Zawieszanie kursora i kompa

Witam Was
Więc sprawa jest dosyć powaźna.
Chodzi o to, iz od jakiegoś juź czasu komputer przy uźywaniiu poszczególnych programów zawiesza się. Dokładniej kursor myszki i obraz zatrzymuje się w miejscu, nieruchomy i nie skutkuje ctrl alt del...trzeba uźyć twardego reseta.
Mam Windows XP professional i słyszałem, źe to oprogramowanie ma dosyć duźo luk (zawiesaz się np. przy wchiodzeniu do gg, tlenu, jakiejś gry online albo normalnej), bądź tak jak wcześniej czytałem moźe to być problem z zasilaczem, ramem...sam juź nie wiem.
Powiem, źe jest to bardzo denerwujące. Sformatowałem komputer, wirusów nie ma, komputer troszke się uspokoił ale i tak dalej zawiesza się. Dzisiaj przez godzine próbowałem wejśc do gry nie udało się. Jednak najdziwniejsze jest to źe jak juź wejde i nie zatnie się na początku to moge grać spokojnie.
Nie wiem juź o co chodzi. Ale prosze o pomoc.

Odpowiedzi: 20

Szubii:
nie rozumiem?? :|

Szubii pare postów wcześniej napisałeś jaką masz MOBO ( pł.główną ), udzieliłm Tobie odpowiedzi jaki procesor moźesz uźywać na tej MOBO.
Procesor o który pytasz nie będzie współpracował z pł.główną którą obecnie posiadasz.
Chęć zakupu tego CPU wiąźe się takźe ze zmianą MOBO.
Mam nadzieje źe teraz wiesz o co chodzi.
McScr@by
Dodano
24.08.2004 21:34:01
Szubii:

Owszem. :D

Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
24.08.2004 16:51:17
Anonymous
Dodano
24.08.2004 16:29:10
Szubii:
Witam, jestem bratem szubiego i sprawdziłem pare informacji.

Płyta główna to: Abit SA6/SA6R...

McScr@by:
Intel Pentium II/III,
Celeron 100/133MHz FSB,
Procesor do 1Ghz.
McScr@by
Dodano
24.08.2004 13:54:38
Intel Pentium 4 2.80 GHz BOX Northwood (FSB 800)–ten jest po 840 zyla......hehe tylko nie wiem co oznaczają te wszystkie oznaczenia i literki
Anonymous
Dodano
24.08.2004 11:02:17
Mozna sprobowac uziemnic obudowe tzn. podlaczyc do gniazdka z bolcem. W przypadku starej sieci zrobic mostek od przewodu zerowego (zazwyczaj kolor niebieski) do bolca w gniazdku, a w przypadku nowej odszukac przewod zielonozolty Nalezalo by tez uziemnic pozostaly sprzet sieciowy tzn. odszukac minus z zasilacza lub uziemnic uziemnic (jezeli metalowa) obudowe oraz inny sprzet jezeli jest podlaczony do komputera (monitor, wzmacnicz audio...)
Jezeli uziemnienie jest juz wykonane a nadal sa problemy nalezalo by sprobowac je odlaczyc (z tego co wiem SDI nie nalezalo uziemniac) Natomiast warto to zrobic przy modemie kablowym
karas
Dodano
23.08.2004 14:28:10
Witam,

mam ten sam problem (komputer po pewnym czasie przestaje reagowac), tylko ze wystepuje tylko wowczas gdy mam aktywne polaczenie sieciowe. Jesli je wylacze lub wyciagne kabel lana to wszystko jest ok. Ktos mi powiedzial ze moze to byc problem z roznica fazy w gniazdkach (zerowa pętla), kto inny znowy ze to co innego.
Mam neostrade 640, uzywam routera Planet Ade 4000 i kart sieciowych 3com etherlink xl 10/100.

Dodam jeszcze, ze problem wystepuje na wszystkich komputerach w sieci (na razie sa tylko 2, ale docelowo ma byc ok 5). Ja mam postawionego xpka a na drugim jest 98se.
Nie jest to na pewno zaden wirus, trojan itp. Przeinstalowywalem system i nic to nie dalo. Mam postawionego firewalla i antywira.

Moze ktos wie o co tu chodzi???

pozdrawiam
Lechu
mlechman
Dodano
23.08.2004 13:43:41
Intel Pentium II/III,
Celeron 100/133MHz FSB,
Procesor do 1Ghz.
McScr@by
Dodano
23.08.2004 13:39:40
Procesor :D.......niestety ale to procesor się spieprzył i będę musiał kupić nowy...jaki polecacie:P(do 800 zł)
Anonymous
Dodano
23.08.2004 10:20:08
zarzuć ostatnią znana dobra konfiguracje
Bobi
Dodano
21.08.2004 13:24:31
Kolejnym objawem jest to, źe przy wchodzeniu do kompa wyskakuje bym wybrał jakiś system
–awaryjny
–awaryjny z linia komend (czy cos podobnego)
–ostatnia dobra konfiguracja(cos w tym stylu)
– i normalny widnows
jak klikam w jakąś z tych moźliwości (windows normalny) to komp zaiwesza sie....tak kilka/naście razy aź dopiero po tych kilku/nastu razach komputer normalnie juz wchodzi do systemu.
Anonymous
Dodano
21.08.2004 12:20:47
Moj komputer | Wlasciwosci dysku | Narzedzie | Sprawdzanie bledow, Sprawdz | Zaznacz: "Automatycznie napraw bledy systemu plikow" oraz "Skanuj dysk i probuj odzyskac uszkodzone sektory" Po wcisnieciu "Rozpocznij" skanowanie odbedzie sie przy nastepnym uruchamianiu systemu.

