Zdalny pulpit – problem z logowaniem!

Witam, mam taki problem:
Uruchomiłem zdalny pulpit w WinXp PRO, załozym dodatkowe konta z ograniczeniami. Łączę się przez zdalny pulpit z Win98se i WinXP Home. Wszytsko jest w porządku, uzytkownicy mają takie same uprawnienia jak by logowai się lokanie na komputerze, ale jest super problem:
W chwili gdy ktoś próbuje zalogować się zdalnie (po sieci LAN) otryzuje komunikat, źe na komputerze jest juz zalogowany xxxxxx jezeli będziesz kontynuować zostanie on odłączony i pytnaie TAK/NIE. Po kliknieciu NIE, wiadomo co się stanie. Po kliknieciu tak npojawia się komunikat na kompie do którego próbowano się zalogować (WinXP Pro) Uzytkownik yyyyyyyy próbuje się zalogować, aby mógł kontynuować musisz wylogowac się. Czy chesz pozowlić aby się zalogowął TAK/NIE. Po kliknięciu TAK uzytkownik zalogowany lokalnie jest wylogowywany, a ten logujący sie zdalnie moze pracować normalnie.
Wyłączyłem opcję odmowy logowania więcej niź jednej sesji, ale to nie pomogło. Piszę teraz z domu i komunikaty cytowąłem z głowy, jutro sprawdzę dokładnie treść w pracy i poprawię tekst.

Pytanie:
W czym tkwi przyczyna?

Dodam jeszcze źe nawet jeśli loguję się zdlanie jako uźytkownik z prawami administratora, to równieź nie mogą być zalogowani obaj – zdalny i lokalny.

Nie potrzebuje udostępniania łącza, potrzebuję tylko miec moźliwość uruchamiania programu do zarządzania pewna bazą – dostęp do bazy z kilku komputerów w firmie.
pozdrawiam, ivoneck

Odpowiedzi: 10

witam,
– jest program Account List , napisany przez Michal Mult.
– ten program pokazuje date zalogowania , uźytkownika, sid.
– wadą tego programu jest statyczne pokazywanie zalogowanych uzytkowników, co kilka chwil naleźy odświeźyć dane w programie.

8)
99none
Dodano
24.07.2005 00:03:19
OK, szkoda źe nie znasz! Dzięki za pomoc. Temat chyba moźna uznać za zamknięty.
ivoneck
Dodano
27.06.2005 12:12:38
Dobrze tlumaczysz pomimo tego zes potluczony :wink: . Programu nie znam bo nigdy nie szukalem i musisz sobie poradzic sam.
Jesli chodzi o uzytkownikow ktorzy nie sa Ci potrzebni na liscie, mozesz ich ukryc w identyczny sposob a jaki ukryte jest konto ADMINISTRATOR. Pozwoli Ci to wiec kontrolowac logowanie.

Ukryjesz w ten sposob:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts\UserList
zobaczysz w tym miejscu wlasnie konto ADMINISTRATOR, dodajesz konta ktorych nie chcesz widziec i przypisujesz im wartosc 0 (zero).
EL NINO
Dodano
26.06.2005 21:17:14
W pierszym przypadku moge zobaczyć kto logowął się, ale juz po fakcie.
W drugim przypadku niestety nie, uźytkownik zalogowany zdalnie nie korzysta z (w moim przyadku) z folderów udostepnionych po sieci LAN,. więc nie widac go na liście.
Chodzi mi raczej o jkais monitor.
Jak przejde do ekrany logowania i mam na liście uźytkowników zdlanego pulpitu, to widze czy są zalogowani, czy nie. Ale chcę odmówic im logowania lokalnego, nie są potrzbni mi na iscie, i wtedy nie będę widział czy są zalogowani.
Nie wiem czy dobrze to tłumaczę, jestem dzisiaj troszkę potłuczony, 1/2h temu zdawałem ostatni egzamin w ostatniej seji :) – prawdopodobnie do przodu.
ivoneck
Dodano
26.06.2005 14:16:23
ivoneck:
EL NINO:
Niestety, cała operacja uaktywnienia sesji konkurencyjnych dla usługi Zdalny Pulpit jest moźliwa tylko w wypadku Windows XP SP2 w wersji angielskiej.
Niestety, ale nie zjest to prawda. Na WinXp SP2 w wersji PL równieź fukcja pulpitu zdalnego i równoległego logowania wielu uźytkowników działa poprawnie.
Wiem ze dziala w wersji PL. Podalem tylko info ze strony gazety.

ivoneck:
Jak moge sprawdzić kto i kiedy (tzn. który z dwóch userów którzy mogą) loguje się zdalnie. Jest moze jakiś prosty i oczywiście darmowy monitor dziąłajacy w tle informujacy mnie o tym kto jest aktualnie zalogowany?
Informacje o np. logowaniu powinien pokazac Ci Podglad zdarzen. Nie musisz klikac przez Panel sterowania. Wystarczy w Uruchom wklepac "eventvwr.msc".
Poza tym sprawdz czy takie informacje nie beda rowniez dostepne w miejscu gdzie widac kto aktualnie korzysta z udostepnionych zasobow – z Uruchom "fsmgmt.msc" (nie jestem pewien).
EL NINO
Dodano
25.06.2005 16:51:00
EL NINO:

Dodatkową operacją, jaką naleźy wykonać, jest podmiana pliku termsrv.dll znajdującego się w katalogach C:\Windows\System32 i C:\Windows\System32\DllCache. Zbiór zastępujemy plikiem o tej samej nazwie, ale pochodzącym z wersji beta Service Packa 2 (built 2055). Aby uniknąć komunikatów ostrzegawczych systemu ochrony plików, warto przed tą operacją wyłączyć Usługi Terminalowe i zrestartować komputer. Po dokonaniu zamiany zbiorów naleźy ponownie włączyć Usługi Terminalowe i znowu zrestartować maszynę.

