zestaw komputerowy z amd 64 s 754

Chciałem kupić drugi komputer, bliźniaczy do tego w opisie na dole. Problematyczne jest juź jednak kupienie procesora 2500+barton, a sprzęt muszę kupić w sklepie na raty, zresztą ceny procesorów 64bit po prostu spadły...
Myślałem o Athlonie 64 2800+ na podstawce 754 – czytałem artykóły porównujące wydajności i procesory 754 wygrywały z bliźniakami 939. Co myślicie o tym procesorze. Czy da się go podkręcić? A tak w ogóle to czy jest on szybszy od mojego Bartona 2500+?

A moźe lepiej złoźyć zestaw taki jak mój (zasilacz jakiś standardowy 350W z obudową) tyle, źe na Sempronie, za to z mocniejszą kartą graficzną??? Moźe coś zaproponujecie?

Z pewnych względów pod uwagę mogę brać tylko sklep Komputronik.pl. BUDŻET ZAKUPU TO 2500zł Myślałem o zestawie:

Bardzo proszę o konkretne odpowiedzi na moje pytania 8)

Odpowiedzi: 19

The_judge zgadzam się z tobą..Nec jest dobrą firmą i jeszcze źadna jego nagrywarka nie trafiła do moich qmpli na serwis
adik154
Dodano
29.01.2005 23:23:05
ujmijmy to tak, ja mam złe wspomnienia z abita moi znajomi teź, a takich nagrywarek Lite–On spotkałem 3 i kaźda była felerna:) Słuchaj ja mam inne zdanie i inne wspomnienia, a ty inne:) Ale niech nikt nie pisze źe moje rady są śmieszne!!!!!!!!!!!!!!!!
PS. Mój abit gdy go kupywałem był najlepszym abitem jest to model ABIT th7 RAid...kiedyś kosztował 900zł więc nie kupywałem lipnej płyty!!!!!
adik154
Dodano
29.01.2005 23:12:58
odnośnie nagrywarki, to sporo dobrego słyszałem o NEC'u : DVD NEC ND–3520A – cena w granicach 300 zł

krótki opis (po angielsku) : http://www.cdrinfo.com/Sections/Reviews/Specific.aspx?ArticleId=12314

a liteony są zazwyczja głośne dlatego ja je omijam szerokim łukiem :)
The_judge
Dodano
29.01.2005 23:11:11
Adik ,sorry ale masz pogląd z odosobnionych opini z netu.
Gdzieś coś kiedyś wyczytałeś źe chipsety Abita się grzeją a to nieprawda.
Chodzi o to źe mankamentem Abita jest chłodzenie mostka i w starszych płytach po kilkunastu miesiącach (raczej reguła) świrował.
Nie miało to związku z grzaniem ale z chałasowaniem coolera.
Faktem teź jest Abit dawał pod radiator dosyć badziewną pastę (inne firmy teź podobnie oszczędzały),ale nie miało to związku z natmierną tempraturą chipsetu.
Złoźyłem kilka kompów na AV8 i KV8 i jak na razie nie było problemów,ale to nowe płyty i nic nie moźna powiedzieć.
A źe ty trafiłeś na badziewny egzemplarz lub płytę....
A tak swoją drogą co to za płyta źe się tag grzeje ?
MarcinX
Dodano
29.01.2005 22:56:22
Staram się nie śmiać z wypowiedzi forumowiczów, a z kłótni na temat sprzętu dawno temu wyrosłem. Nie jeden komputer na abicie zloźyłem i wszyscy są bardzo zadowoleni. O tym, źe ty trafiłeś na jakis byle jaki model no to pech. Polecasz nagrywarkę DVD LG, a ja z kolei miałem wiele nieprzyjemnych sytuacji z napędami optycznymi tej firmy, ale nie pisze źe to chłam i źe nie czyta, ot trafiłem na felerny model. Wielu chwali sobie liteona i dlatego go polecam (mam teraz nagrywarkę CD lite–ona i czyta mi wszystkie płyty :))
Wypowiedziami typu
obry:) choc osobiście wziołbym juz 3000+ to juź inaczej brzmi trzy tysiące w końcu:) hehehe

