Zawieszanie na przemian z problemem czytania pamieci

Witam-- Mam takie szybkie pytanie do specjalistow od budowy. Wymienilem ostatnio plyte, procesor i pamieci. Zainstalowalem swiezy system, bo na starym mialem problemy z uruchomieniem karty graficznej. Ale do rzeczy; Teraz zaczal pojawiac mi blad odczytu z pamieci, jak na zalaczonym obrazku na przemian z zawieszaniem sie systemu w taki sposob jak ma to miejsce gdy przegrzewa sie procesor. Ten sie jednak nie przegrzewa. Inna ciekawostka jest to , ze AIDA nie widzi polowy urzadzen, wlaczajac czujnikow plyty glownej. Moje pytanie jest proste, ktora czesc powinienem sobie wymienic? PAmieci czy plyte, czy moze obie. Dzieki wielkie za podpowiedz. [img]http://blog.wojtekgil.com/images/mem-problem.jpg[/img]

Odpowiedzi: 9

Mnie nie pytaj - na logikę tak być powinno ( pomijam ew. różnice w napięciach zasilania ). Jednak czy tak jest pewnie można by wyczytać z manuala, a mnie się tych 19MB ściągać nie chciało.
Rebe
Dodano
20.07.2007 09:46:48
Ok. Czyli sprobuje wymienic pamieci na inne i jezeli to nie przyniesie zadnych efektow, wtedy wymienie plyte na inna. Co do czestotliwosci to pamieci sa 677 ale plyta maksymalnie oblsuguje 533? Myslalem, ze moge yzuc szybszych pamieci i te poprostu beda dzialac z mniejsza predkoscia? Czy mam tu racje?
woyteg
Dodano
19.07.2007 21:59:09
Kwestia przekładania odpada z racji ilości gniazd. Nie będe się zakładał, ale specyfikacja uparcie wskazuje ( nie z manuala, a z googli ) na DDR2, ale 533 a nie 667 ( jestem za głupi by wiedzieć czy to akurat prawda, szczególnie że jedna kość chodzi ). Tak czy inaczej optowąłbym byś nie dawadał się w te testy, o kórych pisłąem i pogadął ze sprzedawcą w kwestii wymiany na inną parę - innego producenta i sprawdził czy zadziała poprawnie. PS. Jeżeli brać poprawkę na ECS-a to jednak ównie dobrzem ozę się okazać, że jest to wina płyty ( przy tym producencie wszystko zależy od szczęscia kupującego co do jakości ).
Rebe
Dodano
19.07.2007 21:53:17
Rebe: przepraszam za niekompletne i nic nie wnoszace do tematu posty. A teraz wracajac do tematu i uzupelniajac go. Plyta to jakies byle co a mianowicie: ECS PT890T-A (na liscie "autoryzowanych" 1 gigowych kosci pamieci to tej plyty sa tylko Kingston KVR533D2N4/1G) pamieci jakie mam to dwie kosci Crucial 1GB DDR2 PC5300 UNBUFFERED 667MHz PIN 128x64 (przepisalem z pudelka) Za wszelka podpowiedz bede niezmiernie wdzieczny. Jeszcze przez okolo 2 tygodnie moge wymienic bez problemu zarowno kosci jak i plyte.
woyteg
Dodano
19.07.2007 21:24:12
Gdybyś choć podął jaka to płyta to już by mozna było wnioski dot. duala - po kolorze gniazd pamięci - zweryfikować, a tak poruszamy się po omacku ( naprawdę w jakimś celu napisąłem ,a Gestorzy forum przykleili ten post: http://forum.centrumxp.pl/Default.aspx?g=posts&t=115640 ).
Rebe
Dodano
19.07.2007 20:59:55
Kurcze pogoogluje o czym piszesz :-) "w dualu"? ja poprostu kupilem sobie dwie kosci pamieci i wsadzilem do kompa :-) pogrzebie i poszukam za tymi ustawieniami.
woyteg
Dodano
19.07.2007 20:06:36
Raczej na to, że pamięci nie mogą się "sparować"* - rozumiem, że w jakimś dualu chodzą.Jezeli masz mozłiwośc ustawienia ich w trybie single to tak zób i przetestuj ponownie. Wszystko oczywiście na ustawieniach by SPD lub Auto, a nie manual - chodzi o timingi wszelkiej maści. *Czasem tka bywa i nie ma na to rady innej niż wymiana pary na komplet innego producenta/o innych parametrach.
Rebe
Dodano
19.07.2007 19:51:45
Sprawdzilem pamieci programem Gold Memory i tu, jak dla mnie, ciekawostka. Kazda z pamieci wlozona osobno do ktoregokolwiek z dwoch slotow przechodzi testy bez problemy, zadnych bledow. Jednak wlozone razem napijaja licznik bledow jak nakrecone. Obie kosci sa jednakowe i byly kupione razem, w jednym pudelku jako 2x1GB. W przypadku Everesta, widze troche wiecej "urzadzen" ale nadal dziala to jakos dziwnie. Czy te problemy wskazuja na wadliwa plyte glowna?
woyteg
Dodano
19.07.2007 19:34:39
W dziale Windows XP jest nieco informacji na temat "memory could not be written" - zaglądnij. A AIDA jest starym programem i nie rozwijanym (rozwijany jest jej następca - Everest) - stąd mogą być braki w raportowaniu.
Żółty
Dodano
16.07.2007 11:40:24
woyteg
Dodano:
16.07.2007 06:29:26
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1