Zatrzymywanie obrazu w grach

Witam Wszystkich.

Moj temat dotyczy dosc osobliwego problemu. Otoz podczas grania czasem 5 minut czasem pol godziny roznie... zawiesza sie komputer, obraz staje i nic poza nacisnieciem przyscisku reset nie pomaga.

Moj Sprzet to:
Plyta Asrock K7VT4A+
Athlon 3000+
ATI Radeon 9550 256 MB
512 RAM

WINXP SP2

Od razu dodam ze instalacja innych sterownikow do grafiki nie poamaga.
Podejrzewalem problem z zapisem AGP ATIPRBXX.EXE /g ale niestety wszystkie kombinacje wylaczania wlaczania zapisu. odczytu agp nie przynosza skutkow.
Znalazlem tu na forum podobny problem z zawieszaniam sie kompa obajwy sa identyczne ale przedstawiony tam sposob nie przynosi rezultatów. (ATIPRBXX.EXE /g )

Oto przykladowy błąd zczytany z eventvwr.msc
Jest to gra Quake 2 ale to samo dzieje sie z innymi grami lecz nie wywyloje to zapisu bledu.

Aplikacja powodująca błąd nocheat.exe, wersja 0.0.0.0, moduł powodujący błąd ref_gl.dll, wersja 0.0.0.0, adres błędu 0x000040b5.

Czy ktos mi cos pomoze?? ;)

Odpowiedzi: 14

Seeker:
Spróbuj zamienić ref_gl.dll na tego
http://www.bryceinc.com/index.php?main=NoCheat&sub=ref_gl.zip&type=file
i wklej go do katalogu gł Quake'a.
Poza tym jednak zwiększyłbym – na próbę – timingi pamięci RAM i zobaczył jak jest .

Spoko zeby to byl tylko q2 to tak.A to na wszystkich grach mi sie wiesza. Juz zmienialem kilka tych ref_gl–ow. i zaden nie pomagal.

Co do tych timingow to nie bardzo wiem o co chodzi...

Zauwaźyłem ostatnio ze przy wlaczeniu jakiejkolwiek gry obojetnie czy starej czy nowej. Obciazenie procka wynosi 100% cały czasi i nie spada nic a nic. KOmp chodzi jak slamazara ale gra smiga dopoki sie nie zawiesi.
Procek nie byl podkrecany ani nic wnim nikt nie dlubał.
yasi00
Dodano
05.04.2006 23:34:56
Spróbuj zamienić ref_gl.dll na tego
http://www.bryceinc.com/index.php?main=NoCheat&sub=ref_gl.zip&type=file
i wklej go do katalogu gł Quake'a.
Poza tym jednak zwiększyłbym – na próbę – timingi pamięci RAM i zobaczył jak jest .
Seeker
Dodano
05.04.2006 23:24:30
spiderko:
Przetestuj w takim razie pamięć, np. programem Memtest.

Ok sorki ze tak pozno pisze ale wc zensije jakos nie mialem czasu. Przestestowalem pamiec tym metestem i nic nie wykazalo choc trwalo kupe czasu :). Error=0 ;)

WIec dalej nie wiem co to moze byc i czekam na sugestie bo zaczyna mnie to lekko wnerwiac. ;)

Jesli nie gram to wszystko jest ok i komp sie nie wiesza. Moge wlaczyc 100 programow i bedzie ok. Ale jesli wlacze jakas gre to pogram 5 min no czasem dluzej i nastepuje halt :) i wytedy to juz tylko pozostaje palec i reset
yasi00
Dodano
05.04.2006 22:52:00
spiderko:

OK sprawdze jutro. Bo dzisiaj to juz nic mi sie nie chce :). Ale co dziwne wszystko inne działa: filmy, multimedia, 3D MArk test caly przeszedl bez mrugnięcia. A na grach to 5 min i go nie ma... ehh mam jakiegos kompa anty grajka ;)
yasi00
Dodano
30.03.2006 01:25:48
spiderko
Dodano
30.03.2006 00:27:49
spiderko:
"Aperture Size" zwiększ sobie do wartości 128MB – robi się to w biosie, szukaj "AGP Aperture Size", obecnie masz tylko 32MB. Byćmoźe to powoduje zawieszenia.

