zewnętrzne ip pomóźcie
jak moge sprawdzić najprościej źe mam zewnętrzne ip.
jestem w lanie i zamówiłem te ip 2 miesiace temu.
wszystko było ok czyli na ośle nie było czarnej
opaski a na torentach były zielone swiatła.
no i max transfer łącza.
a od paru dni na ośle {emule} jest czarna opaska i
na torentach są zółte światełka. i cienki transfer.
oco tu chodzi?
bardzo proszę o pomoc
mam win xp pro bez sp1 i 2
jestem w lanie i zamówiłem te ip 2 miesiace temu.
wszystko było ok czyli na ośle nie było czarnej
opaski a na torentach były zielone swiatła.
no i max transfer łącza.
a od paru dni na ośle {emule} jest czarna opaska i
na torentach są zółte światełka. i cienki transfer.
oco tu chodzi?
bardzo proszę o pomoc
mam win xp pro bez sp1 i 2
Odpowiedzi: 7
ale na whatismyip.com sprawdzisz jedynie ip routera, lub swoje zewnętrzne jeśli je masz, a jeśli nie to pojawi się tylko ip routera.
klasy wewnętrznych ip:
klasa A: 10.0.0.0 – 10.255.255.255 maska podsieci: 255.0.0.0
klasa B: 172.16.0.0 – 172.31.255.255 maska podsieci: 255.255.0.0
klasa C: 192.168.x.x maska podsieci: 255.255.255.0
klasy wewnętrznych ip:
klasa A: 10.0.0.0 – 10.255.255.255 maska podsieci: 255.0.0.0
klasa B: 172.16.0.0 – 172.31.255.255 maska podsieci: 255.255.0.0
klasa C: 192.168.x.x maska podsieci: 255.255.255.0
Albo wejdz na www.whatismyip.com
Eeee tam.kris_:zapomniałem dopisać źe jeśli będzie naleźał do tych grup to będzie oznaczać źe nie masz zewnętrznego ip. ;)
mrsit:Kris istnieje opcja edycji wiadomosci.
dzięki, i sorka ale dopiero zaczynam na tym forum ;)
Kris istnieje opcja edycji wiadomosci.
kris_:Sprawdzenie czy masz zewnętrzne ip jest bardzo proste. Moźesz np sprawdzić to za pomocą komendy ipconfig.
Wybierz "start" potem "uruchom", wpisz "cmd.exe" i naciśnij "enter". Następnie uźyj polecenia ip config, i tam pojawi ci się twoj adres ip. Jeźeli będzie naleźał do tych grup – 192.168.x.x ; 10.21.x.x ; i jeszcze jedna grupa ale nie pamiętem jej ;) (rzadko uźywana jest).
Mozesz jeszcze sprawdzić to wysyłając plik przeg gadu–gadu do kogoś kto na pewno ma wewnętrzne ip. Jeźeli plik sie prześle masz zewnętrzne ip.
zapomniałem dopisać źe jeśli będzie naleźał do tych grup to będzie oznaczać źe nie masz zewnętrznego ip. ;)
Sprawdzenie czy masz zewnętrzne ip jest bardzo proste. Moźesz np sprawdzić to za pomocą komendy ipconfig.
Wybierz "start" potem "uruchom", wpisz "cmd.exe" i naciśnij "enter". Następnie uźyj polecenia ip config, i tam pojawi ci się twoj adres ip. Jeźeli będzie naleźał do tych grup – 192.168.x.x ; 10.21.x.x ; i jeszcze jedna grupa ale nie pamiętem jej ;) (rzadko uźywana jest). Jeźeli twoje ip będzie naleźeć do jednej z nich to oznacza źe masz wewnętrzne ip, a jeśli nie to nic innego jak masz zewnętrzne ;)
Mozesz jeszcze sprawdzić to wysyłając plik przeg gadu–gadu do kogoś kto na pewno ma wewnętrzne ip. Jeźeli plik sie prześle masz zewnętrzne ip.
Wybierz "start" potem "uruchom", wpisz "cmd.exe" i naciśnij "enter". Następnie uźyj polecenia ip config, i tam pojawi ci się twoj adres ip. Jeźeli będzie naleźał do tych grup – 192.168.x.x ; 10.21.x.x ; i jeszcze jedna grupa ale nie pamiętem jej ;) (rzadko uźywana jest). Jeźeli twoje ip będzie naleźeć do jednej z nich to oznacza źe masz wewnętrzne ip, a jeśli nie to nic innego jak masz zewnętrzne ;)
Strona 1 / 1