Zasilanie k. graficznej

Mam problem z grafą, a właściwie z jej zasilaniem. Kupiłem na allegro lekko uźywanągrafe (GAINWARD 1960 XP GS). Podłączyłem i niby wszystko OK. Karta odpaliła się w podwyźszonym taktowaniu, włączyłem 3dmark 03 i przy 2 teście wyrzuciło miu komunikat, źe do karty nie jest podłączone dodatkowe zasilanie, chociał było podłączone. Po zmianie kabelka, komunikat pojawił się przy 3 teście. Teraz mam podłączoną tylko karte i w standardowym taktowaniu (500/900) wszystko działa dobrze. Czy ten komunikat pojawia się dlatego, źe coś jest nie tak z grafą?? mam 500v zasilacz więc nie powinno byćproblemu. Proszę o szybkie odpowiedzi, bo jeźeli to wina karty, to muszę ją zaraz zwracać. Z góry dziękuje i pozdrawiam

Odpowiedzi: 10

Zrobiłem mały test, podpiołem pod kompa 2 dysk i zainstalowałem na nim czystego Win XP PRO SP1 + stery do grafy i audio. Przetestowałem grafe w 3DMark 05, nie pojawił się komunikat o baku mocy ale osiągi karty były baaardzo słabe. Przy OC 555/1100 karta wyciągnęła ledwo 1370, gdy wcześniej wyciągała ok 3600. Coś tu jest nie tak. Jutro zrobie jeszcze jeden test i podepne grafe do innego kompa. Zobaczymy co się stanie.

Zrobiłem teź test w 3Dmarku w moim zwykłym systemie. Karta w trybie 500/900 przeszła test bez problemu, w trybie enhanced (540/1050) grafa zarządała więcej mocy.
Fezz
Dodano
19.09.2005 01:13:34
Teź się przez chwile zastanawiałem nad tym, źe wina moźe leźeć po stronie karty ale odchodze od tego. Przez pewien czas miałem tą karte podłączoną do starego zasilacza Ropli i działało to dobrze, tzn. testy w 3DMarkach przechodziły bez problemu (nawet przy OC karty), źadna gra nie wyświetlała teź komunikatu o braku mocy. Niedawno załoźyłem sobie stały necik i po kilkudniowym, ciągłym wysiłku kompa zasilacz strasznie się grzał. Wtedy pojawił się problem z brakiem mocy. Dopuki zasilacz się nie nagrzał moźna było pograć przez kilka minut.

Zastanawiałem się, czy moźe być tak, źe wina leźy po stronie systemu. Moźe coś się przez przypadek skopało i dlatego pojawia się ten komunikat. Mam zamiar to dzisiaj sprawdzić i podpiąć karte do innego systemu.

A jeźeli naprawdę okaźe się, źe karta jest zepsuta, to mam do niej gwarancje, jeszcze na kilka iesięcy, więc nie powinno być problemów.
Fezz
Dodano
18.09.2005 14:32:59
Hmm, dziwne ze Chieftec 420 nie daje rady. A nie pomyslales ze ktos na allegro wcisnol ci zwalona karte ? Ja na swojej zasilce Chieftec 410 mam podpiete to co w podpisie, czasem dopinam jeszcze do tego dysk kumpla Maxtora 300GB i zasilka nie ma najmniejszych problemow. Siedzial takze kiedys w kompie u mnie GF6800Ultra wszystko wporzo. Wiec polecal bym sprawdzic twoja karte u kogos z mocnym zasilaczem. Bo zapewne problem lezy po jej stronie.
mettal
Dodano
18.09.2005 11:24:49
Mam nadzieje, źe ktoś to zobaczy i pomoźe mi.
Wymieniłem tą nieszczęsną rople na 420W Chieftecka i wrócił problem niby niedostarczonej do karty. Tyle, źe tym razem jest troche zabawniej. Na jednej gierce wsio jest ok(np. Juiced z max bajerami), a na innej (np. Battlefield z max bajerkami) komunikat o niedostatecznym zasilaniu pojawia się po ok 1 min. Zwróciłem się do pomocy technicznej MMV ale jak narazie poradzili mi, źeby podpiąć karte do najbliźszej zasilaczowi wtyczce i źeby grafa była jedynym urządzeniem na tej gałęzi. Niestety nic nie pomogło. Czekam na kolejną genialną rade z serwisu.
Fezz
Dodano
18.09.2005 01:32:30
Ja się zastanawiałem na 400w chieftec'kie. Umiarkowana cena (ok 220zł) i nienajgorsza jakość. Ale się jeszcze zobaczy.
Fezz
Dodano
26.06.2005 23:31:18
To juź zaleźy od zasobności portfela, im lepszy (czyt. droźszy) tym na dłuźej i lepiej ci posłuźy. Jeśli masz duźo gotówki (250–400zł) to warto zainwestować np. w Tagany 380W do 430W – bardzo silne i ciche, 24pinowe złącze zgodne z nowymi standartami. Jeśli masz ograniczony budźet na taki wydatek to moźna zainwestować w Modecom 350W lub bliźniacze Fortony (uźywane od 60zł)

Ja uźywam takiego Fortona 300W, planuje go zmienić na Tagana 380W. Wymiana jest bardziej podyktowana chęcią zmiany w przyszłym roku platformy (AMD64), bo jak dotychczas obecny zasilacz radzi sobie bardzo dobrze, nawet z tym co w podpisie + GF6800GT.

Przy wyborze kieruj się bardziej testami, sporo ich na necie. Jak czytam co wypisują "sprzedawcy" na Allegro to... bez komentarza.
spiderko
Dodano
26.06.2005 22:33:05
Napięcia z Everesta nam podaj. Kabelek który podaje napięcie idzie prosto z zasilacza i nie jest rozdzielony na inne urządzenia?

Teraz ciekawostka, mam tutaj zdjęcie tabliczki znamionowej Ropli 400W, niby duźo. Najzabawniejsza jest jednak lektura napisów umieszczonych pod tabelką z amperarzem.

Wynika z tego iź maksymalne obciąźenie na liniach 3,3V i 5V moźe wynosić 160W, dla porównania taki Modecom 300W pozwala na 180W maksymalnego obciąźenia. O budowie tych zasilaczy (Ropli) juź wspominać nie będe.
spiderko
Dodano
26.06.2005 11:15:47
Ropla :| podobno gorsze dziadostwo od Codegena...
darek_dade
Dodano
26.06.2005 02:37:25
Zasilacz wyprodukowała firma ROPLA. Co do podłączenia karty, to akurat o takim czymś jak dodatkowe zasilanie nowszych i silniejszych kart wiedziałem juź dawno i swoją kartępodłączyłem. A co do podłączonych napędów, to było róźnie. Za 1 razem miałem DVD–RW, HDD 160GB, HDD 30. Teraz mam podpięte tylko DVD i HDD 160 (z systemem) i chodzi dobrze. W 3dmarku nic się nie dzieje, w grach równieź. Karta jest na 520–GUP i 1000 ram.
Fezz
Dodano
26.06.2005 02:27:53
A podłączyłeś dodatkowe zasilanie do karty? W niektórych kartach NVIDII dodatkowe zasilanie potrzebne jest tylko jak karta generuje obraz 3D, pewnie nie podłączyłeś kabla.
darek_dade
Dodano
26.06.2005 00:59:55
Fezz
Dodano:
25.06.2005 23:41:52
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1