Zawiasy, dziwne zachowanie BIOS–u, nic tylko RESET
Od dłuźszego czasu mam problem z kompem. A mianowicie po jakims czasie (ok. 3–5 minut) od uruchomienia systemu nie moge włączyc źadnego programu POPROSTU ZAWIAS.
Jak chce uruchomic przegladarke internetowa lub inny program to przez moment chodzi przy strzalce klepsydra ale program sie nie uruchamia.
Jak daje na moj komputer to wlacza sie okienko – ale zamiast dysków pojawia się latarka i szuka w nieskończoność... wówczas nie moge tez wlaczyc konsoli za pomoca ctr + alt + del..
nie da sie wylaczyc kompa w normalny sposob – tylko restart dziala. Czasem jest tak źe jak juź go poresetuje z ok. 50 razy zaczyna chodzić "normalnie" (tak jak teraz ;/)
ciekawą rzeczą jest równieź fakt źe wyłączają mi sie urządzenia audio i nie mam dźwięku... (wymontowałem karte dźwiękową i uźywałem przez jakis czas zintegrowanej ale nic nie pomogło)
Czasami takźe włączam kompa i zanim jeszcze załaduje sie sysytem mam dwie opcje do wybory F1 i F2... z obydwuch opcji wchodzi mi do BIOS–a.. nie wspomne juz o haśle na BIOS–a ktore nie wiem skad sie wzielo ale nacisniecie klawisza ENTER wszystko załatwia... potem wychodze z BIOSA nie zapisujac źadnych nowych ustawien i komp sie włącza normalnie po czym jak zwykle siada po 5 minutach
Aha i BIOS nie reaguje na odłączenie zintegrowanej sieciówki... po załadowaniu systemu zawsze ją wykrywa w menadźerze a czasami szuka do niej sterowników...
Skanowałem czym sie dało... próbowałem konsoli, defragmentacjii ale nadal nic :( ...na innym twardym dysku sprawa wygląda tak samo... format nawet nie pomógł...
Poniźej przedstawiam napięcia z EVERESTA
––––––––––––––––
Płyta główna 35 C (95 F)
Procesor 31 C (88 F)
WDC WD800BB–00JHC0 40 C (104 F)
Napięcie rdzenia procesora 1.42 V
+3.3 V 3.41 V
+5 V 5.11 V
+12 V 11.73 V
–12 V 2.61 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 5.09 V
VBAT baterii CMOS 0.02 V
Debug Info F FF D8 FF
Debug Info T 35 31 255
Debug Info V 59 00 D5 BE C1 D5 FF (01)
––––––––––––––––
Oto napięcia w BIOS–ie i temperatury.
CPU – 35,5 *C
MB – 35 *C
vcore voltage 1.448 V
3.3V Voltage 3,488 V
5V voltage 5.107 V
12V Voltage 12.288V
Czy ktoś moźe wie o co tutaj moźe chodzić ??
Jak chce uruchomic przegladarke internetowa lub inny program to przez moment chodzi przy strzalce klepsydra ale program sie nie uruchamia.
Jak daje na moj komputer to wlacza sie okienko – ale zamiast dysków pojawia się latarka i szuka w nieskończoność... wówczas nie moge tez wlaczyc konsoli za pomoca ctr + alt + del..
nie da sie wylaczyc kompa w normalny sposob – tylko restart dziala. Czasem jest tak źe jak juź go poresetuje z ok. 50 razy zaczyna chodzić "normalnie" (tak jak teraz ;/)
ciekawą rzeczą jest równieź fakt źe wyłączają mi sie urządzenia audio i nie mam dźwięku... (wymontowałem karte dźwiękową i uźywałem przez jakis czas zintegrowanej ale nic nie pomogło)
Czasami takźe włączam kompa i zanim jeszcze załaduje sie sysytem mam dwie opcje do wybory F1 i F2... z obydwuch opcji wchodzi mi do BIOS–a.. nie wspomne juz o haśle na BIOS–a ktore nie wiem skad sie wzielo ale nacisniecie klawisza ENTER wszystko załatwia... potem wychodze z BIOSA nie zapisujac źadnych nowych ustawien i komp sie włącza normalnie po czym jak zwykle siada po 5 minutach
Aha i BIOS nie reaguje na odłączenie zintegrowanej sieciówki... po załadowaniu systemu zawsze ją wykrywa w menadźerze a czasami szuka do niej sterowników...
