zasilacz – czy da rade?
Mam zasilacz 300W. Chce wymienic niektóre podzespoły kompa na lepsze ale nie wiem czy ten zasilacz co mam wystarczy na nowy sprzęt. Jak to policzyć??
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
Odpowiedzi: 20
Skoro polecasz to go jednk chyba wezme. co do tych sprzedawców to masz racje. Zawsze źle doradzają, bo chcą tylko zarobić. A zresztą u nas wszystko sprowadzają na zamówienie i takie sumy wychodzą za ten sprzęt źe głowa boli. Fortrony mają dobrą opnię więc powinien mi jeszcze posłuźyć. Dzięki wszystkim za porady.
Pozdrawiam
Damian
Pozdrawiam
Damian
Damianos:Juź mi głowa napuchła. Nie wiem co wybrać. Skocze do sklepu u mnie w Lubaniu i wezme coś średniego. Pierwszy raz kupuje takie coś więc normalnie zaraz chyba wybuchne :D . Bardzo cięźko jak dla mnie jest podjąć jakąś decyzje. Poźyjemy zobaczymy.
wez to co Ci linka dalem... W sklepie dadza Ci beznadziejny zasilacz. Ani razu nie zdazylo mi sie zeby jakis sklepikarz nie polecal mi codegena czy innego smiecia.
Juź mi głowa napuchła. Nie wiem co wybrać. Skocze do sklepu u mnie w Lubaniu i wezme coś średniego. Pierwszy raz kupuje takie coś więc normalnie zaraz chyba wybuchne :D . Bardzo cięźko jak dla mnie jest podjąć jakąś decyzje. Poźyjemy zobaczymy.
Damianos:niestety czyszczenie nie pomogło :( Czeka mnie kupno nowego zasilacza. Kolega przyniósł wczoraj do mnie swój sprawny zasilacz i wszystko działa elegancko. Komp uruchamia sie bez zająknięcia więc upewniłem sie ze nowy zasilacz rozwiąźe moje problemy. Dziękuje wszystkim za pomoc.
Damian
To jaki ostatecznie kupujesz?
niestety czyszczenie nie pomogło :( Czeka mnie kupno nowego zasilacza. Kolega przyniósł wczoraj do mnie swój sprawny zasilacz i wszystko działa elegancko. Komp uruchamia sie bez zająknięcia więc upewniłem sie ze nowy zasilacz rozwiąźe moje problemy. Dziękuje wszystkim za pomoc.
Damian
Damian
Problem pojawił się nagle, tak jak u Ciebie. Przeczyściłem tylko połączenia z MOBO i (odpukać) wystarczyło. Stwierdziłem, źe innych nie ma sensu bo wszystkie urządzenia chodzą ok. Ale w sumie jak buda i tak zdjęta.......
ale czy problem podobnie jak u mnie pojawil sie nagle? czy czysciles tylko podlaczenia z zasilacza do mobo czy
wszystkie? damianos
wszystkie? damianos
Od jakiegoś czasu miałem identyczne problemy z włączeniem kompa jak Ty. Nic nie znalazłem w necie na ten temat, ale moja zasiłka to nowy Q–TEC PSU 450W i raczej wątpliwe, źeby padał (choć brałem i to pod uwagę). Odłączyłem zasilania od MOBO, przedmuchałem gruchą wtyczki i gniazda, mocowałem powtórnie kilka razy (źeby przetrzeć styki) i od tamtej pory nie ma narazie problemu z włączaniem kompa (nie zapeszać). Mój Q–TEC sprawuje się bardzo dobrze, cenę miał przyzwoitą (niecałe 300 zł), ale jest głośny, mimo zapewnień producenta o "cichości", ale w końcu ma 2 wiatraki. Teaz jednak bym kupił coś cichszego.
Jak masz bardzo ograniczone fundusze (wiem co to znaczy brak kasy...) to bierz ten zasilacz http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44820868 Nie myl się wyglądem. To zasilacz Fortrona, w środku bebechy podobne jak te u Anteca. Aź się zdziwiłem źe taki fajny zasilacz za takie pieniądze moźna kupić
Co myślicie o tym zasolaczu?? Opyla sie kupić i czy jest on dobry?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44429790
Dziękuje wszystkim z góry za porady
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44429790
Dziękuje wszystkim z góry za porady
A co polecasz? Tylko źeby firma była pewna a zasiłka niezbyt droga. Nie stać mnie na zasilacze typu 400zł a i za 200 to chyba troche za duzo :( . Bieda źe aź piszczy :( . Jesli chodzi i zastanawianie się to robie to juź od tygodnia ale chyba nie opłaca sie kupować zasilacza 300W bo to juź przeźytki tylko mysle ilo watowego kupić (350, 400W??)
