Zatrzymywanie obrazu w grach
Witam Wszystkich.
Moj temat dotyczy dosc osobliwego problemu. Otoz podczas grania czasem 5 minut czasem pol godziny roznie... zawiesza sie komputer, obraz staje i nic poza nacisnieciem przyscisku reset nie pomaga.
Moj Sprzet to:
Plyta Asrock K7VT4A+
Athlon 3000+
ATI Radeon 9550 256 MB
512 RAM
WINXP SP2
Od razu dodam ze instalacja innych sterownikow do grafiki nie poamaga.
Podejrzewalem problem z zapisem AGP ATIPRBXX.EXE /g ale niestety wszystkie kombinacje wylaczania wlaczania zapisu. odczytu agp nie przynosza skutkow.
Znalazlem tu na forum podobny problem z zawieszaniam sie kompa obajwy sa identyczne ale przedstawiony tam sposob nie przynosi rezultatów. (ATIPRBXX.EXE /g )
Oto przykladowy błąd zczytany z eventvwr.msc
Jest to gra Quake 2 ale to samo dzieje sie z innymi grami lecz nie wywyloje to zapisu bledu.
Aplikacja powodująca błąd nocheat.exe, wersja 0.0.0.0, moduł powodujący błąd ref_gl.dll, wersja 0.0.0.0, adres błędu 0x000040b5.
Czy ktos mi cos pomoze?? ;)
Moj temat dotyczy dosc osobliwego problemu. Otoz podczas grania czasem 5 minut czasem pol godziny roznie... zawiesza sie komputer, obraz staje i nic poza nacisnieciem przyscisku reset nie pomaga.
Moj Sprzet to:
Plyta Asrock K7VT4A+
Athlon 3000+
ATI Radeon 9550 256 MB
512 RAM
WINXP SP2
Od razu dodam ze instalacja innych sterownikow do grafiki nie poamaga.
Podejrzewalem problem z zapisem AGP ATIPRBXX.EXE /g ale niestety wszystkie kombinacje wylaczania wlaczania zapisu. odczytu agp nie przynosza skutkow.
Znalazlem tu na forum podobny problem z zawieszaniam sie kompa obajwy sa identyczne ale przedstawiony tam sposob nie przynosi rezultatów. (ATIPRBXX.EXE /g )
Oto przykladowy błąd zczytany z eventvwr.msc
Jest to gra Quake 2 ale to samo dzieje sie z innymi grami lecz nie wywyloje to zapisu bledu.
Aplikacja powodująca błąd nocheat.exe, wersja 0.0.0.0, moduł powodujący błąd ref_gl.dll, wersja 0.0.0.0, adres błędu 0x000040b5.
Czy ktos mi cos pomoze?? ;)
Odpowiedzi: 14
Seeker:Spróbuj zamienić ref_gl.dll na tego
http://www.bryceinc.com/index.php?main=NoCheat&sub=ref_gl.zip&type=file
i wklej go do katalogu gł Quake'a.
Poza tym jednak zwiększyłbym – na próbę – timingi pamięci RAM i zobaczył jak jest .
Spoko zeby to byl tylko q2 to tak.A to na wszystkich grach mi sie wiesza. Juz zmienialem kilka tych ref_gl–ow. i zaden nie pomagal.
Co do tych timingow to nie bardzo wiem o co chodzi...
Zauwaźyłem ostatnio ze przy wlaczeniu jakiejkolwiek gry obojetnie czy starej czy nowej. Obciazenie procka wynosi 100% cały czasi i nie spada nic a nic. KOmp chodzi jak slamazara ale gra smiga dopoki sie nie zawiesi.
Procek nie byl podkrecany ani nic wnim nikt nie dlubał.
Spróbuj zamienić ref_gl.dll na tego
Poza tym jednak zwiększyłbym – na próbę – timingi pamięci RAM i zobaczył jak jest .
spiderko:Przetestuj w takim razie pamięć, np. programem Memtest.
Ok sorki ze tak pozno pisze ale wc zensije jakos nie mialem czasu. Przestestowalem pamiec tym metestem i nic nie wykazalo choc trwalo kupe czasu :). Error=0 ;)
WIec dalej nie wiem co to moze byc i czekam na sugestie bo zaczyna mnie to lekko wnerwiac. ;)
Jesli nie gram to wszystko jest ok i komp sie nie wiesza. Moge wlaczyc 100 programow i bedzie ok. Ale jesli wlacze jakas gre to pogram 5 min no czasem dluzej i nastepuje halt :) i wytedy to juz tylko pozostaje palec i reset
spiderko:Przetestuj w takim razie pamięć, np. programem Memtest.
