ZASILACZ ??

Witam mam taki problem iź komputer mi sie wylancza ....myslałem ze to wirus lecz anti vir nic nie znalazl i po formatach znowu byłoi to samo. I teraz jak np. chciałem inny drugi zasilacz do kompa podłaczyć to nawet komputer nie chciał odpalać ...to znaczy odpalał ale nawet moniotr nie chciał sie włączyć i nie było odgłosu bipera z biosu ze bootuje gdy podłączam ten felerny pieerrwsy wszystko sie normalnie uruchamia....

Moźe ktos pomóc??

Odpowiedzi: 11

spiderko:
Service Pack 1 lub 2 (SP1,SP2) masz zinstalowane?

Dla ścisłości SP2 załatwia sprawę.

UPDATE

Co słychać w menadzeźe urządzeń.

Więc masz namieszane w systemie, przy SP2 nie powinno być problemu z USB2.0, bo powinien zainstalować system automatycznie stery do USB2.0.

Odłącz kable z gniazd USB kompa.

Odinstaluj wszystko co USB z menadźera urządzeń i restart kompa i niech zainstaluje stery system .
Jak nie zainstaluje USB2.0 ściągnij najnowsze stery do twojej płyty do USB2.0 i zainstaluj.

W biosie wyłącz wszystko co niepotrzebne(porty,urządzenia) na disabled.
JNJN
Dodano
29.08.2005 21:10:49
Mam instalkę Win XP SP2, więc instaluje SP2 bez pytania.
sooundy
Dodano
29.08.2005 21:10:34
Service Pack 1 lub 2 (SP1,SP2) masz zinstalowane?
spiderko
Dodano
29.08.2005 21:07:37
Chylę głowe....:wink:
Pełem sukces :) Wreszcie!!!
Wyłączyłem Sterownik Microsoft ACPI i zainstalowałem Obsługę NT Apm/Legacy, ale rękę sobie mogę dać uciąć źe wcześniej tego sterownika nie było...
Moźliwe jest źeby był jakiś konflikt z portem USB 2.0 a właśnie Sterownikiem Microsoft ACPI? Gdyź wtedy miałem zainstalowany USB2.0 a teraz nie mam go! To jedyna zmiana w sterownikach.
Za to mam problem właśnie ze sterownikiem USB 2.0 Sterownik znajdujący się na płycie CD dołączonej do płyty głównej jest jakoś źle rozpoznawany i przez to nie znajduje mi skanera. Muszę więc pracować na zwykłym USB.
sooundy
Dodano
29.08.2005 20:55:37
Chyba niedokładnie czytaliście – poczytać tu i zastosować – zamykanie kompa.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=32459&highlight=zamykanie+systemu

Najprościej zasilacz sprawdźić na innym kompie czy działa.

Jeśli podłączymy nowy zasilacz do kompa i komp nie chodzi to naleźy przyjrzeć się komponentom kompa,poniewaź nowe zasilacze mają zabezpieczenia przeciąźeniowe i się nie włączą lub po chwili wyłączą,aby nie uszkodzić podzespołów, a stare zasilacze nie miały takich zabezpieczeń(lub takich czułych) i dają pełną moc i niech się komp smaźy.
JNJN
Dodano
29.08.2005 19:50:00
moźe płytka z systemem xp jest uszkodzona bo jak sama Ci nie chciała zaskoczyć to chyba coś nie tak moźe jeszcze raz spróbuj zainstalować xp
piątas
Dodano
29.08.2005 18:02:21
Ja juź wykorzystałem wszystkie pomysły co do rozwiązania tego problemu. :cry:
Na zasilaczu jest napisane ATX więc powinien współpracować z płytą ATX–ową. Ale widać pozostaje wyłączać kompa przez przycisk Power.
A ktoś kiedyś powiedział "Szukajcie a znajdziecie...." :x
sooundy
Dodano
29.08.2005 17:12:47
Mam ten sam problem, próbowałem juź wszystkiego co wyczytałem w necie. Po przeczytaniu tego co napisałeś podejrzewam, źe to wina nowego zasilacza. Przy starym było wszystko w porządku. Ręce opadają.
AndiG
Dodano
29.08.2005 12:52:54
Ten artykuł jest ten sam co http://forum.2p.pl/read.php?f=43&i=25031&t=25031 więc to wszysko przejrzałem.
Ale chyba przypomniało mi się dlaczego jest coś nie tak choć nadal nie wiem jak to naprawić.
Miałem problemy z instalką Win XP. Nie chciała zastartować. Wiec poczytałem w dokumentacji Win XP i spece Microsoftu napisali, źe gdy pojawia się informacja (na początku instalowania) o chęć zainstalowania sterownika innej firmy naleźy nacisnąć F7. Tak teź zrobiłem i faktycznie Instalator ruszył ale zaczęły występować wyźej wymienione problemy. A przeinstalowałem Win XP gdyź po wymienieniu zasilacza Win nie chciał zastartować!!
Rozkładam ręce nadal i nie widać poprawy!!
sooundy
Dodano
14.08.2005 20:27:06
To czytałeś sooundy?
http://www.howto.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=232
Seeker
Dodano
13.08.2005 17:00:19
Mam chyba ten sam problem. Zasilacz spalił mi się więc wymieniłem na nowy. Od tego momentu Win XP nie moźe wyłączyć kompa (choć sam się wyłącza–czyli wylogowuje i nie ma komunikatu o źadnym błędzie).
Zaczęłem czytać na forum na ten temat....
Były następujące zalecenia:
1)
We właściwościach Opcji zasilania trzeba zaznaczyć obsługę "Zaawansowanego zarządzania energię" i kompa sie zam wyłączy bez duszenia guzika. Pozdro.

U mnie nie ma tej opcji....
Podobno wynika to z tego :
Wystarczy w BIOSie zmienić schemat zasilania z supportowania ACPI na starszy AMP.

Sprawdzałem dwa razy i czegoś takiego nie mogę znaleźć.

2)
regedit.exe (tylko jeśli opcja ta nie działa automatycznie!):

[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon]
"PowerdownAfterShutdown" = 1

To teź zrobiłem....i dalej nic

3)
Aby Windows 2K/XP wyłączał komputer ATX naleźy wejść do Device Manager potem View–>Show Hidden Devices i włączyć (Enable) NT APM/Legacy Support.

U mnie tego nie ma..... :(

4)
3. Zaktualizować BIOS i włączyć funkcję 'ACPI Support' (jeśli jest dostępna).

Bios mam zaktualizowany a wcześniej nie miałem tego typu problemów. Opcji ACPI Support nie mogę znaleźć
5)
http://forum.2p.pl/read.php?f=43&i=25031&t=25031.

Mój komputer rozpoznawany jest jako Standardowy komputer PC. Na liście nie mam pozycji Sterownik Microsoft ACPI ani tego:w gałęzi Obsługa NT APM/Legacy drzewa urządzeń powinna się znajdować pozycja Węzeł interfejsu NT Apm/Legacy

Jak widzicie przerobiłem forum dobrze i normalnie nie zadałbym tego pytania ale po prostu ręce opadają

Zaraz napiszę jaką mam wersję biosu....

Płyta i bios:
Asus A7V333 ACPI BIOS Revision 1018 Beta 004
sooundy
Dodano
13.08.2005 14:15:40
canibal
Dodano:
13.08.2005 13:31:17
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1