Zepsuta Płyta lub Procesor
Płyta: Gigabyte 8i915p–g
Peocesor: P4 3GHz (1mb cache L2)
Jedno z tych urzadzen jest zepsute ( pozostale "skladniki" zostaly sprawdzone i sa dobre, wlozylem rowniez inne wiec to albo plyta albo procesor)
Po nacisnieciu przycisku POWER startuja wszystkie wiatraczki i na tym koniec. Nic sie nie pokazuje na ekranie, lampki na klawiaturze nie zapalaja sie przy wlaczaniu komputera ( zwykle na chwile sie zapalaja ). Glosniczek systemowy milczy. W instrukcji plyty nie ma mowy o dzwiekowej sygnalizacji bledu procesora, jest za to sygnalizacja bledu karty graf. i ramu, wiec wyjolem te elementy i nadal cisza. Zdjolem na chwile wiatraczek z procesora i wlaczylem na kilka sekund komputer – procesor zaczol sie nagrzewac. Moja diagnoza, zepsuta plyta gl.
P.S. reset biosu nie pomogl, ani za pomoca zworki ani za pomoca wyjecia na 1h baterii.
Co o tym sadzicie ??
Peocesor: P4 3GHz (1mb cache L2)
Jedno z tych urzadzen jest zepsute ( pozostale "skladniki" zostaly sprawdzone i sa dobre, wlozylem rowniez inne wiec to albo plyta albo procesor)
Po nacisnieciu przycisku POWER startuja wszystkie wiatraczki i na tym koniec. Nic sie nie pokazuje na ekranie, lampki na klawiaturze nie zapalaja sie przy wlaczaniu komputera ( zwykle na chwile sie zapalaja ). Glosniczek systemowy milczy. W instrukcji plyty nie ma mowy o dzwiekowej sygnalizacji bledu procesora, jest za to sygnalizacja bledu karty graf. i ramu, wiec wyjolem te elementy i nadal cisza. Zdjolem na chwile wiatraczek z procesora i wlaczylem na kilka sekund komputer – procesor zaczol sie nagrzewac. Moja diagnoza, zepsuta plyta gl.
P.S. reset biosu nie pomogl, ani za pomoca zworki ani za pomoca wyjecia na 1h baterii.
Co o tym sadzicie ??
Odpowiedzi: 7
Jay_Z:
Tak swoja droga nie wiecie czy plyty glowne naprawiaja czy wymieniaja na nowe
Jak drobne niesprawności to tak naprawiają, ale z reguły przysyłają nowe.
Jak pisalem wyzej to wina plyty!
Tak swoja droga nie wiecie czy plyty glowne naprawiaja czy wymieniaja na nowe :)
PS. Kondensatory byly w porzadku
PS–2.Komp uruchamia sie bez baterii i wywala komunikat :) wiec to tez nie to
Tak swoja droga nie wiecie czy plyty glowne naprawiaja czy wymieniaja na nowe :)
PS. Kondensatory byly w porzadku
PS–2.Komp uruchamia sie bez baterii i wywala komunikat :) wiec to tez nie to
slaww:na 99% to procek sam tak mialem ––– ale na wlasna prosbe gdyz zakladalem wiatrak na procka i malo delikatnie do tego podszedlem i uszkodzilem procka Athlona 2.4 :(
Hmm, intel wszesniej niź AMD wpadl na pomysł osłony rdzenia, i to ze ukruszyles rdzen to nie eureka. Jak procek sie nagrzewal, to dziwne zeby nie dzialal ;| Ostatecznie Jay_Z moglbys spróbować z inna bateria do plyty głownej. Fakt, źe działają bezawaryjnie 5 lat i wiecej ale moze tobie sie trafil felerny egzeplarz. Jesli to nie pomoze, i nie ma zadnych odglosow z glosniczka, no to plyta poszła, lub wylał sie 'tylko' kondesator, lecz dość nowy komp wiec to watpliwie. Lecz jesli w tym tkwi problem, to w servisie elektronicznym by ci to naprawili. Ale jednak najbezpieczniej oddać do sklepu.
lekko wątpie ;| myslisz ze pobawią sie w detektywów sądowych i sprawdzą odciski palców?:Pjak zdejmowałeś coolera z procka to się mogą połapać w serwisie i z gwarancyjną naprawą moźe być lipa
peocek ok :) plyta poszla :/ pewnie wymnienia w ramach gwarancji :) jakas wada wabryczna musiala byc :) bo temp. we wnetrzu kompa byla 27c a procesora 40–47c.
A tak swoja droga ciekaw jestem co sie w niej popsulo :)
A tak swoja droga ciekaw jestem co sie w niej popsulo :)
[quote="Jay_Z"]Zdjolem na chwile wiatraczek z procesora i wlaczylem na kilka sekund komputer – procesor zaczol sie nagrzewac. [/qoute]
jak zdejmowałeś coolera z procka to się mogą połapać w serwisie i z gwarancyjną naprawą moźe być lipa.
Jay_Z:A to mnie pocieszyles :/ No nic bede walczyl w ramach gwarancji :|
jak zdejmowałeś coolera z procka to się mogą połapać w serwisie i z gwarancyjną naprawą moźe być lipa.
na 99% to procek sam tak mialem ––– ale na wlasna prosbe gdyz zakladalem wiatrak na procka i malo delikatnie do tego podszedlem i uszkodzilem procka Athlona 2.4 :(
A to mnie pocieszyles :/ No nic bede walczyl w ramach gwarancji :|
Strona 1 / 1