Zepsuta sieciówka?
Mam kartę sieciową IBM 10/100 EtherJet PCI Management Adapter. Do pewnego czasu działała bez zarzutu. W tej chwili zmusiła mnie do zmiany prędkości z 100 Mb/s na 10 (pełny dupleks),w rzeczywistości przy kopiowaniu między sieciówkami nie wyciąga nawet połowy tego. Czy to jest usterka fizyczna na karcie czy moźe jakaś inna przyczyna. Mam dwa systemy Win 98 i XP i na obu musiałem zmniejszyć prędkość. Na prędkości 100 Mb/s sprawdzałem ją narzędziem diagnostycznym i test wypadł OK, ale net nie działa.
Odpowiedzi: 3
Jesli ma ponad 100 metrow, wystarczy drobne zaklocenie, zagiecie, minimalne przebicie, nie do konca poprawnie "zakuta" wtyczka i problem gotowy. Do tego sieciowki sredniej, lub malej jakosci i pozostaje 10mbit. Dlugoscia ktorej nie powinno sie przekraczac jest 100 metrow, a to ze przez jakis czas dzialalo ? Twojego szczescie :wink: .
Sprawdzic komputery moglbys w jednym pomieszczeniu, laczac je krotkim kablem. Polaczenie pojdzie na Full duplex.
Sprawdzic komputery moglbys w jednym pomieszczeniu, laczac je krotkim kablem. Polaczenie pojdzie na Full duplex.
Przekładanie sieciówki i przeinstalowywanie niestety nie pomaga. A odnośnie kabla to nie mam pomysłu jak go sprawdzić, ma on ponad sto metrów i biegnie do access pointa.
Kabel nalezaloby rowniez sprawdzic.
Przeinstalowales sterowniki ? Do innego gniazda przekladales ? Wczesniej odinstaluj, gdybys chcial przekladac.
Przeinstalowales sterowniki ? Do innego gniazda przekladales ? Wczesniej odinstaluj, gdybys chcial przekladac.
Strona 1 / 1