zdejmowanie radiatora z P4
w ramach dorabiania na wakacje zająłem się czyszczeniem komputerów; w firmie, w której teraz pracuję, jest kilkadziesiąt komputerów IBM netvista. mają one super patenty do demontarzu wszystkich komponentów... oprócz procesora. radiator jest przyczepiony w taki sposób, źe za cholerę nie da się go wyciągać inaczej niź prosto w górę, co zwykle owocuje wyciągnięciem go razem z procesorem (!). cholernie się za kaźdym razem boję, bo nie chcę do końca wakacji tylko odpracowywać jednego takiego cudeńka, więc czy jest jakiś bezpieczny sposób odczepiania takiego wstrętnego radiatora?
Odpowiedzi: 7
czterech_ stary ja bym odpuścił. Jak się coś zwali to jak piszesz – będziesz bakał komuś na proc którego zapewne sam byś sobie za wypłatę nie fundnął.
Zrób jak ci JN pisze, i na tym poprzestań.
I nie chodzi tu o uniki i ściemy w pracy ale wagę ryzyka.[/b]
Zrób jak ci JN pisze, i na tym poprzestań.
I nie chodzi tu o uniki i ściemy w pracy ale wagę ryzyka.[/b]
Na radiatory przyklejone znam dwie metody,
1. Na gorąco – suszarką "do włosów" przygrzewasz jakiś czas i próbujesz oderwać–wykręcić.
2. Na zimno – wsadzasz do zamraźalnika na 20–30 minut i próbujesz oderwać–wykręcić. Potem płyte naleźy wysuszyć ze skroplonego szronu.
1. Na gorąco – suszarką "do włosów" przygrzewasz jakiś czas i próbujesz oderwać–wykręcić.
2. Na zimno – wsadzasz do zamraźalnika na 20–30 minut i próbujesz oderwać–wykręcić. Potem płyte naleźy wysuszyć ze skroplonego szronu.
no tutaj jest teź...
...szczelnie przykryta radiatorem :lol:
...szczelnie przykryta radiatorem :lol:
Nie wiem jak to jest u Intela obecnie, swoje podboje skończyłem na Celeronie 300, ale w AMD jest wajcha przy sockecie (podstawce) która uwalnia nóźki procesora.
wygląda to tak, po odkręceniu wiatraka, z tym, źe to w desktopie, w normalnym komputerze dostęp jest znacznie trudniejszy:
po odkręceniu wkrętów moźna siłą wyciągnąć radiator, zwykle wraz z procesorem.
spiderko – nie rozumiem pytania, nie chodzi o to, co juz napisalem?
po odkręceniu wkrętów moźna siłą wyciągnąć radiator, zwykle wraz z procesorem.
spiderko – nie rozumiem pytania, nie chodzi o to, co juz napisalem?
Trochę to dziwne źe firma IBM stosuje tak prymitywne sposoby montaźu coolera – myśle źe jest na to jakiś sposób. Czy moźna wypiąć procesor z podstawki razem z coolerem?
Moźe pędzelek i spręźone powietrze i odkurzacz wystarczy i wogóle ich nie zdejmuj.
Moźliwe źe to jakieś wersje box procków,moźe mają klejony cooler do procka – a jak nie to pamiętaj źe jak rozdzielisz cooler i procek pomiędzy jest pasta lub inny środek termoprzewodzący,uszkodzisz i wymiana i moźe być źe po konserwacji, będą przegrzewać się procki – tak więć metoda bezpieczna ta co Ci napisałem.
Moźliwe źe to jakieś wersje box procków,moźe mają klejony cooler do procka – a jak nie to pamiętaj źe jak rozdzielisz cooler i procek pomiędzy jest pasta lub inny środek termoprzewodzący,uszkodzisz i wymiana i moźe być źe po konserwacji, będą przegrzewać się procki – tak więć metoda bezpieczna ta co Ci napisałem.
Strona 1 / 1