładam dalej, że nie masz wejścia Line In - zatem o nagrywaniu z urządzeń zewnętrznych możesz zapomnieć.
Strona 1 / 1
[quote=szaroczek]... o nagrywanimu z [u]MOJEJ KARTY DŹWIĘKOWEJ[/u], czyli, jeśli wolisz, z "[b]urządzenia wewnętrznego[/b]" ....[/quote] To twoja karta potrafi grać sama z siebie ? WOW !