zaszyfrowany plik

witam

Mam proste pytanie?
Mam XP profesional .
Moze ktos mi powiedziec jak odczytac zaszyfrowany plik uzytkownika ?
Probuje to jako administrator i nie moge tego zrobic mam odmowe dostepu .
Jest to wogole mozliwe ?
Myslalem ze administrator moze wszystko.
Jako administrator nawet nie moge go przenies dziwne.

Pozdrawiam!!!

Odpowiedzi: 14

Czyli moźe, o ile ktoś celowo lub przypadkiem nie wyeksportował certyfikatów i potem ich nie usunął z systemu.
Ilu uźytkowników wie, źe tak moźna zrobić a ilu z tych, którzy wiedzą właśnie tak robi? Tylko metodą prób i błędów ustalisz jak jest w tym konkretnym przypadku.
ho66it
Dodano
13.09.2004 14:52:37
Czyli moźe, o ile ktoś celowo lub przypadkiem nie wyeksportował certyfikatów i potem ich nie usunął z systemu.
Ilu uźytkowników wie, źe tak moźna zrobić a ilu z tych, którzy wiedzą właśnie tak robi? Tylko metodą prób i błędów ustalisz jak jest w tym konkretnym przypadku.
ho66it
Dodano
13.09.2004 14:52:37
Znam ten cytat, ale i znam inny :wink: :
– The program can decrypt protected files only if encryption keys (at least, some of them) are still exist in the system and have not been tampered.
Chyba wiesz co znaczy "can decrypt protected files" ?
EL NINO
Dodano
13.09.2004 13:52:06
EL NINO:
ho66it:
Jedno z narzędzi znajdziesz na elcomsoft.com. Nazywa się tak lub bardzo podobnie: Advanced EFS Recovery.
Ktore jednak nie daje sobie rady z plikiem zaszyfrowanym w XP przy pomocy EFS.

Cytat ze strony http://www.elcomsoft.com/aefsdr.html
Advanced EFS Data Recovery (or simply AEFSDR) is a program to recover (decrypt) files encrypted on NTFS (EFS) partitions created in Windows 2000, Windows XP and Windows Server 2003. Files are being decrypted even in a case when the system is not bootable and so you cannot log on, and/or some encryption keys have been tampered. Besides, decryption is possible even when Windows is protected using SYSKEY. AEFSDR effectively (and instantly) decrypts the files protected under all versions Windows Server 2003 (Standard and Enterprise), Windows XP (including Service Pack 1) and Windows 2000 (including Service Packs 1, 2, 3 and 4).
:wink:
ho66it
Dodano
13.09.2004 10:26:19
ho66it:
Jedno z narzędzi znajdziesz na elcomsoft.com. Nazywa się tak lub bardzo podobnie: Advanced EFS Recovery.
Ktore jednak nie daje sobie rady z plikiem zaszyfrowanym w XP przy pomocy EFS.
EL NINO
Dodano
10.09.2004 15:55:56
Zaś o tworzeniu agenta odzyskiwania i o tym kiedy on jest potrzebny, a kiedy "spóźniony" szczegółowo opisuje pomoc systemu .
Rebe
Dodano
10.09.2004 15:39:28
ho66it
Dodano
10.09.2004 15:02:07
witam

kontynuje post.Po przeczytaniu kilku artykulow nadal nie udalo mi sie uzyskac dostepu do zaszyfrowanego pliku.(tzn administrator tego nie moze zrobic, ba nawet tego pliku nie moge usunac)wyczytalem gdzies ze tylko aget odzyskiwania moze mi w tym pomoc wiem jak stworyzc tego agenta ale nie wiem co mam znim zrobic(ciekawostka jest to ze podobno administrator jest domysnie ustawiony jako ten agent ,na nic mi sie to przydalo :) ).
Dodam ze wlascicielem pliku stal sie aktualnie administrator to rowniez nic nie dalo .

Pytanie mam takie jak ostatnio jak z poziomu administratora odzczytac zaszyfrowany plik
przejac nad nim jakakolwiek kontrole ?

Pozdrawiam!!!
markuswww
Dodano
09.09.2004 23:30:28
Witam
Sprawdź priva.
Podesłałem troche lektury :wink: :wink: :wink:

Pozdrawiam :wink:
BENO
Dodano
08.09.2004 18:10:54
plik jest zaszyfrowany sam go zaszyfrowalem z poziomu urzytkownik zgadzam sie z toba kazdy urzytkownik ma swoj unikatowy SID

proboje teraz dolaczyc administratora do listy ACL
jednak nie moge dostac sie do list ACL tego pliku nie mam ustawionej zaawansowanej opcji wiecie moze w ktorym miejscu to jest, szukalem w opcjach explorer ale tam tego nie znalazlem moze cos przeoczylem powiedzcie mi gdzie to jest?
markuswww
Dodano
08.09.2004 15:04:36
sapero:
Tak usunięte konto przywrócisz łatwo: tworzysz takie konto jakie usunąłeś, usuwasz całą zawartość tego profilu i spowrotem zmieniasz nazwę tego oryginalnego folderu documents and.../user
Nieprawda. Kazdy nowo zalozony uzytkownik posiada nowy/inny SID.

markuswww, ten plik jest zaszyfrowany, czy tez uczyniony prywatnym ?
EL NINO
Dodano
07.09.2004 22:17:07
spróbuj dodać administratora do listy ACL tego obiektu, ostatecznie moźesz przejąć prawa, dodać tego usera i zablokować mu moźliwość zmian praw, jeśli to konieczne.

Przejmowanie uprawnień teź moźna zablokować ...

Moźna teź usunąć chwilowo urzytkownika z listy ACL – kopiujesz gdzieś jego profil (a lepiej zmień nazwę jego profilowego folderu) i usuń jego konto w panelu sterowania.

Teraz jest bardzo prawdopodobne źe obiekt stracił właściciela bo nie ma takiego konta na komputerze – moźna się dobrać do pliku

Tak usunięte konto przywrócisz łatwo: tworzysz takie konto jakie usunąłeś, usuwasz całą zawartość tego profilu i spowrotem zmieniasz nazwę tego oryginalnego folderu documents and.../user

Jedyne co moźe się stać: zniknie mu hasło logowania do systemu i ewentualnie wszystkie jego ustawienia praw
sapero
Dodano
07.09.2004 17:28:59
masz racje z poziomu tego urzytkownika dostane do pliku ale chcialbym sie dowiedziec czy jest to mozliwe z poziomu administratora ?
markuswww
Dodano
07.09.2004 17:05:00
jeśli nie zablokowałeś urzytkownikowi prawa do zmian praw, a on zablokował wszystkim innym dostęp do obiektu to musisz się zalogować na jego konto, lub sprawdzić dysk na innym komputerze – na 50% windows uzna ten obiekt za bezpański i pozwoli go odczytać
sapero
Dodano
07.09.2004 16:54:32
markuswww
Dodano:
07.09.2004 16:22:24
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1