Skanowałem czym sie dało... próbowałem konsoli, defragmentacjii ale nadal nic :( ...na innym twardym dysku sprawa wygląda tak samo... format nawet nie pomógł...
Poniźej przedstawiam napięcia z EVERESTA
––––––––––––––––
Płyta główna 35 C (95 F)
Procesor 31 C (88 F)
+3.3 V 3.41 V
+5 V 5.11 V
+12 V 11.73 V
–12 V 2.61 V
VBAT baterii CMOS 0.02 V
Debug Info F FF D8 FF
Debug Info T 35 31 255
Debug Info V 59 00 D5 BE C1 D5 FF (01)
––––––––––––––––
Oto napięcia w BIOS–ie i temperatury.
CPU – 35,5 *C
MB – 35 *C
vcore voltage 1.448 V
3.3V Voltage 3,488 V
5V voltage 5.107 V
12V Voltage 12.288V
Czy ktoś moźe wie o co tutaj moźe chodzić ??
Odpowiedzi: 20
ok. przedewszystkim zamontuj SPRAWNY zasilacz o mocy 400W. jesli nie chcesz wpuszczac sie w koszty moze byc modecom 400W (110pln cos takiego), chodzi w wielu kompach moich klientow i jeszcze nie bylo z nim problemu. jak juz go wsadzisz odlacz wszystkie napedy i dyski, oprocz hdd z ktorego odpalasz system, takze modemy, dodatkowe karty sieciowe, drukarki, skanery i inne pierdoły. zostaje sam dysk. odpal kompa i zobacz jak chodzi. dodatkowo wylacz antywirusy i opoorgramowanie ktore chodzi w tle. jesli system pracuje stabilnie zrob upgrade biosu i po kolei podlaczaj urzadzenia do czasu ponownego wystapienia zawiechy. wtedy juz wiesz co powoduje zamieszanie.
w przypadku kiedy odlaczenie urzadzen nic nie daje i komp dalej sie wiesza zaczal bym szukac problemu w oprogramowaniu i samym xp. najprostsza metoda to zrobienie obrazu systemu i format c + reinstalka. jesli system chodzi stabilnie wiesz ze zawinil windows i masz problem z glowy – mozesz przywrocic stary system obrazu i zaczac szukac bledu lub zostajesz z nowym. jesli nowy xp chodzi niestabilnie masz jedno wyjscie – po kolei sprawdzac kazdy komponent kompa podmieniajac go na inny. nie sugeruj sie tez tym ze np w primie chodzil 3h i bylo git. moj klient mial kiedys podobna sytuacje do Twojej – zaczal mu sie wieszac komp. pomogla wymiana kosci ram, po wsadzeniu swiezej smigal prawidlowo. na starej to pod koniec nie chcial sie nawet uruchamiac. wsadzilem ja do siebie i wyobrazcie sobie ze chodzila idealnie, wygrzalem ja we wszystkich mozliwych memtestach i nic – twarda jak skala. pracowala jeszcze rok, potem za bardzo dalem do pieca i poszla z dymem ;)
ok to chyba tyle, jesli jest chaotycznie to wybaczcie, siedze struty jakimis lekarstwami i myslenie ciezko przychodzi. beco daj znac jak poszlo
w przypadku kiedy odlaczenie urzadzen nic nie daje i komp dalej sie wiesza zaczal bym szukac problemu w oprogramowaniu i samym xp. najprostsza metoda to zrobienie obrazu systemu i format c + reinstalka. jesli system chodzi stabilnie wiesz ze zawinil windows i masz problem z glowy – mozesz przywrocic stary system obrazu i zaczac szukac bledu lub zostajesz z nowym. jesli nowy xp chodzi niestabilnie masz jedno wyjscie – po kolei sprawdzac kazdy komponent kompa podmieniajac