Zezwalam tylko dla 3

Witam. Mam neostrade opcja 640. Ostatnio podzielilem ja z trzema sasiadami za pomoca Routera D–Link DSL–504T. Ale jest maly problem – najprawdopodobniej jeden z sasiadow podlaczyl sobie SWITCHA i dzieli dla innych. Slyszalem ze mozna skonfigurowac ROUTERA tak by dzielil int tylko tym ktorzy sie skladali – jeden gosc mi powiedzial: przypisywanie adresow... ale nic wiecej nie chce powiedziec, bo jak mowi "wiedza kosztuje..."

Odpowiedzi: 7

netlimiter nie wystarczy? jest tylko problem... musi byc zainstalowany na kliencie. to samo z bandwitdh controllerem. wtedy mozna to kontrolowac.
Szymon Grabiński
Dodano
27.08.2004 00:34:05
Szymon Grabiński:
da tyle, ze zadnej innej sieciowki do "zewnetrznego" ip nie podlaczy. oczywiscie pomijajac fakt zamiany mac'a.
Czyli nie da nic. Tym bardziej ze ten ktos moze po prostu zalaczyc ICS. Oczywiscie zapobiegnie to tylko podlaczeniu kilku komputerow bezposrednio do jednego kabla.
A program ? Skoro net dzielony jest dla wszystkich przez router, to w jaki sposob ? bobik musialby podpiac neo bezposrednio do siebie i dopiero podac dalej reszcie. Tyle tylko, ze komputer musialby chodzic 24/dobe.
EL NINO
Dodano
26.08.2004 23:56:53
da tyle, ze zadnej innej sieciowki do "zewnetrznego" ip nie podlaczy. oczywiscie pomijajac fakt zamiany mac'a.
musi udostepniac, wiec dlatego drugi krok to kontrola bandwitdha.
masz sensowniejszy pomysl?
Szymon Grabiński
Dodano
26.08.2004 23:37:20
Szymon Grabiński:
najprosciej filtrowac po mac adresach.
A co to da ? Bo ze nic to pewne.
EL NINO
Dodano
26.08.2004 23:07:40
Dzia za odpowiedz Szymon – liczylem na nia. Marks Tobie tez wielkie THX. Poszukam i mam nadzieje znajde. Pozdro i oby wiecej takich pomocnych ludzi jak WY ;–)
bobik
Dodano
26.08.2004 21:31:45
najprosciej filtrowac po mac adresach. poszukaj w instrukcji od routera cos o mac address filter. ponadto jezeli uzyjesz jakiegos programu do kontroli przepustowosci i narzucic np. 20kB/s to jak on podzieli sobie jeszcze net na pare innych kompow to i tak ty na tym nie ucierpisz.
Szymon Grabiński
Dodano
26.08.2004 20:41:40
przegladajac strare tematy na forum o
Routera D–Link DSL–504T znalazlem cos takiego:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=19240&highlight=routera+dlink+dsl504t

:?: :?: :?:

pozatym poszukajtutaj
marks79
Dodano
26.08.2004 16:47:15
bobik
Dodano:
26.08.2004 16:31:15
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1