Zdalne połączenie
Witam was kto mi zapoda kilka wslazówek jak mam się połączyć zdalnie z kompem mojego brata powiem ze mam adres IP tylko niewiem z czym mam to zjesc :oops:
Odpowiedzi: 20
Nie wiem czy to jest do ominiecia. Jestes za NATem i komp w pracy musi wyslac najpierw "zaproszenie", polaczyc sie z "serwerem" w domu, abys mogl sie do niego podlaczyc.
Wszystko fajnie ale ja mam taki problem mam dwa kompy jeden w pracy drugi w domu. Na komputerze w domu mam publiczne IP zaś ten w pracy jest za NATem. Jeźeli na komputerze w domu uruchomię vnc w trybie nasłuchu a potem dodam klienta na serwerze vnc umieszczonym w pracy wszystko działa. Jednak jest pewien problem muszę wpisać na kompie w pracy "add new client" źeby wejść na niego z domu co jest zupełnie bezsensu. Oczywiście wcześniej ustawim tunel na putty na port 5500. Chodzi o to jak mogę połączyć się z domu w dowolnym momencie bez dodawania klienta :?:
Pewnie źe chciałbym sobie server gdzieś w necie załozyć tylko za bardzo niewiem gdzie :oops: :? bo podejrzewam źe byłoby o wiele łatwiej Pozdrawiam!
W innym LANie ?czterech_:jeśli obaj jesteście w lanie, to co za problem?
zarazzaraz, jeśli obaj jesteście w lanie, to co za problem? ileź to razy na informatyce robiło się koleźankom kawały przy pomocy VNC, ho ho... no ale do rzeczy; zamiast ip wpisujesz nazwę hosta jego kompa w sieci (w niektórych wersjach vnc trzeba było jeszcze zaznaczyć 'local') i włala, łączysz się.
Takie same. Chyba ze zalozycie sobie gdzies w necie serwer FTP
Takie same. Chyba ze zalozycie sobie gdzies w necie serwer FTP
Rozumiem....... a za pomocą programu ftp są jakieś szanse?? :roll:
OK. Idz do admina Twojej sieci i popros o otwarcie dla Ciebie portu Pulpitu zdalnego. Wtedy brat bedzie mogl sie do Ciebie podlaczyc.mariusz25l:moźe jakieś dalsze wskazówek mi udzielisz
Jesli Ty chcesz podlaczyc sie do brata, do admina zasuwa brat w tej samej sprawie.
Mój bracholek ma sieć LAN i podobnie jak i ja moźe jakieś dalsze wskazówek mi udzielisz.... będę bardzo dźwięczny :lol:
Ma czy jest w LAN ? Jesli jest, to jego IP mozesz sobie jedynie na scianie markerem wymalowac – tyle z niego pozytku.mariusz25l:Mój bracholek ma sieć LAN
Mój bracholek ma sieć LAN no ale jakby dało rade to moge sie ze soba połączyć tylko co mam zrobic z tym IP
Chcesz sie polaczyc z soba czy bratem ?mariusz25l:chce wpisać swoje IP i nic
Brat ma publiczne IP ? Czy moze w jakims LANie siedzi ? :P
Zainstalowałem sobie ten programik viewer ale..... chce wpisać swoje IP i nic...... o co chodzi :> wyskakuje komunikat Failed to connect to server. Czy raczej mam wpisać brata IP :>
Dzięki za wyczer[ujące odpowiedzi panowie no lae ....za pomocą zdalnego pulpitu teź chciałem sie połaczyć i nic.... :?
Owocek:ok ale np u mnie nie jest to takie latwe. mam kompa podlaczonego do modemu ADSL, do niego jest podlaczony drugi komputer – moj (sieciowka). powiedz jak mam sie polaczyc przez Pulpit zdalny lub VNC ?
edit: komp z modemem ma koncowke 0.1, moj ma 0.2 w IP.
Co do pulpitu zdalnego to nie pamietam po prostu bo nie uzywalem go od baaaaardzo dawna – odkad wpadlem na VNC ale duzo jest na ten temat w pomocy systemowej.
Co do VNC (podejrzewam ze chcesz administrowac ze swojego kompa ten drugi):
1. Zainstaluj vnc na obu – u siebie mozesz tylko viewer.
2. Na 2 kompie odpal vnc serwer ustaw mu jakies haslo dostepowe – wymagane do polaczenia.
3. U siebie uruchom viewer wpisz numer IP kompa docelowego (czyli xxx.xxx.0.1) – powinien sie zapamietac, podaj haselko i powinno sie odpalic.
Sam uzywam tego w LANie i dalej.
Nie pamietam tylko czy vncserwer ma opcje autouruchamiania ale zawsze mozna go wrzucic do autostartu albo dopisac w rejestrze w RUN.
UPG.
Jesli chodzi o wyjscie na zewnatrz nie powinno byc klopotu – trzeba tylko znac docelowe IP i miec na nim postawiony vncserwer i znac haslo dostepowe.
Szuja27:
Nie wiem co w nim jest dziwnego. Wpisujesz IP, haslo i po sprawie. Program jakich wiele, a poza tym maly prosty jak konstrukcja gwozdzia, darmowy i bardziej uniwersalny – dziala na kazdej wersji windows od 95 czy 98 wzwyz (z kompem na linuxie tez sie polaczysz).
ok ale np u mnie nie jest to takie latwe. mam kompa podlaczonego do modemu ADSL, do niego jest podlaczony drugi komputer – moj (sieciowka). powiedz jak mam sie polaczyc przez Pulpit zdalny lub VNC ?
edit: komp z modemem ma koncowke 0.1, moj ma 0.2 w IP.
Owocek:VNC jest dziwny dla niektorych.
Nie wiem co w nim jest dziwnego. Wpisujesz IP, haslo i po sprawie. Program jakich wiele, a poza tym maly prosty jak konstrukcja gwozdzia, darmowy i bardziej uniwersalny – dziala na kazdej wersji windows od 95 czy 98 wzwyz (z kompem na linuxie tez sie polaczysz).
Szuja27:Bylo juz o tym ale ...
Wpisz w google VNC.
Wejdz na RealVNC – sciagaj, instaluj u siebie i u brata. U brata postaw Serwer i siebie odpalaj Viewer.
VNC jest dziwny dla niektorych. Moze tu chodzi o pulpit zdalny ktory jest w XP/2003 dostepny
Bylo juz o tym ale ...
Wpisz w google VNC.
Wejdz na RealVNC – sciagaj, instaluj u siebie i u brata. U brata postaw Serwer i siebie odpalaj Viewer.
Wpisz w google VNC.
Strona 1 / 1