OK sprawdze jutro. Bo dzisiaj to juz nic mi sie nie chce :). Ale co dziwne wszystko inne działa: filmy, multimedia, 3D MArk test caly przeszedl bez mrugnięcia. A na grach to 5 min i go nie ma... ehh mam jakiegos kompa anty grajka ;)
Przetestuj w takim razie pamięć, np. programem Memtest.
spiderko:"Aperture Size" zwiększ sobie do wartości 128MB – robi się to w biosie, szukaj "AGP Aperture Size", obecnie masz tylko 32MB. Byćmoźe to powoduje zawieszenia.
Zwiekszone ... niestety nic nie pomoglo ... powiedziałbym nawet ze szybciej sie zawiesza... hhmm
"Aperture Size" zwiększ sobie do wartości 128MB – robi się to w biosie, szukaj "AGP Aperture Size", obecnie masz tylko 32MB. Byćmoźe to powoduje zawieszenia.
spiderko:Spróbować moźesz z ustawieniem AGP, przestaw w biosie na AGPx4. Sprawa zasilacza i temperatur – zainstaluj sobie program diagnostyczny, np. Everesta lub Sisoft Sandre i sprawdź. Jeśli masz moźliwość to sprawdź swoją karte na innym komputerze.
Hmm tu jest zrzut z testu sandry wiec chyba napiecia sa ok ale ja sie nie znam :) ... wiec moze mi ktos pomorze :)
ibooks.pl/volty.jpg
damiancore:Próbowałes instalowac nowszą wersje NoCheat'a??
Wizialeś to:
http://www.q2tdpm.pl/page.php?id=art/a__nc
Wpisujemy do konfiga set vid_ref "ncgl" zamiast set vid_ref "gl", lub ewentualnie po odpaleniu Quake2 zmieniamy to w Video z "Default OpenGL" na."NoCheat OpenGL"
Nie probowalem instalowac nowej wersji nocheat'a. A reszte sprawdze choc wybieralem juz "NoCheat OpenGL"
Próbowałes instalowac nowszą wersje NoCheat'a??yasi00:Aplikacja powodująca błąd nocheat.exe, wersja 0.0.0.0, moduł powodujący błąd ref_gl.dll, wersja 0.0.0.0, adres błędu 0x000040b5.
Wizialeś to:
http://www.q2tdpm.pl/page.php?id=art/a__nc:Wpisujemy do konfiga set vid_ref "ncgl" zamiast set vid_ref "gl", lub ewentualnie po odpaleniu Quake2 zmieniamy to w Video z "Default OpenGL" na."NoCheat OpenGL"
Endrju:czy przypadkiem nie dzieje się to tylko na grach sieciowych?
Na grach sieciowych owszem... ale na single player rowniez...wiec watpie zeby to mialo jakis zwiazek...
czy przypadkiem nie dzieje się to tylko na grach sieciowych?
spiderko:Spróbować moźesz z ustawieniem AGP, przestaw w biosie na AGPx4. Sprawa zasilacza i temperatur – zainstaluj sobie program diagnostyczny, np. Everesta lub Sisoft Sandre i sprawdź. Jeśli masz moźliwość to sprawdź swoją karte na innym komputerze.
Hmm ustawienia w biosie sprawdzalem na x4 i mialem dalej to samo. Sprobuje z programem i z innym kompem. Znajomy chcial sie zamienic za Radeona 9600 jak zobaczyl moj wynik w 3D MArk. (a podczas testow 3D MArk obciazajacych komputer, to nawet nie pisnal i przelecial przez caly test bez problemu) Wiec to mnie troche zbilo z tropu.
Spróbować moźesz z ustawieniem AGP, przestaw w biosie na AGPx4. Sprawa zasilacza i temperatur – zainstaluj sobie program diagnostyczny, np. Everesta lub Sisoft Sandre i sprawdź. Jeśli masz moźliwość to sprawdź swoją karte na innym komputerze.
Strona 1 / 1