Termi ujme to tak:) złuź sobie tego kompa co sam wybrałeś częsci, ja pójde do kumpli w sklepie komputerowym u mnie w mieście, złoźe takiego jak ja polecałbym i w kaźdym bechmarku zostaniesz z tyłu,

czy śmiesznie brzmiącymi wstawkami angielskojezycznymi
a o stability nie wspomne

podwaźasz swoją znajomość na temet sprzętu.
darek_dade
Dodano
29.01.2005 22:42:54
moźecie sie śmiać z moich teorii...heh darek_dade dałeś mu płyte ABITA mówisz ... Polewka Masz racje kup sobie Termi tego abita .
res za resem popatrz o popatrz
szerokimi pinami zapipalają:)... goście z bajtami
popatrz o popatrz
a chipset tak sie grzeje źe reset albo grafe piecze popatrz o popatrz!!!!!!
Wybacz ale mam ABITA, i nikomu go nie źycze... nie daj boźe źeby sie spalił czekasz i czekasz i czekasz a oni jak ci oddadzą to i tak zawsze jest coś z nim nie tak
Jedyne co w abicie jest fajne to wygląd MOBO bo reszta nie dla uźytkownika chcacewgo choćby pograć...
Znawcy

Termi ujme to tak:) złuź sobie tego kompa co sam wybrałeś częsci, ja pójde do kumpli w sklepie komputerowym u mnie w mieście, złoźe takiego jak ja polecałbym i w kaźdym bechmarku zostaniesz z tyłu, a o stability nie wspomne

PS. z tego tez moźecie sie śmiać
adik154
Dodano
29.01.2005 22:32:11
Termi:
A ciekawe jak to będzie z porównaniem wydajności:
Athlon XP BArton 2500+@3200+ vs AMD 64 2800+ :?:
Moźe macie jakieś linki do konkretnych testów?

Wydajność na tym samym poziomie. Tylko, źe athlon 64 jest bardziej przyszłościowy (no i teź się kręci :wink: )
darek_dade
Dodano
29.01.2005 21:51:30
Wyźej podanych konfiguracji komentowac nie będe bo nie ma sensu (powiem tyle, źe śmiac mi się chce jak czytam teorie adika...). Termi – komputer który złozyłeś jest całkiem w porządku. Uprzedzić Ciebie muszę jednak, źe komputronik to jeden z najdroźszych sklepów komputerowych i mnie osobiście nie wiem co mogłoby zmusić do zakupu sprzętu w tym sklepie (ale mają ładne zdjęcia i opisy :wink: )
Złoźyłem dwa zestawy pierwszy będzie się wyśmienicie podkręcał i za małe pieniądze będziesz miał niesamowicie szybki komputer, Drugi jest natomiast wydajny, ale nie najlepszy do oc.
I
AMD Athlon 64 3000+ BOX (Socket 939) 676zł
Abit AV8 401zł (szkoda źe komputronik ma bardzo mały wybór płyt na nforce4)
Kingston DDR 512MB PC–400 303zł (za te same pieniądze masz niesamowite HynixyD43, no ale cóź na komputroniku takich nie mają...)
GeForce 6200 Leadtek PX6200 128MB 482zł
Maxtor DiamondMax +9 80 GB 266zł (lepiej kupic jeden mniejszy dysk, po czasie drugi taki sam i załoźyć macierz raid)
Modecom Digital – srebrno–biała – 350W 195zł
Lite–ON DVD+/–RW SOHW–1653S bulk 263zł
2586zł

