Zawieszający się laptop

Witam! Mój laptop zacina się głównie podczas korzystania z pakietu Office i przeglądarek. Objawia się to późniejszym pojawieniem tekstu w oknie przeglądarki i edytorze tekstu. Nie wiem co może być przyczyną zachowywał się tak prawie od nowości, ale szczerze mówiąc nie pamiętam. Chciałbym uniknąć reinstalacji systemu lub formatowania. Mogę dodać, że dysk jest zdefragmentowany nie ma błędów, nie ma wirusów, jest regularnie czyszczony ze zbędnych aplikacji, plików i wpisów w rejestrze. Mój system to Win XP SP3 (wszystko aktualne).

Odpowiedzi: 10

miałem cos podobnego i problemem okazały sie pamieć Ram w lapku ..a do tego reinstal i lapek sie jakos normalnie uruchamiał...
globuss2
Dodano
03.11.2009 22:42:29
miałem cos podobnego i problemem okazały sie pamieć Ram w lapku ..a do tego reinstal i lapek sie jakos normalnie uruchamiał... sorry za dubla
globuss2
Dodano
03.11.2009 22:41:16
  • XanTyp 04.11.2009 14:26:00

[quote=globuss2]a do tego reinstal[/quote]Reinstal... czego? kości RAM? Dubla już nie ma :]

Ehh niestety w autostarcie usunąłem wszelkie niepotrzebne programy, usługi i dalej to samo. Wyczyściłem wentylatorek i tą kratownicę odprowadzającą ciepło, niewiele tam tego było. Teraz nie wiem czy szukać przyczyny w sprzęcie fizycznie, czy może coś z softem jest nie tak. Pewnie zrobiłem wszystko co się da i jak już skończy mi się licencja na BitDefendera to go usunę i może to coś poprawi. Dziękuję za fatygę i pozdrawiam. :D
Security Boss xD
Dodano
03.11.2009 20:56:42
Tak na gorąco po pobieżnym przeglądzie tego co podałeś: ten system ma problem z podsystemem dyskowym (czyli nie koniecznie z samym dyskiem), a to jak sądzę ma dalszy katastroficzny wpływ na ładowanie usług i sterowników. To również może wyjaśniać dlaczego przy włączonym BD system wymięka. Byłoby łatwiej gdyby nie trzeba było zgadywać co to za sprzęt - ale sobie powróżę: to jest tani i/lub stary model HP lub Compaq, oparty na procesorze AMD - lub co gorsza - dawno nie czyszczonym Intelu (Pentium M bądź Celeron M). (?)
Veers
Dodano
30.10.2009 00:33:01
  • Security Boss xD 30.10.2009 20:43:32

[quote=Veers] Byłoby łatwiej gdyby nie trzeba było zgadywać co to za sprzęt - ale sobie powróżę: to jest tani i/lub stary model HP lub Compaq, oparty na procesorze AMD - lub co gorsza - dawno nie czyszczonym Intelu (Pentium M bądź Celeron M). (?)[/quote] No czuję się urażony :D EDIT: A cóż to podsystem dyskowy? Wiem google, ale proszę o streszczenie i "przystępny" język. Rzeczywiście powinienem podać jeszcze co to za laptop (proszę najwyższą radę o przebaczenie) jest to ni HaPy ni Kompak acz ASUS i nie posiada AMD (które lubię i szanuję bardziej niż Intele, choć Intele są lepsze jako proc. główne, ale gorsze w kartach graf. :D). Racja komputer od ŚRODKA nigdy nie był czyszczony, ale cóż oprócz czyszczenia wnikliwego i niezwykle delikatnego powinienem zrobić? P.S. Przepraszam za te biblijne zwroty, lecz mam dziś niezwykle udany dzień. Pozdrawiam

• XanTyp 31.10.2009 06:46:37

[quote=Security Boss xD](...) ale cóż oprócz czyszczenia wnikliwego i niezwykle delikatnego powinienem zrobić?[/quote]Jak wspomniałem - zacznij od systematycznego wyłączania aplikacji, które uruchamiają się w tle - razem z systemem. CodeStuff Starter pozwala na wygodne zarządzaniem całym autostartem, włącznie z trwałym usuwaniem aplikacji czy usług. Tyle na początek. A odkurzenie tez mu nie zawadzi. Przy okazji może okazać się, że np. wiatrak na procku ma już dosyć i potrzebna mu już emerytura...

Przepraszam za długą nieobecność. Już dodałem podgląd zdarzeń. [url=http://wklejto.pl/45696]SYSTEM[/url] i [url=http://wklejto.pl/45697]APLIKACJE[/url]
Security Boss xD
Dodano
29.10.2009 21:00:32
Testowałem z tymi aplikacjami i wyszło, że jak BitDefender jest wyłączony to w MS Office tekst się wpisuje od razu. Trochę gorzej jest z przeglądarką (FireFox), bo przykładowo klikam na jakiś odnośnik i muszę czekać kilka, czasem kilkanaście sekund aż się odetnie i wczyta strona. Podgląd zdarzeń dodam jutro.
Security Boss xD
Dodano
24.10.2009 00:20:27
Z takimi opóźnieniami systemu, to bym się nie zastanawiał nad powodem, tylko zaczął od systematycznego usuwania po sztuce z autostartu i kolejnego resetowania kompa z Comodem na pierwszym miejscu. Jeśli boisz się o przypływ wirusków, odłącz na ten okres sieć i zacznij go przeglądać. Podgląd zdarzeń też mógłby rzucić jakieś światło na te problemy.
XanTyp
Dodano
22.10.2009 23:21:31
@ XanTyp Myślę, że nic nie da przeinstalowanie, ponieważ czasem jest tak, że komputer po uruchomieniu i automatycznym zalogowaniu nie reaguje. Nie ma paska zadań, pulpitu i trzeba czekać niekiedy nawet 10 minut! Jeśli chodzi o usługę aktualizacji nawet gdy komp jest wyłączony to wyłączenie tej funkcji i tak nic nie daje. @Veers BitDefender IS I tak myślę czy Comodo (które uwielbiam i korzystam z niego na kompie starym, a co za tym idzie o słabej konfiguracji sprzętowej to w ogóle nie zacina, jest tak jakby go nie było, no poza aktualizacjami wirusów :D) nie zacinałoby tego laptopa. Jeśli nie to znaczy że aktualnie używany AV mi przycina procesor. P.S. Dziękuję za odpowiedź, na innym forum długo czekałem i nic się nie dowiedziałem :)
Security Boss xD
Dodano
22.10.2009 21:03:15
A jaki kolega Security Boss xD posiada program antyvirusowy ?
Veers
Dodano
22.10.2009 00:33:04
Zatem może zamiast tej skrajności, której chcesz uniknąć... przeinstaluj tylko w/w programy?
XanTyp
Dodano
21.10.2009 23:42:16
Security Boss xD
Dodano:
21.10.2009 23:24:45
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1