ZASILACZ ??
Witam mam taki problem iź komputer mi sie wylancza ....myslałem ze to wirus lecz anti vir nic nie znalazl i po formatach znowu byłoi to samo. I teraz jak np. chciałem inny drugi zasilacz do kompa podłaczyć to nawet komputer nie chciał odpalać ...to znaczy odpalał ale nawet moniotr nie chciał sie włączyć i nie było odgłosu bipera z biosu ze bootuje gdy podłączam ten felerny pieerrwsy wszystko sie normalnie uruchamia....
Moźe ktos pomóc??
Moźe ktos pomóc??
Odpowiedzi: 11
spiderko:Service Pack 1 lub 2 (SP1,SP2) masz zinstalowane?
Dla ścisłości SP2 załatwia sprawę.
UPDATE
Co słychać w menadzeźe urządzeń.
Więc masz namieszane w systemie, przy SP2 nie powinno być problemu z USB2.0, bo powinien zainstalować system automatycznie stery do USB2.0.
Odłącz kable z gniazd USB kompa.
Odinstaluj wszystko co USB z menadźera urządzeń i restart kompa i niech zainstaluje stery system .
Jak nie zainstaluje USB2.0 ściągnij najnowsze stery do twojej płyty do USB2.0 i zainstaluj.
W biosie wyłącz wszystko co niepotrzebne(porty,urządzenia) na disabled.
Mam instalkę Win XP SP2, więc instaluje SP2 bez pytania.
Service Pack 1 lub 2 (SP1,SP2) masz zinstalowane?
Chylę głowe....:wink:
Pełem sukces :) Wreszcie!!!
Wyłączyłem Sterownik Microsoft ACPI i zainstalowałem Obsługę NT Apm/Legacy, ale rękę sobie mogę dać uciąć źe wcześniej tego sterownika nie było...
Moźliwe jest źeby był jakiś konflikt z portem USB 2.0 a właśnie Sterownikiem Microsoft ACPI? Gdyź wtedy miałem zainstalowany USB2.0 a teraz nie mam go! To jedyna zmiana w sterownikach.
Za to mam problem właśnie ze sterownikiem USB 2.0 Sterownik znajdujący się na płycie CD dołączonej do płyty głównej jest jakoś źle rozpoznawany i przez to nie znajduje mi skanera. Muszę więc pracować na zwykłym USB.
Pełem sukces :) Wreszcie!!!
Wyłączyłem Sterownik Microsoft ACPI i zainstalowałem Obsługę NT Apm/Legacy, ale rękę sobie mogę dać uciąć źe wcześniej tego sterownika nie było...
Moźliwe jest źeby był jakiś konflikt z portem USB 2.0 a właśnie Sterownikiem Microsoft ACPI? Gdyź wtedy miałem zainstalowany USB2.0 a teraz nie mam go! To jedyna zmiana w sterownikach.
Za to mam problem właśnie ze sterownikiem USB 2.0 Sterownik znajdujący się na płycie CD dołączonej do płyty głównej jest jakoś źle rozpoznawany i przez to nie znajduje mi skanera. Muszę więc pracować na zwykłym USB.
Chyba niedokładnie czytaliście – poczytać tu i zastosować – zamykanie kompa.
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=32459&highlight=zamykanie+systemu
Najprościej zasilacz sprawdźić na innym kompie czy działa.
Jeśli podłączymy nowy zasilacz do kompa i komp nie chodzi to naleźy przyjrzeć się komponentom kompa,poniewaź nowe zasilacze mają zabezpieczenia przeciąźeniowe i się nie włączą lub po chwili wyłączą,aby nie uszkodzić podzespołów, a stare zasilacze nie miały takich zabezpieczeń(lub takich czułych) i dają pełną moc i niech się komp smaźy.
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=32459&highlight=zamykanie+systemu
Najprościej zasilacz sprawdźić na innym kompie czy działa.
Jeśli podłączymy nowy zasilacz do kompa i komp nie chodzi to naleźy przyjrzeć się komponentom kompa,poniewaź nowe zasilacze mają zabezpieczenia przeciąźeniowe i się nie włączą lub po chwili wyłączą,aby nie uszkodzić podzespołów, a stare zasilacze nie miały takich zabezpieczeń(lub takich czułych) i dają pełną moc i niech się komp smaźy.
moźe płytka z systemem xp jest uszkodzona bo jak sama Ci nie chciała zaskoczyć to chyba coś nie tak moźe jeszcze raz spróbuj zainstalować xp
Ja juź wykorzystałem wszystkie pomysły co do rozwiązania tego problemu. :cry:
Na zasilaczu jest napisane ATX więc powinien współpracować z płytą ATX–ową. Ale widać pozostaje wyłączać kompa przez przycisk Power.
A ktoś kiedyś powiedział "Szukajcie a znajdziecie...." :x
Na zasilaczu jest napisane ATX więc powinien współpracować z płytą ATX–ową. Ale widać pozostaje wyłączać kompa przez przycisk Power.
