Zawieszanie sie gier i temperatura sprzętu
Ostatnio przy graniu w obojetnie jak grę ( grana w full screenie) zawiesza sie komp. Występuje to do 10 minut po wlaczeniu gry. Kiedy resetuje kompa po pokazaniu ifno o karcie graf. bios staje :( . Zauwazylem ze zarowno naped CD–R jak i CD–RW (bo na obydwu jest tak samo) są bardzo gorące tak jak plyty wyjete na świezo z nich.
poradzie mi co mam zrobic, P.S. podczas parcy z Windowsem jest OK. Jeszcze jedno gierki są legalne
poradzie mi co mam zrobic, P.S. podczas parcy z Windowsem jest OK. Jeszcze jedno gierki są legalne
Odpowiedzi: 20
Pasta ma za zadanie nie tylko poprawić przepływ ciepła, ale równiez zlikwidować ew. "nieszczelności".
Jeźeli miałeś problemy z montaźem to moźna podejrzewać, źe i przyleganie radiatora do procesora nie musi być cąłkiem ścisłe.
Jeźeli miałeś problemy z montaźem to moźna podejrzewać, źe i przyleganie radiatora do procesora nie musi być cąłkiem ścisłe.
:lol: Pasty to ja wogóle nie miałem–czy przy takim duźym wiatraku jak mój(jest taki wielki źe zasilacz musiałem dać poza obudowe bo mi się razem nie mieściło)pasta jest konieczna :?:
Poprostu w chwili obecnej nie jestem szczęśliwym posiadaczem pasty :cry:
Poprostu w chwili obecnej nie jestem szczęśliwym posiadaczem pasty :cry:
Pastę Ci myszy zjadły.
Zdejmij radiator oczyść procesor, nałóź nową pastę ,ząłóź radiator.
Zdejmij radiator oczyść procesor, nałóź nową pastę ,ząłóź radiator.
U mnie teź jest problem z temperaturą,przy Windowsie mam 54–56 stopni ale przy bardziej wymagających grach
jest to juź 65–70 troche duźo–wprawdzie komp mi się nie wiesza ale teź w moim easy tune4 mam wyłączone alerty do obrotów coolerów a alert temperatury mam dla CPU na 75 stopni a dla systemu 60.Sam system podczas grania pokazuje źe ma 35 38 stopni(easytune pokazuje).Mam duźy wiatrak na procesorze z miedzianym wkładem,obudowe zdjetą,i komp nie stoi koło źadnego źródła ciepła.Procesor to AMD Athlon 2200+(2245,97 Mhz)system wykrywa go jako 2800+
Moźe dopisze jeszcze co mam w easytune ustawione
mnoźnik na 13,5 x
system bus–167 Mhz
VcoreA +1,690 V
dram 334
AGP 66
PCI 33
Async
AMD Athlon 2200+
256 RAM
ATI Radeon 9200 SE 128Mb
GA–7N400–L
jest to juź 65–70 troche duźo–wprawdzie komp mi się nie wiesza ale teź w moim easy tune4 mam wyłączone alerty do obrotów coolerów a alert temperatury mam dla CPU na 75 stopni a dla systemu 60.Sam system podczas grania pokazuje źe ma 35 38 stopni(easytune pokazuje).Mam duźy wiatrak na procesorze z miedzianym wkładem,obudowe zdjetą,i komp nie stoi koło źadnego źródła ciepła.Procesor to AMD Athlon 2200+(2245,97 Mhz)system wykrywa go jako 2800+
Moźe dopisze jeszcze co mam w easytune ustawione
mnoźnik na 13,5 x
system bus–167 Mhz
VcoreA +1,690 V
dram 334
AGP 66
PCI 33
Async
AMD Athlon 2200+
256 RAM
ATI Radeon 9200 SE 128Mb
GA–7N400–L
Mówiłem – poszukaj tematów związanych z zamraźaniem ekranu.
Sprawdź np. tutaj: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=26074&highlight=
Najprawdopodobniej jest to właśnie to.
Sprawdź np. tutaj: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=26074&highlight=
Najprawdopodobniej jest to właśnie to.
