Zatrzymywanie podczas startu.

Witam,

Moj staruszek komputer powoli zaczyna odmawiac posluszenstwa. Wczoraj po restarcie zatrzymal sie tuz przed testem pamieci. Pojawila sie informacja o grafice, biosie, procesorze, nastepnie "Press DEL to enter setup, ESC..." i tu wszystko sie zatryzymalo. Wciskanie DEL nie przynosi porzadanego efektu.
Sprawdzilem juz pamieci i wyglada na to, ze one nie sa powodem tego problemu, chyba ze obie kosci zepsuly sie w tym samym momencie.

Po kilkunastu resetach komputer rusza. Kolejny restart, kolejne zatrzymanie i ponownie po kilku restartach rusza.

Dodam, ze moj dziadek sluzy za serwer w zwiazku z czym pracuje 24/7 i zadko zdaza mi sie go restartowac.

Pytanie do specow od hardware'u, co jest tego przyczyna? Ktory element bede musial niebawem jak mniemam wymienic?

Dziekuje i pozdawiam,

Odpowiedzi: 5

Sprawdź baterię miernikiem cyfrowym ma mieć powyźej 3V lub wymień na nową.

Zresetuj bios zworką lub baterią i ustaw na nowo i zapisz Save.
JNJN
Dodano
29.12.2005 11:33:58
Odkurzony i podociskany juz zostal :–) Sprawdze dzisiaj napiecia. Dziekuje jeszcze raz.
woyteg
Dodano
28.12.2005 21:18:33
Z zasilaczem to wszystko zalezy ile prądu jest w stanie oddać dla poszczególnych napięć i czy te napięcia normę ATX trzymają . Napięcia równieź Everest podaje wspomniany wyźej.
Jeszcze do głowy mi przyszło, źe jeśli to komputer w ciągłej pracy , moźe warto go odkurzyć w środku powyciągac kabelki , poczyścić sloty, podociskać taśmy , kable – to równiez przyczyną być moźe problemu , który opisałeś.
Seeker
Dodano
28.12.2005 21:17:01
Dzieki za podpowiedz.
Kondensatory nie omieszkam sprawdzic jak tylko wroce do domu. Co do zasilacza, tez mialem podejrzenia, tymbardziej ze chyba jest troche za maly. 300 Wattow a zasila: DVD, CD ROM, 2 x HDD, Procersor AMD Athlon 1900+, pamiec 1 giga PC2700 na dwoch kosciach, grafika "cos tam" 64MB, na USB TABLET, na pci kartya sieciowa bezprzewodowa do podplaczenia laptoka do internetu. Nie wiem, nie znam sie czy to wszystko ma znaczenie.
woyteg
Dodano
28.12.2005 21:05:54
Przyjrzałbym się kondensatorom na pł. gł. jesli choć parę jest lekko wybrzuszonych/ spęczniałych to IMO do wymiany wszystkie, lub wymiana płyty gł. – niedawno w jednej płycie 21 sztuk wymieniałem . Trochę roboty z tym jest bo i oczy juź nie takie i ręka nie tak pewna , ale przy odrobinie skupienia się w sobie, jakoś to wyszło .
Drugim podejrzanym zasilacz być moźe.
Seeker
Dodano
28.12.2005 21:02:05
woyteg
Dodano:
28.12.2005 20:31:14
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1