A ktoś kiedyś powiedział "Szukajcie a znajdziecie...." :x
Mam ten sam problem, próbowałem juź wszystkiego co wyczytałem w necie. Po przeczytaniu tego co napisałeś podejrzewam, źe to wina nowego zasilacza. Przy starym było wszystko w porządku. Ręce opadają.
Ten artykuł jest ten sam co http://forum.2p.pl/read.php?f=43&i=25031&t=25031 więc to wszysko przejrzałem.
Ale chyba przypomniało mi się dlaczego jest coś nie tak choć nadal nie wiem jak to naprawić.
Miałem problemy z instalką Win XP. Nie chciała zastartować. Wiec poczytałem w dokumentacji Win XP i spece Microsoftu napisali, źe gdy pojawia się informacja (na początku instalowania) o chęć zainstalowania sterownika innej firmy naleźy nacisnąć F7. Tak teź zrobiłem i faktycznie Instalator ruszył ale zaczęły występować wyźej wymienione problemy. A przeinstalowałem Win XP gdyź po wymienieniu zasilacza Win nie chciał zastartować!!
Rozkładam ręce nadal i nie widać poprawy!!
Ale chyba przypomniało mi się dlaczego jest coś nie tak choć nadal nie wiem jak to naprawić.
Miałem problemy z instalką Win XP. Nie chciała zastartować. Wiec poczytałem w dokumentacji Win XP i spece Microsoftu napisali, źe gdy pojawia się informacja (na początku instalowania) o chęć zainstalowania sterownika innej firmy naleźy nacisnąć F7. Tak teź zrobiłem i faktycznie Instalator ruszył ale zaczęły występować wyźej wymienione problemy. A przeinstalowałem Win XP gdyź po wymienieniu zasilacza Win nie chciał zastartować!!
Rozkładam ręce nadal i nie widać poprawy!!
To czytałeś sooundy?
http://www.howto.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=232
http://www.howto.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=232
Mam chyba ten sam problem. Zasilacz spalił mi się więc wymieniłem na nowy. Od tego momentu Win XP nie moźe wyłączyć kompa (choć sam się wyłącza–czyli wylogowuje i nie ma komunikatu o źadnym błędzie).
Zaczęłem czytać na forum na ten temat....
Były następujące zalecenia:
1)
U mnie nie ma tej opcji....
Podobno wynika to z tego :
Sprawdzałem dwa razy i czegoś takiego nie mogę znaleźć.
2)
To teź zrobiłem....i dalej nic
3)
U mnie tego nie ma..... :(
4)
Bios mam zaktualizowany a wcześniej nie miałem tego typu problemów. Opcji ACPI Support nie mogę znaleźć
5)
Mój komputer rozpoznawany jest jako Standardowy komputer PC. Na liście nie mam pozycji Sterownik Microsoft ACPI ani tego:w gałęzi Obsługa NT APM/Legacy drzewa urządzeń powinna się znajdować pozycja Węzeł interfejsu NT Apm/Legacy
Jak widzicie przerobiłem forum dobrze i normalnie nie zadałbym tego pytania ale po prostu ręce opadają
Zaraz napiszę jaką mam wersję biosu....
Płyta i bios:
Asus A7V333 ACPI BIOS Revision 1018 Beta 004
Zaczęłem czytać na forum na ten temat....
Były następujące zalecenia:
1)
We właściwościach Opcji zasilania trzeba zaznaczyć obsługę "Zaawansowanego zarządzania energię" i kompa sie zam wyłączy bez duszenia guzika. Pozdro.
U mnie nie ma tej opcji....
Podobno wynika to z tego :
Wystarczy w BIOSie zmienić schemat zasilania z supportowania ACPI na starszy AMP.
Sprawdzałem dwa razy i czegoś takiego nie mogę znaleźć.
2)
regedit.exe (tylko jeśli opcja ta nie działa automatycznie!):
[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon]
"PowerdownAfterShutdown" = 1
To teź zrobiłem....i dalej nic
3)
Aby Windows 2K/XP wyłączał komputer ATX naleźy wejść do Device Manager potem View–>Show Hidden Devices i włączyć (Enable) NT APM/Legacy Support.
U mnie tego nie ma..... :(
4)
3. Zaktualizować BIOS i włączyć funkcję 'ACPI Support' (jeśli jest dostępna).
Bios mam zaktualizowany a wcześniej nie miałem tego typu problemów. Opcji ACPI Support nie mogę znaleźć
5)
http://forum.2p.pl/read.php?f=43&i=25031&t=25031.
Mój komputer rozpoznawany jest jako Standardowy komputer PC. Na liście nie mam pozycji Sterownik Microsoft ACPI ani tego:w gałęzi Obsługa NT APM/Legacy drzewa urządzeń powinna się znajdować pozycja Węzeł interfejsu NT Apm/Legacy
Jak widzicie przerobiłem forum dobrze i normalnie nie zadałbym tego pytania ale po prostu ręce opadają
Zaraz napiszę jaką mam wersję biosu....
Płyta i bios:
Asus A7V333 ACPI BIOS Revision 1018 Beta 004
Strona 1 / 1