Zawiesza się Windows XP zawsze

Witam i proszę o pomoc. Kupiłem nie dawno komputer Intel Celeron 1,8Ghz, 256MB, GeForce MX 400 64MB DDR TV, komputer posiadał system Linux, jako źe nie mam zielonego pojęcia o linuxie zainstalowałem, win XP profesional, najpierw nie umiał znaleźć karty graficznej dodałem mu sterowniki z CD dołączonogo do sprzętu komputer zaczął się wieszać, formatowałem i instalowałem system kilka razy i to samo. Ostatnio kupiłem WIN XP Home z dodatkiem Servis pack 1, (tu juź były sterowniki do karty)dokonałem aktywacji i dalej to samo wiesza się tak źe nic nie moźna zrobić tylko reset, i tak co około 5min. zainstalowałem Service pack 2 i dalej to samo. Przeskanowałem Kaspeskym, potem ad aware, nic nie pomaga zainstalowałem do karty detonatory i nic. Prosze bardzo o pomoc.

Odpowiedzi: 15

Witam, od soboty się nie zawiesza, zainstalowałem sterowniki płyty głównej Intela i jest o.k. dzięki za poświęcenie czasu i dobre sugestie pozdrawiam.
Yareq
Dodano
13.12.2004 09:21:34
Na linuksie nigdy nie pracowałem i nie mam o nim pojęcia :lol: . Podam jeszcze jeden objaw: Jeśli jakimś cudem sie nie zawiesi to przy zamykaniu systemu albo się długo zamyka albo wcale kiedyś zamykałem system i poszłem spać do rana sie nie zamknął.
Yareq
Dodano
10.12.2004 14:44:37
Ja bym na twoim miejscu zostawił sobie linuxa wydzielił z jego partycje i postawił na niej windowsa skoro koniecznie chcesz zamienić siekierke na kijek :).Popracował troche w linuxu zeby zobaczyć czy zacznie sie wieszać i przetestował go naźedziami diagnostycznymi dostepnymi w kaźdej jego dystrybucji, co dałoby rozeznanie co sie dzieje.Linux jest bardzo wraźliwy jeśli chodzi o awaryjność sprzetu wiec wszelkie nieprawidłowości wyszłyby szybko i dało obraz w logach systemowych.
Potem porobił na windzie źeby zobaczyć czy znowu sie zawiesza.
Jeśli nie czujesz sie na siłach ,oddaj kompa do sklepu pewnie jest na gwarancji i niech go przetestują i ustalą przyczyny.
zbor
Dodano
10.12.2004 12:37:43
Dzięki spróbuje wykonać te czynności co mi podaliście i odpisze.
Yareq
Dodano
10.12.2004 12:13:49
Po – pomijając te do obsługi np. S–ATA, które podaje isę w trakcie instalacji, ale w Twoim wypadku z opisu wynika, źe to nie o nie chodzi.
Rebe
Dodano
10.12.2004 12:08:15
Po – pomijając te do obsługi np. S–ATA, które podaje isę w trakcie instalacji, ale w Twoim wypadku z opisu wynika, źe to nie o nie chodzi.
Rebe
Dodano
10.12.2004 12:08:15
Rzadnych sterownikiów do płyty nie instalowałem, jakieś tam mam bo dostałem 3 płytki do tego kompa, sory ale jestem laikiem to pytanie moźe się wydać banalne ale kiedy się instaluje te sterowniki przed zainstalowaniem windowsa czy po :?: :oops:
Yareq
Dodano
10.12.2004 12:05:48
Jeźeli o pamięc chodzi to nim dobrałem odpowiednie wymieniałe coś 4 razy.
I jeszcze jedno – nie instaluj w98, bo on nawet przy pamieci uznawanej za niesprawną przez XP moze działac, a problem się objawi dopiero po jakimś czasie i będzie, źe to systme jest niestabilny.
Rebe
Dodano
10.12.2004 12:03:32
Dzięki sprubuje, teraz to pisze z pracy, po południu bedę próbował i dam znać. Na gwarancji jest ale czy w dwóch komputerach by była ta sama usterka :?: Jeszcze raz dziękuje i odpowiem po południu, (jeźeli się uruchomi).
Yareq
Dodano
10.12.2004 12:01:08
Rebe:
Seeker – i co papugujesz ? :mrgreen:

PS.
W dodatku wybiórczo :wink:

Całościowo bym sie nie odwaźył przecie :wink: :P
Seeker
Dodano
10.12.2004 12:00:50
Seeker – i co papugujesz ? :mrgreen:

PS.
W dodatku wybiórczo :wink:
Rebe
Dodano
10.12.2004 11:57:39
@Yareq
A sterowniki do płyty gł. zainstalowałeś? – bo jakoś o tym nie wspominasz
Nawet przy instalacji systemu sie wiesza.
w większości wypadków jest to wina pamięci – tak to wygląda jakby XP juz na wstepie mówił "oj będą kłopoty".
Jesli masz mozliwość pozyczyc od kogoś (nie od siostry) pamięć z komputera z działającym bez problemu XP to zrób tak.
Moźesz jeszcze przetestować swoją pamięć programami Memtest lub GoldMemory by wykluczyc lub potwierdzić to co piszę.
Jesli komp na gwarancji to nie masz się co zastanawiać tylko problem zgłosić w miejscu zakupu
Seeker
Dodano
10.12.2004 11:56:27
Jeźeli wiesza się juź przy instalacji to moze to być sprawa zasilacza – odpnij wszyskto co zbedne – zostaw CD, grafikę i jeden dysk i zobacz czy pójdzie .
Jeźeli nie to uźyj jakiego memtest–a czy glodmemory do sprawdzenia pamieci.
Do teog warto byś przetesował dyski – programy są na stronach producentów.
Zakładam przy tym, źe zworki master/slave sa poustawiana prawidłowo tak dla dysków, jak i urźadzeń ATAPI.
Rebe
Dodano
10.12.2004 11:55:10
Aha na sterownikach z Windowsa tak samo się wiesza, co do sprzętu to jakie jeszcze urządzenia: dysk samsung 40GB 7200rpm–był w kompie, dołoźyłem mu jeszcze jeden identyczny takźe mam 2 po 40GB, CD–RW 52x dołoźyłem mu DVD RW i to chyba wszystko. Prosze bardzo o pomoc bo przy dwóch nowych komputerach strasznie mnie to denerwuje, nie próbowałem jeszcze z win 98 ale nie wiem czy to coś da?
Yareq
Dodano
10.12.2004 11:52:24
Nawet przy instalacji systemu sie wiesza. A później jak go zresetuje to czasem po ponownym uruchomieniu jest tylko czrny ekran i musze jeszcze raz zrobić reset, a czasem pojawia się ta plansza "uruchom w trybie awaryjnym" albo "w normalnym". Co ciekawe kupiłem dwa takie same te komputery bo jeden dla siostry i u niej jest to samo.
Yareq
Dodano
10.12.2004 11:42:27
Yareq
Dodano:
10.12.2004 10:47:19
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1