Agentlos:Nie wygląda to za ciekawie. Podejrzewam uszkodzenie jakiegoś podzespołu. Być moze RAM lub jakać kość pamięci na karcie graficznj. Proponuje sprawdzenie kości pamięci RAM programem MEMTEST. Jest on chyba darmowy – nie znalazłem przy nim informacji typu freeware ani shareware. Link ponizej.
KLIKNIJ TUTAJ
Sprawdzilem i zadnych błędów ie znalazło.
Jest moźe jakiś programik do sprawdzenia w podobny spob karty graficznej ?
Spokojnie – to nie musi być błąd hardware'u.
Jaką masz płyte główną , kartę graficzną ??
Moźe nowsze/starsze sterowniki graficzne, via lub inne, ewentualnie upgrade biosu.
Moźna takźe wyjąć kartę ze slotu, przeczyścić i włoźyć.
Powyjmować i posprawdzać okablowanie.
Czy wirusowo sprawdzony ?
Szukaj na forum na temat: "zamraźanie obrazu/ekranu" – sam miałem ostatnio podobny problem, teź juź byłem pewien źe to wina sprzętu a wystarczył upgrade biosu płyty głównej.
Jaką masz płyte główną , kartę graficzną ??
Moźe nowsze/starsze sterowniki graficzne, via lub inne, ewentualnie upgrade biosu.
Moźna takźe wyjąć kartę ze slotu, przeczyścić i włoźyć.
Powyjmować i posprawdzać okablowanie.
Czy wirusowo sprawdzony ?
Szukaj na forum na temat: "zamraźanie obrazu/ekranu" – sam miałem ostatnio podobny problem, teź juź byłem pewien źe to wina sprzętu a wystarczył upgrade biosu płyty głównej.
Nie wygląda to za ciekawie. Podejrzewam uszkodzenie jakiegoś podzespołu. Być moze RAM lub jakać kość pamięci na karcie graficznj. Proponuje sprawdzenie kości pamięci RAM programem MEMTEST. Jest on chyba darmowy – nie znalazłem przy nim informacji typu freeware ani shareware. Link ponizej.
KLIKNIJ TUTAJ
KLIKNIJ TUTAJ
W narzedziach nic nie pisze o tym błedzie jest tylko info o scandisku kompa i rzeczy poxniejsze. Komp zaiwsil mi sie o 15:40 , a ostatnie info w NA bylo z 15:04.
A co do pytania o radzaj zawieszenia to tak: wszystko staje, komp niby pracuje ale zadnych operacji nie wykonuje, obraz sie zatrzymuje jakby nacisnieto STOP
A co do pytania o radzaj zawieszenia to tak: wszystko staje, komp niby pracuje ale zadnych operacji nie wykonuje, obraz sie zatrzymuje jakby nacisnieto STOP
A co komputer pokazuje w Narzędziach Administracyjnych–>Podgląd Zdarzeń–>Aplikacje. Komputer z pewnością wygenerował jakis błąd. A napisz w jakim stylu zawiesza się komputer. Staje gra,nie mozesz tuszac myszką, czy co się DOKŁADNIE dzieje.
No więc juź kompletnie nie wiem co to ma być...
Jeźeli karta graficzna by była walnięta, to mogło by się coś takiego prawdopodobnie dziać, a na monitorze najpierw (przy przegrzewaniu się karty) pokazały się artefakty (kreski na ekranie, migajace tekstury, przeciagajac się tekstury), lub komputer by się samoczynnie zresetował.
Przy obciazeniu ma max. ok 47C. Sprawdzalem to tuz przed zawieszeniem sie kompa (minimalizowalem gierke).
A moze tu vhodzi o karte graficzna :`
A moze tu vhodzi o karte graficzna :`
A to 47 sprawdzałeś za 100% obciąźeniem procesora? Być moźe rośnie ona drastycznie podczas grania w gry. Jeźeli komputer przestaje reagować to znaczy źe procesor został wyłączony aby zapobiec jego uszkodzeniu. Wtedy temperatura spada bardzo szybko. Nawet 1 stopień na sekundę!