II
AMD Athlon 64 2800+ BOX (Socket 754) 556zł
Abit NF8 382zł
Kingston DDR 2 x 512MB PC–400 626zł
Radeon 9550 Sapphire 128MB 267zł
Maxtor DiamondMax +9 80 GB 266zł
Modecom Digital – srebrno–biała – 350W 195zł
Lite–ON DVD+/–RW SOHW–1653S bulk 263zł
2555zł
Osobiście zdecydowanie brałbym pierwszy :)
darek_dade
Dodano
29.01.2005 21:49:43
Kup sobie a zobaczysz......mity hmm (śmieszne)
adik154
Dodano
29.01.2005 18:55:42
No tak khmm, khmm, jednak róźnica jest :D MarcinX dzięki za link. No cóź doskonale widać, jak szybko ceny na sprzecie spadają i źe po prostu nie ma się co podniecać nowościami :wink:

Z całym szacunkiem adik154, ale jednak nie masz racji w tym co piszesz i widać, źe bardziej niź do konkretnych wyników testów i zimnej kalkulacji opłacalności jesteś przywiązany do marki i związanych z nią mitów.

Pozdrawiam wszystkich i dzięki za wypowiedzi – utwierdziły mnie tylko w słuszności wyboru...
Termi
Dodano
29.01.2005 18:37:44
Termi:

http://www.de.tomshardware.com/cpu/charts/index.html

Adik ,w tej chwili płaczą posiadacze Nvidii gdzie w HL2 9600 lepiej pracuje niź 5900.
W tej chwili nie warto zastanawiać nad niczym od Nvidii niź seria 6xxx
MarcinX
Dodano
29.01.2005 18:16:46
:D adik154 oddychaj spokojnie, zapaź sobie melisane i wyluzuj sie.

Gry nVidia od dawna "sponsoruje" i nic się złego nie dzieje posiadaczom Ati. Gdybyś zaproponował GF6600 to nie miał bym nic przeciwko, reszta forumowiczów pewnie teź. Wybacz ale FX5700 nie jest dobrym zakupem, miałem wersje FX5600(Leadtek A310) i była to o wiele bardziej dziadowska karta od zwykłego R9550.
spiderko
Dodano
29.01.2005 16:50:44
No to kup tego co chcesz..zmixuj Ati i nVidie, kup Lite–On (wybaczcie ale miałem!!!!!), niech nieczyta ci połowy płyt, Kup karte ATI, a jak nVidia wykupi prawa do gry to przyjdziesz z płaczem na to forum i będziesz błagał o link do patcha:(((( Rób co chesz, ale będziesz źałował!!!!!!!!!!! Twój wybór, chciałem pomóc,ale jeśli tak się odpowiada no to kup dziadostwo
adik154
Dodano
29.01.2005 16:28:24
Termi
Dodano
29.01.2005 14:56:13
nie orientuje sie tak bardzo w kartach graficznych ale do 500 zl to chyba to model nie jest wcale taki zly http://sklep.benchmark.pl/pelny_15015.html

btw. popytaj sie po sklepach komputerowych w twojej okloicy czy by nie mieli tego zestawu taniej(u mnie zestaw ktory sobie wyliczylem na benchmarku byl 100 zl drozszy| 100 piechota nie chodzi a przy okazji w razie gdyby cos siadlo, to prosciej do sklepu pojsc niz zalatwiac to jakos przez internet)
Lucky
Dodano
29.01.2005 13:32:48
Tylko uwaga na temat LiteOn'a, recenzji nie czytałem, ale ostatnio załatwiłem koledze takową nagrywarke i jest bardzo z niej zadwolony. To właśnie o LG nie mogę niczego dobrego powiedzieć, ale to uraz po kupnie napędu CD (rok temu)
Zasilacz powinien być dobry do tego zestawu, ModeComy nie są takie złe. Myszke bym zmienił na Logitech Optical Wheel Mouse OEM (UV69). Mam model M–SBF96 i jest to świetna myszka w klasie value.
spiderko
Dodano
29.01.2005 11:10:23
Termi ,zgrabny zestawik.

adik154:

Jeśli bierzesz płyte na nForce czyli chipset nVidia to nie bierz ATI RADEONA

Tak ?
Uzasadnij to.

