Zawieszanie kursora i kompa
Witam Was
Więc sprawa jest dosyć powaźna.
Chodzi o to, iz od jakiegoś juź czasu komputer przy uźywaniiu poszczególnych programów zawiesza się. Dokładniej kursor myszki i obraz zatrzymuje się w miejscu, nieruchomy i nie skutkuje ctrl alt del...trzeba uźyć twardego reseta.
Mam Windows XP professional i słyszałem, źe to oprogramowanie ma dosyć duźo luk (zawiesaz się np. przy wchiodzeniu do gg, tlenu, jakiejś gry online albo normalnej), bądź tak jak wcześniej czytałem moźe to być problem z zasilaczem, ramem...sam juź nie wiem.
Powiem, źe jest to bardzo denerwujące. Sformatowałem komputer, wirusów nie ma, komputer troszke się uspokoił ale i tak dalej zawiesza się. Dzisiaj przez godzine próbowałem wejśc do gry nie udało się. Jednak najdziwniejsze jest to źe jak juź wejde i nie zatnie się na początku to moge grać spokojnie.
Nie wiem juź o co chodzi. Ale prosze o pomoc.
Więc sprawa jest dosyć powaźna.
Chodzi o to, iz od jakiegoś juź czasu komputer przy uźywaniiu poszczególnych programów zawiesza się. Dokładniej kursor myszki i obraz zatrzymuje się w miejscu, nieruchomy i nie skutkuje ctrl alt del...trzeba uźyć twardego reseta.
Mam Windows XP professional i słyszałem, źe to oprogramowanie ma dosyć duźo luk (zawiesaz się np. przy wchiodzeniu do gg, tlenu, jakiejś gry online albo normalnej), bądź tak jak wcześniej czytałem moźe to być problem z zasilaczem, ramem...sam juź nie wiem.
Powiem, źe jest to bardzo denerwujące. Sformatowałem komputer, wirusów nie ma, komputer troszke się uspokoił ale i tak dalej zawiesza się. Dzisiaj przez godzine próbowałem wejśc do gry nie udało się. Jednak najdziwniejsze jest to źe jak juź wejde i nie zatnie się na początku to moge grać spokojnie.
Nie wiem juź o co chodzi. Ale prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 18
Więc niestety ale dalej zacina się gra podczas gdy do niej wchodze. :( Pomóźcie
A więc
Zmieniłem zgodnie z tym co mi sie pojawiało przy wejściu do kompa opcje: SDRAM CAS Latency na 2 (wczesniej bylo 4, ale nie wiem skad to sie wzielo) do tego przełączyłem AC97Audio i AC97Modem na DISABLED, zobacze jak będzie działać – z tym AC97 to chyba własnie wyłączyłęm zintegrowana karte dzwiekowa, bo dzwiek działa dobrze, a wczesniej rzeczywiscie byly dwie włączone, na razie dzieki, zobacze czy sie wiesza dalej czy nie.
Dzieki
Zmieniłem zgodnie z tym co mi sie pojawiało przy wejściu do kompa opcje: SDRAM CAS Latency na 2 (wczesniej bylo 4, ale nie wiem skad to sie wzielo) do tego przełączyłem AC97Audio i AC97Modem na DISABLED, zobacze jak będzie działać – z tym AC97 to chyba własnie wyłączyłęm zintegrowana karte dzwiekowa, bo dzwiek działa dobrze, a wczesniej rzeczywiscie byly dwie włączone, na razie dzieki, zobacze czy sie wiesza dalej czy nie.
Dzieki
Po prostu przestawia magistrale z 133 na 66.
A więc tak:
Wszedłem do biosu i wybrałem opcje:
Load optimized defeaults
komp sie uruchomił ponownie i w ładowaniu biosu wyskoczył mi taki komunikat:
Intel Pentium III 400 E Mhz (66Mhz6.0)
Suggested SDRAM Cas Latency "2"
Main Memory Clock 100 Mhz
na dole jeszcze napis, ze jest nieprawidłowy CPU i widocznie uległ zmianie
Wszedłem do biosu i zmieniłem ustawienia CPU na takie jak były to jest
Pentium III 800 E Mhz 133 Mhz x 6
I teraz znów działa mi komputer. Co się dzieje?? Dlaczego te niby optimized ustawienia nie pozwalają mi uruchomić kompa??:/
Wszedłem do biosu i wybrałem opcje:
Load optimized defeaults
komp sie uruchomił ponownie i w ładowaniu biosu wyskoczył mi taki komunikat:
Intel Pentium III 400 E Mhz (66Mhz6.0)
Suggested SDRAM Cas Latency "2"
Main Memory Clock 100 Mhz
na dole jeszcze napis, ze jest nieprawidłowy CPU i widocznie uległ zmianie
Wszedłem do biosu i zmieniłem ustawienia CPU na takie jak były to jest
Pentium III 800 E Mhz 133 Mhz x 6
I teraz znów działa mi komputer. Co się dzieje?? Dlaczego te niby optimized ustawienia nie pozwalają mi uruchomić kompa??:/
Wyciągnij sieciówkę i sprawdź.
Pierwsza sprawa to źe w biosie moźe nie być wyłączona zintegrowana dzwiękówka,z zewnętrzną kartą powoduje konflikt.
Sprawdzić to moźna w menagerze urządzen, jakie karty dzwiękowe są załączone.
Jeźeli nie wiesz jak ją wyłączyć w biosie ,moźna to zrobić właśnie w menagerze.
Ustawienia fabryczne biosu uzyskasz opcją Load Optymized Defaults lub podobnie.
