Zewn. dysk USB nie działa ot tak sobie. Jak się ratować?
Odpowiedzi: 10
-
[quote=XanTyp]Zgoda, że się nie powinno, ale w przypadku sytuacji, kiedy nie jesteś w stanie dostać się do urządzenia, to jak zrobisz kopię zawartości?[/quote] Jeśli program będzie miał z tym problem, to zgoda - kopii nie da się zrobić. Uważam jednak, że warto spróbować. Dlaczego? Poniżej wyjaśniam. [quote=XanTyp]Czytam sobie link, który podałeś i zastanawia mnie, co da zablokowanie tego komunikatu. Jak ma to pomóc w dostępie do zawartości dysku?[/quote] Czasami Windows rzuca tym komunikatem, choć do dysku można się dostać. Kilka razy udało mi się skopiować dane z poziomu 'nixa (dystrybucji linuxa). Można to zrobić wchodząc do katalogu, gdzie 'nix zamontował sobie dysk zewnętrzny (przeważnie w katalogach /media lub /mnt), a następnie użyć polecenia (z tym, że nie będzie to kopia binarna): cp -r * /mnt/dysk-lub-katalog_na_który_chcemy_skopiować_dane (inny niż z tego, z którego kopiujemy) Jeśli chcesz wykonać kopię binarną, to używasz do tego dd (z tym narzędziem ostrożnie - bo dysk można wyłożyć na amen jak się nie doczyta). Musisz wtedy znać miejsce, gdzie dysk jest zamontowany. Możesz to sprawdzić za pomocą polecenia fdisk -p
-
[quote=Goner][quote=XanTyp]Czytam sobie link, który podałeś i zastanawia mnie, co da zablokowanie tego komunikatu. Jak ma to pomóc w dostępie do zawartości dysku?[/quote] Czasami Windows rzuca tym komunikatem, choć do dysku można się dostać. Kilka razy udało mi się skopiować dane z poziomu 'nixa (dystrybucji linuxa). [/quote]Zatem, co da zablokowanie komunikatu w Windowsie, skoro do dysku dobierasz się spod innego systemu?
-
[quote=XanTyp]Zatem, co da zablokowanie komunikatu w Windowsie, skoro do dysku dobierasz się spod innego systemu?[/quote] Może to być tak skonstruowane, że najpierw pojawia się komunikat, później jest dostęp do zasobów. Stąd warto sprawdzić, czy pominięcie komunikatu zda egzamin. Jak się nie uda, to można spod innego systemu sprawdzić, czy jest bezpośredni dostęp. Tak jak mówiłem: stricte odzyskiwanie danych powinno się pozostawić na sam koniec, kiedy wszystkie inne metody zawiodą.
-
Spróbuj też tego rozwiązania, dopiero później myśl o odzyskiwaniu danych: http://moblog.wiredwings.com/archives/20090903/Disable-Annoying-Disk-not-formatted-Dialog-on-VistaWindows-7.html [quote=XanTyp]Pytanie tylko, co mu po zwalonej kopii plików? Tu chodzi odzysk plików a nie o obraz partycji. Podepnij dysk po kompa i zrób użytek z GetDataBack. Z tak "zablokowanego" pendriva udało mi się odzyskać 70% danych. To lepsze niż nic, jeśli pozostałe powyższe sposoby, jakie pisałem wyżej - zawiodą.[/quote] Prawda, ale nie powinno się odzyskiwać plików bezpośrednio z dysku - o zapisie, formacie, działaniu na nim dopóki dane nie są odzyskane - nie powinno być mowy. Programy do odzyskiwania różnie działają, czasem potrafią się wyłożyć, więc lepiej operować na bezpiecznej kopii. Zalecany jest wręcz taki schemat: 1. Zrobienie obrazu dysku, 2. Zgranie samego obrazu dysku na inny nośnik - bez przywracania (kopia zapasowa), 3. Wgranie danych z obrazu dysku na inny dysk - i odzyskiwanie danych z niego.
-
Sprawdziłem na kolejnych 2-ch kablach na laptopie kolegi z nowszym systemem. I to samo - "dysk musi być sformatowany". [b]Co mam czynić? [/b]