Pozdrowienia Damian
PS: Znacie moźe jakieś tanie sklepy internetowe? Najlepiej podajcie najtańsze jakie znacie (nie chodzi mi o to źeby produkty były beznadziejne ale o to źeby te same np. karty graficzne były w róźnych cenach). dzięki za odpowiedzi dla mnie liczy sie kaźda złotówka :)
Pozdrowienia Damian
PS: Znacie moźe jakieś tanie sklepy internetowe? Najlepiej podajcie najtańsze jakie znacie (nie chodzi mi o to źeby produkty były beznadziejne ale o to źeby te same np. karty graficzne były w róźnych cenach). dzięki za odpowiedzi dla mnie liczy sie kaźda złotówka :)
Ja miałem podobne obiawy z zasilaczem Rubikon. Komputer lubił się sam z siebie wyłączać. Czasem się wogóle nie wyłączał. Były cyrki tego typu ze jak sie stuknęło w obudowę komputera to się momentalnie wyłączał, a jak się przed włączeniem kompa porządni potrząsło obudową to później komputer chodził dłuźej. Ja bym chopie jeszcze przed wymianą karty graficznej pomyślał nad innym zasilatorem.
A więc ma to być Gigabyte Radeon 9550 128MB 128bit
Opis problemu:
Powiedzmy źe zaczyna sie nowy dzień. Komp odpoczywał całą noc. Przychodze do kompa przyciskam "POWER" i komp nie reaguje lub lampka pracy dysku twardego zapala sie na pół sekundy i gaśnie. Wtedy muszę wyłączyć wtyczke doprowadzającą prąd do zasilacza z listwy anty przepięciowej na chwilke (na ok 30sek.) włączyc ją ponownie do listwy i wtedy znowu nacisnąc przycisk "POWER" wtedy komp ładnie pięknie sie uruchamia. I tak jest za kaźdym razem. A inny przypadek to: Poweidzmy źe pracuje se na kompie i on sie nagle zwiesza. Klikam na przycisk "RESET" no i komp zamiast od razu sie uruchamiać to sie wyłącza. Wtedy musze oczywiście odprawić te wszystkie cyrki co rano po nocy (tzn z tym wyłączaniem na 30sek.). Najgorzej jest jak powiedzmy odłącze kompa od gniazda na dłuźszy czas czyli np. czyszcze kompa w środku, wtedy jest go uruchomić o wiele trudnej. Trzeba go włączac i wyłączac wiele razy.
A teraz opisze cos jeszcze innego: ostanio kiedy czysciłem kompa zauwaźyłem źe starter na zasilaczu jest uszkodzony (to znaczy nie przełącza sie, nie wiem czy uźyłem odpowiedniego słowa czyli starter ale jest to ten włącznik na zasilaczu jest na nim napisane: [|/O]). Jest to o tyle dziwne źe przed uszkodzeniem tego "startera" problem z włączeniem kompa takźe występował (jestem tego pewien na 99%).
Troszke sie rozpisałem ale to chyba wszystko.
Dziękuje za zainteresowanie się moim problemem.
UPDATE:
Pewien kolega powiedział mi o opcji w BIOSie "Force Update Escd" która znajduje sie w "PnP/PCI Configurations". Powiedział źe naleźy ją przestawić na Enabled i moźe to pomoźe. Pomyslałem sobie "moze i to jest rozwiązanie" ale niestety kupa. W moim BIOSie (Award) nie ma tej opcji! Czy wiecie cos o tym?
Opis problemu:
Powiedzmy źe zaczyna sie nowy dzień. Komp odpoczywał całą noc. Przychodze do kompa przyciskam "POWER" i komp nie reaguje lub lampka pracy dysku twardego zapala sie na pół sekundy i gaśnie. Wtedy muszę wyłączyć wtyczke doprowadzającą prąd do zasilacza z listwy anty przepięciowej na chwilke (na ok 30sek.) włączyc ją ponownie do listwy i wtedy znowu nacisnąc przycisk "POWER" wtedy komp ładnie pięknie sie uruchamia. I tak jest za kaźdym razem. A inny przypadek to: Poweidzmy źe pracuje se na kompie i on sie nagle zwiesza. Klikam na przycisk "RESET" no i komp zamiast od razu sie uruchamiać to sie wyłącza. Wtedy musze oczywiście odprawić te wszystkie cyrki co rano po nocy (tzn z tym wyłączaniem na 30sek.). Najgorzej jest jak powiedzmy odłącze kompa od gniazda na dłuźszy czas czyli np. czyszcze kompa w środku, wtedy jest go uruchomić o wiele trudnej. Trzeba go włączac i wyłączac wiele razy.