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_25884.html

Pozdro :–)

P.S. Jak cos to pisz na gg
karas
Dodano
19.08.2004 21:41:27
Heh jestem troche zielony w tym temacie.....jakie błędy?? jak je sprawdzić?
Anonymous
Dodano
19.08.2004 20:55:24
A sprawdzales dysk pod katem blednych sktorow?
karas
Dodano
19.08.2004 12:07:47
Więc ja mam wszystkie partycje w systemie plików FAT 32
Anonymous
Dodano
19.08.2004 12:01:32
Tak system NTFS jest nowoczesniejszy, ale zarazem wymaga stabilnego hardweru. Na dysk z badami najlepszy FAT32. Pozatym jezeli system mam na dysku NTFS to nie moge rozpakowac duzych archiwow (rozpakowujac nawet na inny dysk) na FAT 32 wszystko jest OK
Juz testowalem to wielokrotnie i zawsze pomagalo przejscie na FAT32

P.S. W PartitionMagic 8.0 PowerQuest nie moge zmieni rozmiaru partycji NTFS zrobionej pod XP :(. Juz probowalem na roznych kompach (nawet LAP)
karas
Dodano
19.08.2004 01:14:01
Szubii:
Witam Was
Więc sprawa jest dosyć powaźna.
Chodzi o to, iz od jakiegoś juź czasu komputer przy uźywaniiu poszczególnych programów zawiesza się. Dokładniej kursor myszki i obraz zatrzymuje się w miejscu, nieruchomy i nie skutkuje ctrl alt del...trzeba uźyć twardego reseta.

A sterowniki do MoBo wgrałeś? Updaty i takie tam ?

Szubii:

Mam Windows XP professional i słyszałem, źe to oprogramowanie ma dosyć duźo luk (zawiesaz się np. przy wchiodzeniu do gg, tlenu, jakiejś gry online albo normalnej), bądź tak jak wcześniej czytałem moźe to być problem z zasilaczem, ramem...sam juź nie wiem.

Pierwsze słyszę o tych zawieszeniach (nic takiego nigdy nie miałem), ale tak zawsze jest źe łatwiej zwalić na system niź wnikliwiej przyjrzeć się własnemu sprzętowi,ale pisząc o zasilaczu i RAMie jesteś blisko

karas:
Wydaje mi sie, ze system plikow NTFS jest bardziej wrazliwy na bledne sektory......
Firma z Redmond moglaby opracowac jakis stabilniejszy system plikow a nie co chwila blad w sektorze FSInfo, zagubione klastry, mozliwosc stworzenia plikow ktorych pozniej nie mozna skopiowac ani skasowac (za dlugie nazwy, itd.)...

Hmm karas – jest dokładnie odwrotnie niź piszesz NTFS jest systemem plików nowocześniejszym, bardziej stabilnym itd niź FAT , a Twoje złe doświadczenia w tym względzie uwźam za jakiś przypadek nie związany IMO z systemem, .
Wystarczy IMO obluzowana taśma, wtyk zasilania, przerywające gniazdko 220V, słaby zasilacz, przepięcia w sieci, słabe chłódzenie itd, itd, by wspomniane symptomy wystąpiły.
Tak więc nie o system plików tu idzie IMHO
Seeker
Dodano
19.08.2004 00:59:36
Mialem identyczny problem i zmiana ustawien w systemie, BIOS'ie, przydzielanie innych nr przerwan IRQ, wylaczenie poszczegolnych urzadzen, zmienianie sterownikow, uaktualnianie systemu oraz instalowanie latek nie maja zadnego sensu. U mnie zawieszanie systemu zaczelo wystepowac po reinstalacji windowsa xp i sformatowaniu dysku na system NTFS. Na dysku pozniej pojawily sie BAD SEKTORY i proby jego wyleczenia nie przyniosly oczekiwanego efektu. Pomoglo dopiero skasowanie partycji i utworzenie pierwszej FAT 32 4GB i reszta na NTFS 33,3GB. Wydaje mi sie, ze system plikow NTFS jest bardziej wrazliwy na bledne sektory. Od przeinstalowania system moze chodzic 24/7 i moze byc uruchomiona dowolna (ograniczona pojemnoscia RAM i plikiem wymiany) liczba aplikacji w tym do sciagania plikow p2p. Poprzednio system potrafil sie wieszac nawet 3 razy na godzine :roll: A partycja NTFS jest mi potrzebna do przechowywania plikow > 4GB (obrazy DVD) Dysk i tak bede musial zmienic na jakis wolny od BAD sektorow i moze SATA.
Pozdrawiam wszystkich :)
P.S. Firma z Redmond moglaby opracowac jakis stabilniejszy system plikow :idea: a nie co chwila blad w sektorze FSInfo, zagubione klastry, mozliwosc stworzenia plikow ktorych pozniej nie mozna skopiowac ani skasowac (za dlugie nazwy, itd.)...
karas
Dodano
19.08.2004 00:41:22
Podczas wchodzenia do gier??
Skąd jakbyś mógł powiedzieć??
Anonymous
Dodano
18.08.2004 21:14:54
Ja pościągałem wszystkie uaktualnienia i teraz zawiesza się bardzo ale to bardzo rzadko...
bosscom
Dodano
18.08.2004 19:44:38
Anonymous
Dodano:
17.08.2004 14:48:01
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2