Zgrywanie obrazu z normalnej kamery...
Witam. Mam pewien problem. Musze zgrać film do obróbki z normalnej kamery. I teraz pytanie.
Czy musze koniecznie posiadać karte graficzną z VIVO ?? Czy da się to jakos inaczej rozegrać??
Dziękuje z góry.
Łukasz.
Czy musze koniecznie posiadać karte graficzną z VIVO ?? Czy da się to jakos inaczej rozegrać??
Dziękuje z góry.
Łukasz.
Odpowiedzi: 4
Trochę pogrzebałem na Allegro – i poprawiam się. Są tam (100–200zł) karty dedykowane z wejściami S–Video. Takie na PCI. A nawet znalazłem coś S–Video –> USB (takie wynalazki...). Nie polecam jedynie Prolinka. Tylko pozostaje pytanie czy warto? Bo jak to sprawa tylko jednego nagrania – to moźe kolega ma? Albo idź do jakiegoś punktu gdzie robią filmiki –> będzie taniej!
Jeźeli analog, to zgrywam z takiej na kompa przez normalne wejście TV in na grafice. Zapisuje mi w mpg. Jeźeli kamera ma zwykłą opcję Video, ale w sumie która nie ma ?
Kamera cyfrowa czy analog? Trochę się tym trudnie to mogę coś doradzić...Jeśli analogowa to potrzebna karta do przechwytu video lub z wejściem video np.jakiś tuner TV ja uźywam karty Pixelview X Capture.Do kamer cyfrowych potrzeba ze zlączem Fire Wire.Cena Pixelview ok.120 zł.Tunery TV są droźsze.
Do obróbki program ULEAD lub Pinacle Studio..
Na jednorazowe zgranie szkoda inwestować..Powodzenia...
Do obróbki program ULEAD lub Pinacle Studio..
Na jednorazowe zgranie szkoda inwestować..Powodzenia...
No są jeszcze specjalne karty do przechwytywania obrazu ze złączem S–Video, ale ich cena...
Szykuję się do zakupu karty z GF4MX z VIVO za 129zł. I wymieniam kartę tylko dlatego, źe obecnie nie mam analogowego wejścia Video. Taniej jest kupić kartę graficzną z VIVO niź specjalnie dedykowaną kartę na PCI.
Szykuję się do zakupu karty z GF4MX z VIVO za 129zł. I wymieniam kartę tylko dlatego, źe obecnie nie mam analogowego wejścia Video. Taniej jest kupić kartę graficzną z VIVO niź specjalnie dedykowaną kartę na PCI.
Strona 1 / 1