go na inny. nie sugeruj sie tez tym ze np w primie chodzil 3h i bylo git. moj klient mial kiedys podobna sytuacje do Twojej – zaczal mu sie wieszac komp. pomogla wymiana kosci ram, po wsadzeniu swiezej smigal prawidlowo. na starej to pod koniec nie chcial sie nawet uruchamiac. wsadzilem ja do siebie i wyobrazcie sobie ze chodzila idealnie, wygrzalem ja we wszystkich mozliwych memtestach i nic – twarda jak skala. pracowala jeszcze rok, potem za bardzo dalem do pieca i poszla z dymem ;)
ok to chyba tyle, jesli jest chaotycznie to wybaczcie, siedze struty jakimis lekarstwami i myslenie ciezko przychodzi. beco daj znac jak poszlo
najnowsze wieści... sprawdzałem zasilacz ma spalone kondensatorki (conajmiej dwa, reszty nie widać a niestety nie moge go rozkręcic bo jest na gwarancji i ma plomby)... zmienilem jeszcze raz zasilacz na ten zastępczy zresetowałem BIOS–a i komp chodził wysmienicie i dosc długo po czym znowu zwis. Ale chciałbym tu zaznaczyć ze moj zastepczy zasilacz ma 300 W a tamten miał 350 W to moze dlatego sie zwiesił. Teraz ciągle pracuje na zastepczym zasilaczu..a EVEREST dalej wykazuje co wykazywał.. Wylaczylem sieciowke w biosie i teraz juz jej nie wywala za kazdym razem.. podobnie jest z dzwiekim.. przy 350 W zasilaczu komp "gubił" urządzania audio i nie miałem dziwieku.. teraz mam.. wiec zasilacz napewno do wymiany.. ale dlaczego zwisyy są dalej.. czyzby za słaby zastępczy zasilacz ??
Po pierwsze trzeba było zresetować bios.A gdy dalej by fiksował to skorzystać z rady akubata
witam wszystkich, na forum wypowiadam sie po raz pierwszy i od razu przechodze do rzeczy.
primo: nie sugeruj sie blednymi wskazaniami napiec w everescie, na niektorych asusach ten typ tak ma i nic na to nie poradzisz. u mnie jest to samo
secundo: czy komputer odpala w trybie awaryjnym? jesli tak czy pracuje stabilnie czy tez sie wywala?
tertio: piszesz ze skanowales system wszyztskim czym sie dalo. napisz dokladnie czym. antywirem? jakims spybotem? jakie byly wyniki?
objawy o ktorych piszesz wskazuja na problem z biosem (haslo–widmo, brak mozliwosci odlaczenia sieciowki), proponuje wgrac go od nowa. na stronie asusa znajdziesz wszystkie informacje na temat flashowania biosu
jeszcze jedno. jesli komputer startuje w trybie awaryjnym proponuje odpalic msconfig i wyrezac stamntad wszystkie nadmiarowe sterowniki (audio, nvidia, jakies antywiry czy inne) oraz uslugi. jest niewielka szansa ze cos pomoze.
informuj nas na biezaco jak przebiega walka z xp. powodzenia i pozdrowienia. adam
primo: nie sugeruj sie blednymi wskazaniami napiec w everescie, na niektorych asusach ten typ tak ma i nic na to nie poradzisz. u mnie jest to samo
secundo: czy komputer odpala w trybie awaryjnym? jesli tak czy pracuje stabilnie czy tez sie wywala?
tertio: piszesz ze skanowales system wszyztskim czym sie dalo. napisz dokladnie czym. antywirem? jakims spybotem? jakie byly wyniki?
