ze starego dysku odpala z nowego nie

kupilem sobie nowy dysk:) alewindowsa moglenm zainstalowac dopiero jak podlaczylem tez stary bo z nowego sie nie uruchamia... da sie to jakos zmienic? w biosie ustawilem zeby odpalal z nowego ale nic nie znajduje i sprawdza dalej (nie wiem czy to istotne: stary to seagate 15gb nowy to seagate 160gb 7200rpm 2mb)
to troche wazne, bo stery chcialem czasami wyjmowac, ale o tym w nastepnym odcinku...
z gory dziekuje:)

Odpowiedzi: 9

Byk_wielki:

Jeszcze jedno: co to jest "boot record", jak to dziala, z czym to sie pije i dlaczego nie mam tego na nowym dysku!!!

O boot record poczytasz tu:
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=2570&highlight=boot+record
wojtt
Dodano
30.12.2005 20:21:14
wojtt:
Poprostu bios nie znajduje zadnego systemu operacyjnego na tym dysku (IDE–0 Seagate 160gb). Jestes pewnien ze jest tam poprawnie zainstalowany?

Nie w tym problem, bo bez zainstalowanego systemu bylo to samo(nie moglem dokonczyc instalacji win xp, bo nie chciala ruzsyc z tego dysku – zaczynala sie od nowa: znajduwalo "boot record" na płycie albo na starym dysku gdy go podlączylem). Na wszelki wypadek zkopiowalem na oba dyski boot.ini a potem reszte plikow z "dobrego dysku" z dawnego C:\.
Jeszcze jedno: co to jest "boot record", jak to dziala, z czym to sie pije i dlaczego nie mam tego na nowym dysku!!!

Hmmmm........ :cry: A ja głupi myślałem, źe mój przypadek jest prosty, a ja głupi...
Byk_wielki
Dodano
30.12.2005 20:14:51
Poprostu bios nie znajduje zadnego systemu operacyjnego na tym dysku (IDE–0 Seagate 160gb). Jestes pewnien ze jest tam poprawnie zainstalowany?
wojtt
Dodano
30.12.2005 20:01:33
wojtt:
Byk_wielki:
W windowsie znajduje oba, a wiec zworki ok :?: . System mozna odpalic z kazdego, dyski nie są SATA
Wyglada to tak:
"searching for boot record IDE–0...not found
searching for boot record IDE–1...ok"

IDE – 0 jaki tutaj masz dysk?
IDE – 1 jaki tutaj masz dysk?

IDE–0 Seagate 160gb ATA–100(ten nowy z ktorego nawet wyberanie systemu nie rusza, boot record – not found, Primary master – jak by co)
IDE–1 seagate 15 GB ATA–66 sec. master, ale na primary slave bylo podobnie)
sorry ze bylem/jestem taki nieprecyzyjny, ale nie wiem co moglbym jeszcze dodac

i sorry ze marnuje tyle cennego czasu mojego i WASZEGO oczywiście
Byk_wielki
Dodano
30.12.2005 19:53:11
Byk_wielki:
W windowsie znajduje oba, a wiec zworki ok :?: . System mozna odpalic z kazdego, dyski nie są SATA
Wyglada to tak:

IDE – 0 jaki tutaj masz dysk?
IDE – 1 jaki tutaj masz dysk?
wojtt
Dodano
30.12.2005 19:37:47
Wyglada to tak:
Byk_wielki
Dodano
30.12.2005 19:03:27
Miałem się nie wtrącać, bo znowu będzie , źe isę czepiam,ale widźe, źe marni z Was "pytacze":
1. Zworki
2. Kolejność wpięcia
3. BIOS

A potem dopiero zacznijcie się o resztę dowiadywać.

PS.
Rozwijać nie bede bo to juź Wam zostawiam.
Rebe
Dodano
30.12.2005 18:44:38
Byk_wielki:
kupilem sobie nowy dysk:) alewindowsa moglenm zainstalowac dopiero jak podlaczylem tez stary bo z nowego sie nie uruchamia...

Ale co się nie uruchamia?? Dysk? Windows?

Byk_wielki:

da sie to jakos zmienic? w biosie ustawilem zeby odpalal z nowego ale nic nie znajduje i sprawdza dalej

Ale co nie znajduje i sprawdza dalej? Jak to jest nowy dysk to nie znajduje bo go tam nie ma(Windowsa). A źe go tam nie ma, to sie nie uruchamia
I jeśli masz 2 dyski i na kaźdym windowsa to w biosie sie nie ustawia z windowsem komputer ma sie ruchomić.

Napisz troche składniej, i czy ten dysk to czasem nie SATA?
wojtt
Dodano
30.12.2005 18:19:54
A nowy dysk to SATA i pewnie nie podales dyskietki ze sterownikami ?
mettal
Dodano
30.12.2005 18:16:24
Byk_wielki
Dodano:
30.12.2005 17:57:13
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1