Dzięki za szczegółowy opis jak i gdzie podmienić plik termserv.dll a w szczególnosci za przypomnienie aby podmienic plik koniecznie w "DllCache", podmieniałem tylko w system32 i to był błąd. Resztę parametrów juź miałem ustawionych.

EL NINO:

Niestety, cała operacja uaktywnienia sesji konkurencyjnych dla usługi Zdalny Pulpit jest moźliwa tylko w wypadku Windows XP SP2 w wersji angielskiej.

Niestety, ale nie zjest to prawda. Na WinXp SP2 w wersji PL równieź fukcja pulpitu zdalnego i równoległego logowania wielu uźytkowników działa poprawnie.
Plik w wersji beta Service Packa 2 (prawdopodobnie bulit 2055) znajduje się tutaj http://www.xp.net.pl/files/termserv.zip.
Ja mam ten i na nim działa.
Dzięki za rozwiązanie problemu EL NINO, ale pojawił sie kolejny:

Jak moge sprawdzić kto i kiedy (tzn. który z dwóch userów którzy mogą) loguje się zdalnie. Jest moze jakiś prosty i oczywiście darmowy monitor dziąłajacy w tle informujacy mnie o tym kto jest aktualnie zalogowany?
ivoneck
Dodano
24.06.2005 09:26:13
Jeden z miesiecznikow komputerowych podal:
Dotychczas na maszynie z Windows XP mogła pracować tylko jedna osoba zalogowana lokalnie lub zdalnie. Ale swego czasu świat obiegła informacja, źe wraz z wprowadzeniem SP2 moźliwe będzie włączenie w opcjach usługi Zdalny Pulpit obsługi sesji wielu uźytkowników.
W jednej z wersji beta Service Packa 2 (built 2055) wprowadzono funkcję włączenia sesji równoległych. Tymczasem z finalnego wydania SP2 usunięto tę opcję. Na szczęście moźna temu zaradzić, dokonując niewielkich zmian w Rejestrze i Edytorze Polityki Grupowej oraz podmieniając w systemie istniejącą bibliotekę termsrv.dll.
Aby uaktywnić opcję nawiązywania wielokrotnych sesji równoległych, odnajdujemy w Rejestrze gałąź HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Terminal Server\Licensing Core i dodajemy nowy wpis typu DWORD o nazwie EnableConcurrentSessions i wartości 1. Następnie uruchamiamy Edytor Polityki Grupowej (gpedit.msc) i wydajemy komendę Local Computer Policy | Computer Configuration | Administrative Templates | Windows Components | Terminal Services | Allow users to connect remotely using Terminal Services. Później zaznaczamy opcję Enabled.
Kolejną czynnością jest ustawienie limitu połączeń w sekcji Limit number of connections. Podajemy tu maksymalną liczbę uźytkowników mogących jednocześnie pracować na danej maszynie.
Dodatkową operacją, jaką naleźy wykonać, jest podmiana pliku termsrv.dll znajdującego się w katalogach C:\Windows\System32 i C:\Windows\System32\DllCache. Zbiór zastępujemy plikiem o tej samej nazwie, ale pochodzącym z wersji beta Service Packa 2 (built 2055). Aby uniknąć komunikatów ostrzegawczych systemu ochrony plików, warto przed tą operacją wyłączyć Usługi Terminalowe i zrestartować komputer. Po dokonaniu zamiany zbiorów naleźy ponownie włączyć Usługi Terminalowe i znowu zrestartować maszynę.
Trzeba pamiętać, źe obsługa sesji równoległych działa poprawnie tylko wtedy, gdy uaktywnione są zarówno ekran powitalny, jak i szybkie przełączanie uźytkowników. Niestety, cała operacja uaktywnienia sesji konkurencyjnych dla usługi Zdalny Pulpit jest moźliwa tylko w wypadku Windows XP SP2 w wersji angielskiej.

Zamiast w tym wypadku korzystac ze Zdalnego pulpitu, skorzystaj z Pomocy zdalnej. Pomoc zdalna umozliwia jednoczesna prace kilku uzytkownikow na maszynie.
EL NINO
Dodano
23.06.2005 11:42:12
dzięki za odpowiedź, ale niestety to juz mam zmienione i mimo ustawionej "1" nie moge logować kilku uzytkowników.
I właśnie dlatego nie wiem w czym moźe tkwić przyczyna.
ivoneck
Dodano
23.06.2005 10:01:28
ivoneck:
W czym tkwi przyczyna?
W systemie.
Jesli na XPku do ktorego sie laczysz masz SP2, mozesz zmienic ten "feler" poprzez wpis do rejestru:
HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet/Control/Terminal Server/Licensing Core
dodajesz wpis EnableConcurrentSessions (jako Dword) z wartoscia 1.
EL NINO
Dodano
23.06.2005 01:55:13
ivoneck:
W czym tkwi przyczyna?
W systemie.
Jesli na XPku do ktorego sie laczysz masz SP2, mozesz zmienic ten "feler" poprzez wpis do rejestru:
HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet/Control/Terminal Server/Licensing Core
dodajesz wpis EnableConcurrentSessions (jako Dword) z wartoscia 1.
EL NINO
Dodano
23.06.2005 01:55:13
ivoneck
Dodano:
22.06.2005 23:22:45
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1