objawy o ktorych piszesz wskazuja na problem z biosem (haslo–widmo, brak mozliwosci odlaczenia sieciowki), proponuje wgrac go od nowa. na stronie asusa znajdziesz wszystkie informacje na temat flashowania biosu
jeszcze jedno. jesli komputer startuje w trybie awaryjnym proponuje odpalic msconfig i wyrezac stamntad wszystkie nadmiarowe sterowniki (audio, nvidia, jakies antywiry czy inne) oraz uslugi. jest niewielka szansa ze cos pomoze.
informuj nas na biezaco jak przebiega walka z xp. powodzenia i pozdrowienia. adam
Przemysław Zawadzki:ok to podaj teraz napiecia :(
napiecia były takie jak na starym zasilaczu
ok to podaj teraz napiecia :(
zmienilem zasilacz... i dalej to samo... ale po zmianie zasilacza nie zmienialem nic w BIOS–ie... moze powinienem go zresetować... jesli zasilacz jest wporządku, kondensatorki na płycie głównej takźe to co moźe być walnięte według was ??
Przemysław Zawadzki:do twoje konfiguracji ten wystarczy http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=11083 jest nie drogi i zarazem dobrej jakosci. Oczywiscie zalezy tez ile chcesz pieniedzy wydac bo jezeli tak do 100 zlotych to ten bedzie dobrym wyborem ale jezeli chcesz na ten cel troche wiecej przeznczyc to napisz ile i zobaczymy co i jak :D
no ja mam własnie ten zasilacz––––> http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=88687896 ...i pytam czy to on jest przyczyna moich zwiech czy moze jeszcze co innego bo kondensatory są wporządku....
do twoje konfiguracji ten wystarczy http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=11083 jest nie drogi i zarazem dobrej jakosci. Oczywiscie zalezy tez ile chcesz pieniedzy wydac bo jezeli tak do 100 zlotych to ten bedzie dobrym wyborem ale jezeli chcesz na ten cel troche wiecej przeznczyc to napisz ile i zobaczymy co i jak :D
kondensatory są wporzo... więc chyba pozostaje zasilacz ( http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=88687896 )... co o tym sądzicie??
beco:SDM:sprawdz kondesatory na płycie głównej :)
dobra posprawdzam kondensatory na tej płycie ale zanim to zrobie to powiedzcie mi po czym poznać źe któryś z nich jest "walnięty" ??
Tak bez wylutowania, to tylko tzw. wzrokiem własnym.
Kondensator– patrząć z góry ma takie nacięcie w kształcie X – jeśli powierzchnia wydaje sie być płaska wszystko jest ok, ale jeśli to wygląda tak jakby coś od środka w tym kondensatorze pchało do góry i ta powierznia jest wypukła , a to nacięcie tak jakby się rozwarstwiało, kondensator jest do wymiany. Tak samo jeśli wygląda jak beczułka, jest delikatnie wyźszy od innych – tej samej pojemności, to równieź kwalifikuje się do wymiany. Najgorsza postać to wylany kondensator , widoczna zaschnięta zawartość na nim lub na pł. gł. Jeśli kondenastory źle filtrują napięcia , to IMO nawet najlepszy zasilacz w rezultacie pomiarów wykaźe źe napięcia albo się wahają, albo normy nie trzymają.
moim zdaniem z tym napięciem to bujda (czytaj: przekłamanie) – po prostu everest nie dogaduje się z tą płytą. IMO gdyby faktycznie było takie napięcie to komputer w ogóle by się nie uruchomił. Co do kondensatorów
to jeśli ich górna powierzchnia nie jest całkowicie płaska to moźesz być pewny źe są uszkodzone.
Pzdr
to jeśli ich górna powierzchnia nie jest całkowicie płaska to moźesz być pewny źe są uszkodzone.