To jest ilość obrotów na minutę twojego wentylatora. Twój wentylatorek jest z pewnością malutki i bardzo szybki!!. Mój ma MAX 3000 RPM. W twoim chlodzenie procesora został uźyty na 100% aluminiwy radiator. Mój przy samym styku z procesrem ma wbydowaną miedzianą płytkę, dzięki czemu idealnie pobiera ciepło z proca. Ściągnij z neta program Prime95. Jest to program testujący procesor. Podczas testu nie nazeźy dotykać komputera. Jeźeli po 3 godzinach testów wszytko będzie dobrze to spox. Podejrzewam źe po jakich 15 min zwiesi sie Tobie komputer. Mój procesor ma 54 stopnie przy stalym obiąźeniu 100% procesora, i nic się nie zawiesza. Zapewne podczas obciąźenia twój procesor ma swoje około 63 stopnie – inaczejmoźna podejrzewać uszkodzenie jakiegos podzespołu. Radzę zmienić chłodzenie tak aby przy MAX obciąźeniu było 45 do 52 stopni.
Jeszcze jedno sprawdzilem wentylator w EVERESCI i pisze wentylator 5444 RPM o co chodzi ?
To jest ilość obrotów na minutę twojego wentylatora. Twój wentylatorek jest z pewnością malutki i bardzo szybki!!. Mój ma MAX 3000 RPM. W twoim chlodzenie procesora został uźyty na 100% aluminiwy radiator. Mój przy samym styku z procesrem ma wbydowaną miedzianą płytkę, dzięki czemu idealnie pobiera ciepło z proca. Ściągnij z neta program Prime95. Jest to program testujący procesor. Podczas testu nie nazeźy dotykać komputera. Jeźeli po 3 godzinach testów wszytko będzie dobrze to spox. Podejrzewam źe po jakich 15 min zwiesi sie Tobie komputer. Mój procesor ma 54 stopnie przy stalym obiąźeniu 100% procesora, i nic się nie zawiesza. Zapewne podczas obciąźenia twój procesor ma swoje około 63 stopnie – inaczejmoźna podejrzewać uszkodzenie jakiegos podzespołu. Radzę zmienić chłodzenie tak aby przy MAX obciąźeniu było 45 do 52 stopni.
miniq:
Jeszcze jedno sprawdzilem wentylator w EVERESCI i pisze wentylator 5444 RPM o co chodzi ?
to oznacza... źe Twoj wentylator wykonuje ok. 5444 obrotów na minute
Zrobilem małe czyszczonko kompa od wewnątrz. Zdjalem rowniez boczną ścianke obudowy. No i skutek jest ! :) Wcześniej temperatura na procku dochodzila do 61 C na tym sie zatrzymując, teraz wynoosci ona max. 47 C :D
Ale gram sobie gram i tu nagle znowu BLOK! Resetuje kompa spraewdzam temp = 47C.
Czyli to moze nie byc wina temperatury...
Ale gram sobie gram i tu nagle znowu BLOK! Resetuje kompa spraewdzam temp = 47C.
Czyli to moze nie byc wina temperatury...
Temperatury na normalnie karcie za np. 300 zł nie da się sprawdzić – chyba źe masz szczęście. Płyta główna nie ma czujików bo jak?. Karty graficzne z wyźszej półki mają czujniki, i temperature sprawdza się wtedy w opcjach karty graficznej. Najlepszym sposobem jest dotknięcie radiatora. Jezeli będzie tak paźączy źe nie da się miec na nim palca to trzeba tez mnienic chłodzenie. Jeźeli nie masz wentylatora to najlepiej kup jakiegoś np. Revoltec Mam takiego http://www.csklep.pl/product_info.php?cPath=67&products_id=183 . Nie jest za cichy, ale teź nie hałasuje. Chodzi idealnie jak dal mnie. Nawet kartę mogę podkręcić na nim :lol: .
jakim progsem moge sprawdzic temp. na karcie garficznej
Jeźeli masz temperature 59 stopni to musisz pracować przy zdjetej obudowie aby ją zmniejszyć. Taka temperatura szkodzi procesorowi. Uzbieraj torszkę pieniaźków i jak najszybcie zakup jakieś w miare poźadne chłodzenie. Wentyalto 2000 obr stanowczo powinien wystarczyć. Mój GreenCooler miał maksymalnie 1900 obr a stać go na 3000 obr.
Pamiętaj czas to pieniądz a procesor nie kaloryfer!
Pamiętaj czas to pieniądz a procesor nie kaloryfer!
faktycznie chyba wentylator nie wyrabia bo jak wlaczam kompa mam 33C po 45 minutach 59C