Ja jakoś nigdy nie spotkałem się z problemami.
Poza tym zobacz konfigi ludzi np na Tweaku, 90 % to nForce i Radeon.
adik154:
... Weź lepiej GeForceFX 5700 Asus V9570 128MB TV/DVI BOX jej cena to 545 zł
:

Ta karta to poraźka w tej klasie cenowej.

adik154:

I znowu nie zgadzam sie... Weź WD Caviar SE 120 GB WD1200JD 8MB cache Serial ATA jego cena 347 zł...WD jest duźoooooo lepszy od Segate

Ten Caviar wcale nie jest lepszy od tej Barracudy,powiedzmy źe są t tej samej klasie (z wskazaniem na Seagate).
Tyle źe WD odtatnio się strasznie sypią,i nie wyczytałem tego na necie (chociaź takie tematy teź widziałem),ale osobiście miałem dwa takie przypadki.

adik154:

Oj mój drogi nie kupuj tego szajzu,,Lite–On ma problemy z ocztytem i zapisem niektórych połyt tak Cd jak i DVD...Kup jakąś nagryware LG SuperMulti DVD+/–RW GSA–4163B bulk white jej cena to 318 zł

Miałeś kiedyś Liteona ?
Szajsu ?
Chyba się nie znam.
Jeźeli nie wierzysz urzytkownikom wystarczy źe poczytasz testy i opinie na Cdrinfo.

Reasumując,Termi zestawik fajny,moźesz jeszcze zmienić lub nie pamiątki na Hynixy i zastanowić się nad lepszą zasiłką.
Ale jest ok.
MarcinX
Dodano
29.01.2005 10:49:10
Prosze o więcej... :wink: Potrzebuję duźo opinii do wyrobienia sobie zdania... 8)
Termi
Dodano
29.01.2005 07:16:45
Oto co ja twierdze:::::(znowu w punktach :wink: )
Po pierwsze:::::::
Nie baw sie w semprony i starsze Athlony (barton itd), bierz AMD64 na 754(tańsze, a twój budźet sie liczy)

1płyta głwna
Teź polecam tą którą podałeś na zdjęciu
2
Ram
Teź zgadzam się z tobą
3Graficzna Karta
Nie, nie ,nie!!!!!!!!! Jeśli bierzesz płyte na nForce czyli chipset nVidia to nie bierz ATI RADEONA... Weź lepiej GeForceFX 5700 Asus V9570 128MB TV/DVI BOX jej cena to 545 zł
4
Dysk twardy
I znowu nie zgadzam sie... Weź WD Caviar SE 120 GB WD1200JD 8MB cache Serial ATA jego cena 347 zł...WD jest duźoooooo lepszy od Segate
5Obudowa
:D twoja wola, nie wtrącam sie
6
Napęd optyczny
Oj mój drogi nie kupuj tego szajzu,,Lite–On ma problemy z ocztytem i zapisem niektórych połyt tak Cd jak i DVD...Kup jakąś nagryware LG SuperMulti DVD+/–RW GSA–4163B bulk white jej cena to 318 zł
7stacja dysków
:P
8
klawiatura
po co ci przez USB 8) Kup sobie jkąś przez PS2 i multimedialną sie wie Mediatech MT1201 Trieste Bianco – Multimedialna poleciłbym ci, troche droźsza bo 58zł ale duźo lepsza i przyjemniejsza w obsłudze
9mysz
moźe być, jak tam chcesz:) ale optyk obowiązkowo :P
10
Procesor
Dobry:) choc osobiście wziołbym juz 3000+:) to juź inaczej brzmi :P trzy tysiące w końcu:) hehehe

MOŻE i komp zdroźeje o te około 100 zł ale będzie duźo lepszy i stabilniejszy:) Kup to co ja doradziłem a dobrze na tym wyjdziesz :wink:
adik154
Dodano
28.01.2005 23:22:47
Termi
Dodano:
28.01.2005 19:11:02
Komentarzy:
19
Strona 1 / 1