Pzdr
SDM:sprawdz kondesatory na płycie głównej :)
dobra posprawdzam kondensatory na tej płycie ale zanim to zrobie to powiedzcie mi po czym poznać źe któryś z nich jest "walnięty" ??
...na googlach znalazlem ciekawe zdjecie z EVERESTA dotyczace mojej płyty głównej (Asus K8V–X) – http://img.photobucket.com/albums/v229/dbdexter/Others/Everest.jpg – czyźby te płyty główne miały taką wade wrodzoną ?? bo u mnie jest to samo z napieciem –12V...
a jeszcze jeźeli chodzi o podgląd zdarzeń to troche tam jest tych błędów i ostrzeźeń.. ale co mam z nimi zrobic ?? wyczyścic wszystkie zdarzenia ??
tymaczasem napiecie w EVEREŚCIE –12V ... 0,97V
oooo a taki mam zasilacz http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=88687896
tymaczasem napiecie w EVEREŚCIE –12V ... 0,97V
oooo a taki mam zasilacz http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=88687896
oto mój zasilacz...
mam nadzieje ze go dobrze opisze.. przepisze to co pisze na naklejce z boku...
Intel Pentium 4 support
AMD Athlon Support
potem jest mniej wiecej taka tabelka
...a jeśli bedzie to wina płyty głównej to zaniose kompa do serwisu bo nie znam sie kompletnie na elektronice... i nie chce jeszcze bardziej tego uszkodzic.
mam nadzieje ze go dobrze opisze.. przepisze to co pisze na naklejce z boku...
Intel Pentium 4 support
AMD Athlon Support
potem jest mniej wiecej taka tabelka
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
| AC INPUT:230VAC 10A 50 – 60 Hz |
|––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
| DC | +3.3V | +5V | +12V | –5V | –12V | +5VSB |
| OUTPUT |––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
| MAX | 14A | 28A | 18A |0.5A | 0.8A | 2A |
| |–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––|
| | 350w
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
...a jeśli bedzie to wina płyty głównej to zaniose kompa do serwisu bo nie znam sie kompletnie na elektronice... i nie chce jeszcze bardziej tego uszkodzic.
SDM:sprawdz kondesatory na płycie głównej :)
@beco skup się na tych kondensatorach.
Objaw dziwnego zachowania BIOSu, wieszania się nawet, to na 99% problem nieprawidłowych napięć na płycie głównej spowodowany utratą pojemności kondensatorów i ich upływnością .
Jeśli zasilacz jest ok to zostaje właściwie tylko to, co SDM napisał.
taknie moze byc wymien zasilacz twoj jest padiety napieci na –12V moze byc min. cos okolo 11.2 V a max. 12.8 V twoj zasilacz jest uszkodzony poniewaz nie doprowdza odpowiedniego napiecia ja bym raczej wylaczyl ten komputer i wlaczyl dopiero kiedy bedzie nowa zasilkabeco:teraz np. napięcie z everesta –12 V wynosi 1,05... 0,9...
p.s. napisz jaki masz zasilacz tylko nie mow ze to codegen???
Oto link do napiec jakie powinny byc i ich wachania i granice
http://img318.imageshack.us/img318/2001/napiecia4kf.gif
teraz np. napięcie z everesta –12 V wynosi 1,05... 0,9... jak wywwołać podgląd zdarzeń i co dokładniej w nim zobaczyc ??
sprawdz kondesatory na płycie głównej :)
jezeli sie nie pomyliles i napiecie –12 v wynosi 2.61 to masz prawdpodobnie odpowiedz ale prosze sprawdz everestem jeszcze raz te napieciabeco:Poniźej przedstawiam napięcia z EVERESTA
––––––––––––––––
Płyta główna 35 C (95 F)
Procesor 31 C (88 F)
+3.3 V 3.41 V
+5 V 5.11 V
+12 V 11.73 V
–12 V 2.61 V
VBAT baterii CMOS 0.02 V
Debug Info F FF D8 FF