zerowanie sie plikow na NTFSie

co jakis czas odkrywam ze niektore pliki na dysku stracily swoja objetosc – nagle zajmuja 0 bajtow.
Mam 80GB Seagate Barracude IV podzielona na 5 partycji z czego 3 w NTFSIE (winxp mam na fat32) i wlasnie na tych ntfsowych partycjach zachodzi to niemile zjawisko.
Przeskanowanie programem chkdsk ani norton disk doktor nie przynosci zadnych rezultatow.
Jak narazie nie byly to takie pliki za ktorymi bym mocno tesknil ale no coz.. problem pozostaje. jakies pomysly?

Odpowiedzi: 7

Gaaca:
przydalby sie jakis program co mi naprawi "critical system structure errors
Sprobuj chkdsk z odpowiednim przelacznikiem.
EL NINO
Dodano
13.06.2004 01:19:49
1. przywracania systemu nie mam wlaczonego :P
2. wirusow napewno nie mam, gdyz kozystam z NAV (naturalnie updatowany co jakis czas)
3. XP o ile dobrze pamietam instalowalem na czysta partycje, a jak mi sie sypnie to przywracam stan po instalacji norton ghostem
4. pliki sa roznych rozmiarow, najczesciej 'znikaja' filmy i obrazy iso, ale zdarzaja sie tez mp3

Zobacze co tym FileMon uda mi sie wykombinowac, ale wydaje mi sie ze to sie dzieje podczas restartow systemu (niekoniecznie resetow, bo ostatnio po normalnym restarcie poszlo w cholere az 4 obrazy plyt).

Przeprowadzilem ostatnio test programem Ontrack Easy Recovery (ma on narzedziem 'partition tests').
Wszystkie 3 partycje NTFS wychodzily z bledem(critical system structure errors)
Co ciekawe zaden inny program tych bledow nie wykrywal (nawet Partition Magic 8 ).
Przekonwertowalem jedna partycje na fat32 po czym nie bylo juz na niej bledow...

Przeprowadze jeszcze pelny skan w poczukiwaniu ewentualnych fizycznych bledow dysku no i przydalby sie jakis program co mi naprawi "critical system structure errors
Gaaca
Dodano
12.06.2004 14:10:50
A jaką wielkośc miały te pliki przed ich "wyzerowaniem". Bo NTFS ma inny rozmiar klastra niź FAT 32 więc moźe stąd to "zerowanie", ale za tą teorię nie dam sobie głowy uciąć :wink:
Anonymous
Dodano
12.06.2004 13:18:05
Ale czy te pliki to jakies twoje waźne czy moze po prostu tempy ???
XeviL
Dodano
12.06.2004 12:42:12
no moźe się pospieszyłem z tym przywracaniem ... bo pomyślałem o tym i za szybko napisałem :wink:

ale inna opcja to: wirus (ale chyba sprawdziłeś)
jeszcze inna to: uszkodzony hdd (ale jeśli odnosi się tylko do ntfs'ów to teź ślepa uliczka)
to moźe być: XP (słyszałem, źe instalowany bez formatowania partycji ponownie na samego siebie moźe działać dziwnie)

a jak Ci bardzo zaleźy to uźyj FileMon, ustaw tak by wyświetlał modifikacje na partycji ntfs'owej i zostaw kompa na noc (i/lub na dzień) i popatrz co się działo
SHADOW–XIII
Dodano
12.06.2004 02:09:15
A moźesz wyjaśnić co przywracanie systemu ma do zerowania się plików :?:
Skols
Dodano
12.06.2004 02:02:21
a masz włączone PRZYWRACANIE SYSTEMU ???
SHADOW–XIII
Dodano
12.06.2004 01:55:55
Gaaca
Dodano:
11.06.2004 21:47:27
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1