Że tak powiem... Mod zasilacza – problemik :)

Posiadam zasilacz Megabajt 350W (Tak, morderca. Musze go w końcu wymienić.) i chciałem go wyciszyć. Hałasuje strasznie... Kupiłem sobie wentylator AC fan TC pro (3 pin, jak to wiatrak do obudowy). Po rozkręceniu zasilacza moim oczom ukazał się widok wentylatora: zwykły szajsik na dwóch kabelkach wlutowanych w płytę główną. Pytanie: jak najlepiej/najłatwiej/najbezpieczniej połączyć nowy wiatrak ze starym?

Czy:
– wyciąć stary i na jego kabelkach dolutować nowy (pytanie: czy będzie wtedy działał?)
– wyciać stary i 3 pinowym kabelkiem i podłaczyć do płyty głównej (pytanie: czy zasilacz w ogóle zadziała? Zabezpieczenie przed uruchamianiem bez wiatraka czy coś... No i nie mam tyle gniazd na płycie :) )
– wyciąć stary i na dwóch kabelkach podłączyć stary, a uziemienie (czy czymkolwiek jest zółty kabel) podłączyć do np. zółtego kabla w molexie.

Z góry dziękuję za pomoc. A Megabajt wciąź głośny... :)

Odpowiedzi: 3

Nie no, po prostu stary elektryk ze mnie, i dla mnie zawsze zółty kabel = uziemienie :) Skorzystam z pierwszego sposobu, bo chyba gdzieś miałem przejściówkę... Teraz ją tylko musze znaleźć :) Dzięki za pomoc :)

No i po kłopocie. Zrobiłem wszystko, działa dobrze.
Mglisty
Dodano
05.01.2006 20:12:29
Mglisty:
No i nie mam tyle gniazd na płycie :) )

czyli gniazda na płycie odpadają

– wyciąć stary i na dwóch kabelkach podłączyć stary, a uziemienie (czy czymkolwiek jest zółty kabel) podłączyć do np. zółtego kabla w molexie.

Cóś zaczynasz IMo niebezpiecznie kombinować . Trzeci kabelek potrzebny jest li tylko byś mógł jakiś programie, zobaczyć ile obrotów ma ten wiatrak . Podłącz tylko przewody zasilające w miejsce tych starych i wszystko będzie działać – zasilacz nie ma regulacji obrotów wiatraka (2 kabelki) i dlatego ten 3–ci nie jest Ci do niczego potrzebny . O uziemieniu nic nie pisz , bo widac źe nie za bardzo wiesz co to jest , a ten 3 kabelek na bank do tego nie słuźy.
Seeker
Dodano
05.01.2006 19:42:44
Odciąć stary, zaizolować końcówki, zamontować nowy wiatrak, wyprowadzić kabel poza obudowę zasilacza, podłączyć do gniazda 3pin na płycie głównej.
spiderko
Dodano
05.01.2006 17:47:04
Mglisty
Dodano:
05.01.2006 17:00:30
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1