Zewnętrzne IP

Mam taki mały problem, mianowicie w naszej osiedlowej sieci, do której naleźę na dniach mają być przyznane dla chętnych osób zewnętrzne numery IP i... tutaj mam problemos bo nie wiem czy warto :D . Chciałbym poznać zdanie innych osób i fachowców na ten temat czy warto zmienic na numer zewnętrzny. Co będzie z otoczeniem, programami do rozmów w LAN'ie typu epop, graniem w lokalu itp.

Prosze o komentarze! :)

Odpowiedzi: 16

Jatez chciałbym mieć Ip zew, mam z tatą LAN on ma SDI i udostępna mi neta. chcialbym prosic o jakis namiar na twojego admin sieci (emial, gg itp.) proszę. I jeszcze sie chcialem zapytac czy wy to macie na routerze czy nie?
Wojtek_jjj
Dodano
17.10.2003 23:08:33
O tym nie wiedziałem. Ja mam przydzielane po macach (chyba??) i dlatego tak napisałem jak napisałem. Pisze chyba, bo ostatnio jak ręcznie sobie ustawiłem to internet mi nie chodził. Wcześniej było dobrze. Moźe mój provider przeszedł właśnie na ten pierwszys posób (dynamiczny). Jak tak to jestem wkurzony, bo to mi utudnia korzystanie z eMula :!: :cry:
Pawek
Dodano
17.10.2003 19:32:50
Pawek:
Tu się z Tobą The_judge nie zgadzam. W sieci LAN bedzie miał stały IP zawsze (bedzie to IP wewnetrzny)
Niestety ale racje ma The Judge :wink: . Dynamiczny IP mozna miec zarowno zewnetrzny (Neo) jak i wewnetrzny, tak samo zreszta jak i statyczny – tez moze byc zewnetrzny (SDI) i wewnetrzny.
Jesli w LANie ustawiony jest serwer DHCP, ktory nie przydziela ustawien po otrzymaniu numeru MAC, to komputery otrzymuja swoje IP losowo lub w kolejnosci logowania sie do sieci, za kazdym razem inne czyli dynamiczne. Natomiast jesli "kazemy" serwerowi przydzielac IP na podstawie numerow MAC, to za kazdym razem bedzie taki sam – statyczny.
EL NINO
Dodano
17.10.2003 02:28:32
Rafal, wedlug mnie to bedzie tak – w sieci LAN bedziesz normalnie widziany po IP jakie masz do tej pory (wew.) a przydzielenie ci przez admina zew. IP da tyle ze na zew. sieci bedziesz widziany po tym zew. IP. Np: jak postawisz kiedys server FTP to osoba spoza sieci LAN bedziesz podawal swoje zew. IP

[w lanie masz wew IP]
[poza lanem masz zew. IP]
Flaws
Dodano
17.10.2003 00:31:41
u mnie w lanie zmienne IP kosztuje normalnie 50 zł, a za stałe IP musiałbym zapłacić 120 to zrezygnowałem, ale jak u ciebie jest mnie to warto
neo340
Dodano
17.10.2003 00:13:57
z tym ip zew to jest tak, źe on jest opcją (najczęściej extra płatną :( )

zawsze masz ip wew tak jak do tej pory. ip zew będzi "dodatkowym" ip

tak przynajmniej jest u mnie w sieci – niektórzy mają i zew i wew
The_judge
Dodano
17.10.2003 00:06:10
The_judge:
jak masz moźliwość to oczywiście bierz ten ip zewnętrzny

będziesz mógł postawić chociaźby ftp, w sieci lokalnej beda Ci dzialać programy, będziesz teź mógł grać w gry

Czy bede mógł bez problemów nadal przeglądać inne kompy w otoczeniu sieciowym, bo ktoś mi powiedział, źe to nie będzie chyba moźliwe?
Rafał
Dodano
16.10.2003 23:59:22
jak masz moźliwość to oczywiście bierz ten ip zewnętrzny

będziesz mógł postawić chociaźby ftp, w sieci lokalnej beda Ci dzialać programy, będziesz teź mógł grać w gry
The_judge
Dodano
16.10.2003 23:45:11
Hmmm... widzę, źe temat zboczył z kursu... :roll: Hehe moźe wrócimy do mojej kwestii :?: :D
Rafał
Dodano
16.10.2003 23:41:58
Tu się z Tobą The_judge nie zgadzam. W sieci LAN bedzie miał stały IP zawsze (bedzie to IP wewnetrzny), tylko kwestia, czy jest on ustawiony ręcznie, czy ustawienia (zwasze te same) są pobierane z serwera DHCP.
Pawek
Dodano
16.10.2003 23:36:55
jeźeli wpisałeś je ręcznie to cały czas jest takie same

ale jeśli uzyskujesz ip automatycznie to wtedy moze byc rozne ip
The_judge
Dodano
16.10.2003 23:34:31
jeźeli wpisałeś je ręcznie to cały czas jest takie same

ale jeśli uzyskujesz ip automatycznie to wtedy moze byc rozne ip
The_judge
Dodano
16.10.2003 23:34:31
czyli na lanie niemam dynamicznego IP ?? ciagle to samo ??
gieras
Dodano
16.10.2003 23:29:16
Pawek:
Według mnie warto. O ile nie bedzie to kosztowało nie wiadomo ile. Dzięki zewnętrznemu adresowi IP, moźesz ze swojego kompa zrobić sobie serwer (np. FTP). Jeśli chodzi o dynamiczne przydzielanie IP, to ma to miejsce np. w połączeniu modemowym. Po prostu przy kaźdym połaczeniu z internetem zostaje przydzielony Ci inny adres IP.

Nio tak to niewątpliwa zaleta, tym bardziej, źe cały proces nic mnie nie kosztuje :wink: , tylko co będzie z graniem po sieci, to dla mnie waźne :?:
Rafał
Dodano
16.10.2003 23:27:57
Według mnie warto. O ile nie bedzie to kosztowało nie wiadomo ile. Dzięki zewnętrznemu adresowi IP, moźesz ze swojego kompa zrobić sobie serwer (np. FTP). Jeśli chodzi o dynamiczne przydzielanie IP, to ma to miejsce np. w połączeniu modemowym. Po prostu przy kaźdym połaczeniu z internetem zostaje przydzielony Ci inny adres IP.
Pawek
Dodano
16.10.2003 23:11:35
a ja mam takie pytanko: co to jest to dynamiczne IP ?? jak to dziala ?? kiedy saie zmienia ??
gieras
Dodano
16.10.2003 22:57:16
Rafał
Dodano:
16.10.2003 22:50:15
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1