A teraz opisze cos jeszcze innego: ostanio kiedy czysciłem kompa zauwaźyłem źe starter na zasilaczu jest uszkodzony (to znaczy nie przełącza sie, nie wiem czy uźyłem odpowiedniego słowa czyli starter ale jest to ten włącznik na zasilaczu jest na nim napisane: [|/O]). Jest to o tyle dziwne źe przed uszkodzeniem tego "startera" problem z włączeniem kompa takźe występował (jestem tego pewien na 99%).
Troszke sie rozpisałem ale to chyba wszystko.
Dziękuje za zainteresowanie się moim problemem.
UPDATE:
Pewien kolega powiedział mi o opcji w BIOSie "Force Update Escd" która znajduje sie w "PnP/PCI Configurations". Powiedział źe naleźy ją przestawić na Enabled i moźe to pomoźe. Pomyslałem sobie "moze i to jest rozwiązanie" ale niestety kupa. W moim BIOSie (Award) nie ma tej opcji! Czy wiecie cos o tym?
Damianos:A czy nie są odrobine za wysokie?
Odrobine są, ale nic nie szkodzą. Wszystko mieści się w normie. Nie widziałem jeszcze na oczy zasilacza, który trzymałby idealnie napięcią.
Damianos:Martwi mnie takźe to czy po wymianie karty graficznej i zwiększeniu ilości ramu do 512MB ten zasilacz starczy (300W).
A co to za karta graficzna ma być?
Opisz dokładniej problem.Damianos:No i jest jeszcze jeden dylemat: zasiłka jest chyba uszkodzona :( . Mam problemy z włączaniem kompa :?
A czy nie są odrobine za wysokie? Martwi mnie takźe to czy po wymianie karty graficznej i zwiększeniu ilości ramu do 512MB ten zasilacz starczy (300W). No i jest jeszcze jeden dylemat: zasiłka jest chyba uszkodzona :( . Mam problemy z włączaniem kompa :?
Damianos:I tu sie mylisz! To zasilacz FEEL
No to trchę lepiej niź codegen, masz szczęście sam z siebie się nie spali. A tak na serio to patrząc na napięcia to nie masz czym się martwić
I tu sie mylisz! To zasilacz FEEL
To są moje napięcia w czasie spoczynku (z everesta):
Napięcie rdzenia procesora – 1.44V
+2.5V – 2.51V
+3.3V – 3.28V
+5V – 5.03V
+12V – 12.10V
+5V podczas wstrzymania pracy – 2.10V
Jesli chodzi o ten artykuł to 400 zł za zasilacz to chyba troszke za duźo. Wiem źe jest to gwarancja bezpieczeństwa ale na takie :przeboje" mnie nie stać :(
To są moje napięcia w czasie spoczynku (z everesta):
Napięcie rdzenia procesora – 1.44V
+2.5V – 2.51V
+3.3V – 3.28V
+5V – 5.03V
+12V – 12.10V
+5V podczas wstrzymania pracy – 2.10V
JN:Poczytaj i tu.
http://twojepc.pl/artykuly.php?id=mocne_zasilacze&jedna_strona=1
Jesli chodzi o ten artykuł to 400 zł za zasilacz to chyba troszke za duźo. Wiem źe jest to gwarancja bezpieczeństwa ale na takie :przeboje" mnie nie stać :(
Domyślam się, źe to Codegen albo inny Rubikon. Jezeli nie trafiles na felerny model który "wybuchnie" nawet przy najsłabszym configu to nie będzie problemów.
Wyliczenia jedno, a obecna kondycja zasilacza to drugie.
Sprawdź miernikiem lub programem typu Everest, MotherBoard Monitor jakie masz napięcia dla głównych lini w stanie spoczynku i tzw. stresu (wymagająca gra, 3Dmark, CPUBurn) Jeśli na obecnym sprzęcie wachania napięć będą duźe (powyźej 5%) to będziesz potrzebował lepszego zasilacza.
PS. Banicja zakończona, uff :D
Sprawdź miernikiem lub programem typu Everest, MotherBoard Monitor jakie masz napięcia dla głównych lini w stanie spoczynku i tzw. stresu (wymagająca gra, 3Dmark, CPUBurn) Jeśli na obecnym sprzęcie wachania napięć będą duźe (powyźej 5%) to będziesz potrzebował lepszego zasilacza.
PS. Banicja zakończona, uff :D
Tylko źe nie wiem które opcje mam zaznaczyc a zresztą nie ma tam tego sprzętu który posiadam ani tego który chce kupic :(