Zwiekszone ... niestety nic nie pomoglo ... powiedziałbym nawet ze szybciej sie zawiesza... hhmm
yasi00
Dodano
29.03.2006 23:32:57
"Aperture Size" zwiększ sobie do wartości 128MB – robi się to w biosie, szukaj "AGP Aperture Size", obecnie masz tylko 32MB. Byćmoźe to powoduje zawieszenia.
spiderko
Dodano
29.03.2006 20:05:16
spiderko:
Spróbować moźesz z ustawieniem AGP, przestaw w biosie na AGPx4. Sprawa zasilacza i temperatur – zainstaluj sobie program diagnostyczny, np. Everesta lub Sisoft Sandre i sprawdź. Jeśli masz moźliwość to sprawdź swoją karte na innym komputerze.

Hmm tu jest zrzut z testu sandry wiec chyba napiecia sa ok ale ja sie nie znam :) ... wiec moze mi ktos pomorze :)
ibooks.pl/volty.jpg
yasi00
Dodano
29.03.2006 19:53:38
damiancore:
Próbowałes instalowac nowszą wersje NoCheat'a??
Wizialeś to:
http://www.q2tdpm.pl/page.php?id=art/a__nc
Wpisujemy do konfiga set vid_ref "ncgl" zamiast set vid_ref "gl", lub ewentualnie po odpaleniu Quake2 zmieniamy to w Video z "Default OpenGL" na."NoCheat OpenGL"

Nie probowalem instalowac nowej wersji nocheat'a. A reszte sprawdze choc wybieralem juz "NoCheat OpenGL"
yasi00
Dodano
28.03.2006 12:19:17
yasi00:
Aplikacja powodująca błąd nocheat.exe, wersja 0.0.0.0, moduł powodujący błąd ref_gl.dll, wersja 0.0.0.0, adres błędu 0x000040b5.
Próbowałes instalowac nowszą wersje NoCheat'a??
Wizialeś to:
http://www.q2tdpm.pl/page.php?id=art/a__nc:
Wpisujemy do konfiga set vid_ref "ncgl" zamiast set vid_ref "gl", lub ewentualnie po odpaleniu Quake2 zmieniamy to w Video z "Default OpenGL" na."NoCheat OpenGL"
damiancore
Dodano
28.03.2006 11:06:42
Endrju:
czy przypadkiem nie dzieje się to tylko na grach sieciowych?

Na grach sieciowych owszem... ale na single player rowniez...wiec watpie zeby to mialo jakis zwiazek...
yasi00
Dodano
28.03.2006 10:57:44
czy przypadkiem nie dzieje się to tylko na grach sieciowych?
Endrju
Dodano
28.03.2006 10:34:36
spiderko:
Spróbować moźesz z ustawieniem AGP, przestaw w biosie na AGPx4. Sprawa zasilacza i temperatur – zainstaluj sobie program diagnostyczny, np. Everesta lub Sisoft Sandre i sprawdź. Jeśli masz moźliwość to sprawdź swoją karte na innym komputerze.

Hmm ustawienia w biosie sprawdzalem na x4 i mialem dalej to samo. Sprobuje z programem i z innym kompem. Znajomy chcial sie zamienic za Radeona 9600 jak zobaczyl moj wynik w 3D MArk. (a podczas testow 3D MArk obciazajacych komputer, to nawet nie pisnal i przelecial przez caly test bez problemu) Wiec to mnie troche zbilo z tropu.
yasi00
Dodano
28.03.2006 10:24:29
spiderko
Dodano
28.03.2006 01:57:59
yasi00
Dodano:
26.03.2006 23:38:03
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1