Wszystko pisze w manualu płyty.
Pierwsza sprawa to źe w biosie moźe nie być wyłączona zintegrowana dzwiękówka,z zewnętrzną kartą powoduje konflikt.
Sprawdzić to moźna w menagerze urządzen, jakie karty dzwiękowe są załączone.
Jeźeli nie wiesz jak ją wyłączyć w biosie ,moźna to zrobić właśnie w menagerze.
Ustawienia fabryczne biosu uzyskasz opcją Load Optymized Defaults lub podobnie.
Wszystko pisze w manualu płyty.
Miałem zintegrowaną dzwiękówke, ale ją wyłączyłem (przynajmniej tak mi się wydaje) bo mam inną karte muzyczną Yamaha Native DS1. Jak mozna spowrotem włączyć karte muzyczną i gdzie to się sprawdza co jesst włączone, a co nie?? Wiem, źe jakoś w biosie ale nie wiem jak...
I jeszcze jedno, czy moźliwe jest źeby problemem był jakiś konflikt z kartą sieciową? Mam kartę Ethernet, a na początku te zwisy były tylko przy połączeniu z internetem, potem tak jakby się przerzuciło... ale nie było źadnych wirusów i koni, poza tym komp był juź od tego momentu dwa razy formatowany.
Z góry dzieki za pomoc
I jeszcze jedno, czy moźliwe jest źeby problemem był jakiś konflikt z kartą sieciową? Mam kartę Ethernet, a na początku te zwisy były tylko przy połączeniu z internetem, potem tak jakby się przerzuciło... ale nie było źadnych wirusów i koni, poza tym komp był juź od tego momentu dwa razy formatowany.
Z góry dzieki za pomoc
W normie.
Przetestuj ramy,one mogą być przyczyną tych zwisów.
Daj deflautowe ustawienia bios.
Na koniec mało prawdopodobne ale moźliwe opcje.
Te płyty miały małe problemy z zintegrowaną dzwiękówką.
Ściągnij najnowszy soft z strony Abita.
Druga sprawa ,kondensatory na płycie były ponoć awaryjne.
Przetestuj ramy,one mogą być przyczyną tych zwisów.
Daj deflautowe ustawienia bios.
Na koniec mało prawdopodobne ale moźliwe opcje.
Te płyty miały małe problemy z zintegrowaną dzwiękówką.
Ściągnij najnowszy soft z strony Abita.
Druga sprawa ,kondensatory na płycie były ponoć awaryjne.
wklejcie to w adresie w wyszukiwarce: szubert.100free.com/motherboard.jpg
sorry za te reklame wczesniej, ale okazalo sie ze nie moge hotlinkowac :/
Tutaj jest cała tabela z napięciem itp, tak mi się przynajmniej wydaje.
Looknijcie tu,
Sprawdź napięcia zasilania.
Temperatury:
Case 46 C, CPU 42 C , Sensor 3 0 C
to sie pokazuje w prawym dolnym rogu ekranu
Case 46 C, CPU 42 C , Sensor 3 0 C
to sie pokazuje w prawym dolnym rogu ekranu
Witam, jestem bratem szubiego i sprawdziłem pare informacji.
Płyta główna to: Abit SA6/SA6R (napis na płycie ze sterownikami – SX–1.43M)
Zainstalowałem program Motherboard Monitor 5, czy moglibyscie powiedziec które informacje z niego sa najwaźniejsze i co mam wam przekazać?? Czekam na odpowiedz i dzieki z góry
Płyta główna to: Abit SA6/SA6R (napis na płycie ze sterownikami – SX–1.43M)
Zainstalowałem program Motherboard Monitor 5, czy moglibyscie powiedziec które informacje z niego sa najwaźniejsze i co mam wam przekazać?? Czekam na odpowiedz i dzieki z góry
Stara karta nie ma z tym nic wspólnego,co najwyźej jak napisano sterowniki (ale bardzo wątpliwe).
Zainstaluj jakiś program testujący,Aida ,Sisoftware Sandra,Motherboard Monitor.
Sprawdź temperatury,i napięcia zasilania.
Sprzęt był podkrcany ?
"Mam Windows XP professional i słyszałem, źe to oprogramowanie ma dosyć duźo luk"
A który OS nie ma ?
Zainstaluj jakiś program testujący,Aida ,Sisoftware Sandra,Motherboard Monitor.
Sprawdź temperatury,i napięcia zasilania.
Sprzęt był podkrcany ?
"Mam Windows XP professional i słyszałem, źe to oprogramowanie ma dosyć duźo luk"
A który OS nie ma ?
Więc co do karty graficznej to być moźe prawda bo mam dość starą Ge force 2 MX 400. A jaką kartę graficzną byście polecili, wiece nie za drogą i dobrą.
Co do płyty to w takich dokłądnych sprawach to się nie interesuje, ale mój brat niedługo powinien wrócić i sprawdzi to... (przy okazji i tak dziękuje za odzew :))
Co do płyty to w takich dokłądnych sprawach to się nie interesuje, ale mój brat niedługo powinien wrócić i sprawdzi to... (przy okazji i tak dziękuje za odzew :))
jeśli masz płytę ecs k7vza z chipsetem kt133a to jest bardzo dla niej typowy objaw. Napisz cos więcej o konfiguracji sprzętowej.
pzdr.
pzdr.
Pobór mocy przez kartę graficzną i/lub sterowniki do niej wraz z przetaktowaniem jej parametrów – tak bym na początek obstawiał.